Grounded Theory

Kurs og kompetanseutvikling for helsepersonell, 24.03.2020, Forskningsavdelingen

Høgskolen i Innlandet, NTNU Gjøvik og Sykehuset Innlandet inviterer til seminar med innføring i metoden Grounded Theory.

Grounded theory er en kvalitativ forskningsmetode som ble utviklet innen medisinsk sosiologi gjennom publikasjonen av The Discovery of Grounded Theory av Barney Glaser og Anselm Strauss i 1967. Metoden har blitt brukt mye innen helse- og sosialforsikring, og er spesielt anvendbar der vi vet lite fra før.

Den har et bredt bruksområde, og vil være til nytte for alle som skal gjøre studier med kvalitativt design. Metoden kan forstås som en form for empirisme som legger overveiende vekt på induksjon og hypotesegenerering. Glaser og Strauss argumenterte for at forskere trengte en metode som tillater å bevege seg fra data til teori (induksjon) i den hensikt å skape rom for fremveksten av alternative teorier. Slike teorier ville være spesifikt tilknyttet konteksten de ble utviklet i. Dagens to foredragsholdere har begge møtt Glaser og Strauss.Dagen er en innføring, og vil egne seg for alle som vil forstå og kanskje bruke metoden.

Tirsdag 24. mars 2020, kl. 09.00–14.00
Sykehuset Innlandets administrasjonssenter i Brumunddal (Buttekvern)

Påmelding

Seminaret er gratis. Løpende påmelding (maks 60 deltakere). Det blir servert enkel lunsj.

Elektronisk påmelding innen 1. mars.

09.00 Teoretisk forståelse av Grounded theory - en introduksjon
ved Gerry Larsson, professor

Larsson er professor i ledelse og psykologi ved Forsvarshögskolan i Karlstad, Sverige og professor i stresspsykologi ved Høgskolen i Innlandet. Han har lang erfaring med metoden Grounded theory, og har ca. 25 vitenskapelige artikler med GT.

11.00 Lunsj og samtaler

12.00 Hvordan gjennomføre et Grounded Theroy prosjekt – en praktisk innføring fra datainnhenting via koding til teoriutvikling
ved Ester Hjälmhult, førsteamanuensis emeritus, Høgskulen Vestlandet

Hjälmhult har arbeidet med Grounded Therory i forskningsgruppe ved UIB og senter for kunnskapsbasert praksis, og har arrangert mange forskerkurser innen Grounded Theory. Hjälmhult har publisert et stort antall vitenskapelige studier innen GT, og vært redaktør for boken: Innføring i Grounded Theory, den eneste boken på norsk om metoden.

14.15 Workshop
– for stipendiater, ansatte i førstelektorløp og masterstudenter

17.00 Oppsummering og avslutning

Brumunddal

Forskningsavdelingen

Medarrangør

Høgskolen i Innlandet og  NTNU Gjøvik

Professor Arild Granerud, Høgskolen i Innlandet,  e-post: arild.granerud@inn.no
Professor Anne Jonassen, NTNU, e-post: anne.jonassen@ntnu.no
Forskningsdirektør Ingeborg Hartz, Sykehuset Innlandet, e-post: ingeborg.hartz@sykehuset-innlandet.no

Fant du det du lette etter?