Morbus Crohn og Ulcerøs colitt- barn og ungdom, mestringskurs

Aktiviteter og opplæring for pasienter og pårørende , 14.06.2019 , Barne- og ungdomsavdelingen, Elverum, Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Mestringskurs for ungdom i alderen 13-18 år som har Ulcerøs colitt eller Mb. Crohn. Pårørende til barn og ungdom med de samme diagnosene er også velkommen.

På kurset vil dere treffe andre ungdommer med samme sykdom og få mulighet til å utveksle erfaringer, og som forelder vil du møte andre foreldre til ungdommer med inflammatorisk tarmsykdom. I tillegg vil en ung voksen med inflammatorisk tarmsykdom fortelle om sine erfaringer gjennom ungdomstid og frem til i dag.
Du vil også få faglig informasjon fra helsepersonell (se program).

Kurset arrangeres i samarbeid med ulike fagpersoner samt Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer (LMF).

Sted og tid

SI Lillehammer, rom 1007 og 1008 (utenfor auditoriet).  Spør i ekspedisjonen ved hovedinngangen om veien.
14. juni 2019, kl. 09.00-16.00

Målgruppe

• Ungdommer med diagnosene Ulcerøs colitt eller Morbus Crohn mellom 13 og 18 år.
• Foreldre/pårørende til barn og ungdom med diagnosen Ulcerøs colitt eller Mb. Crohn.
• Foreldre til barn under 12 år med de samme diagnosene er også hjertelig velkommen til å delta på kurset.

Praktisk info

Deltakere har rett på fri fra skole/arbeid for å delta på kurset. Opplæringspenger søkes for foreldre som deltar på kurset.
Egenandel som ved poliklinisk besøk for de over 16 år. Frikort gjelder.
Reiseutgifter dekkes på samme måte som til polikliniske timer.
Kursarrangør står for lunsj på kursdagen. Ved matallergier eller andre spesielle behov må dette opplyses om når du melder deg på.

Faggrupper som vil bidra på kurset: lege, sosionom, barne- og ungdomspsykiater, klinisk ernæringsfysiolog og sykepleier.

Innen 1. mai - husk henvisning

epost: kari.terese.lauvalien@sykehuset.innlandet.no

Påmelding må inneholde fødselsdato og navn på pas., samt hvor mange foresatte som også skal delta på kurset.

Program

09.00: Info om kurset og fagpersoner. «Å leve med Crohn/ Ulcerøs colitt» - film utviklet av LMF

09.30: Mb. Crohn og Ulcerøs colitt – hva vet vi og hvordan påvirker det dere?

10.00: Pause

10.30: Mitt liv med inflammatorisk tarmsykdom
ved Elin Løvoll (brukerrepresentant LMF)

11.30: Lunsj

12.15: Ungdom: Hvordan er livet med en kronisk sykdom?  Foresatte: Rettigheter i dag og i fremtiden
ved sosionom Solveig Heim

13.15: Pause

13.30: Ungdom: Skolehverdag, alkohol, sex ++ - utfordringer i ungdomstid?
ved Barne- og ungdomspsykiater, IBD-sykepleiere, brukerrepresentant, lege

13.30: Foresatte: Hva er Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer (LMF), og hva kan LMF bidra med?
ved LMF

14.00: Foresatte: Samtale og spørsmål/svar

14.30: Pause

14.45: Har hva jeg spiser noe å si når jeg har en syk tarm?
ved klinisk ernæringsfysiolog Silje Stange Foss

15.10: Siste nytt om inflammatoriske tarmsykdommer
ved overlege Kristian Holm

15.15: Dialog og spørsmål. Alle deltagere og faggrupper deltar.

15.45: Oppsummering og evaluering.

Endelig program vil deles ut ved ankomst.
Det vil bli servert kaffe og te i pausene.

Marina Kastet og Kari Terese Lauvålien Barn, IBD-sykepleiere Barne- og ungdomsavdelingen, SI Lillehammer
Ann Kristin Myrvold, IBD-sykepleier Barne- og ungdomsavdelingen, SI Elverum
Hans Kristian Holm, overlege Barne- og ungdomsavdelingen, SI Lillehammer

Henvisning - du må ha henvisning for å delta

du må ha henvisning for å delta

Henvisning sendes til:

Barne- og ungdomsavdelingen, SI Elverum

Barne- og ungdomsavdelingen, SI Lillehammer

14.06.2019
Sykehuset i Lillehammer

Barne- og ungdomsavdelingen, Elverum, Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Fant du det du lette etter?