ADHD hos barn og unge - medikamentell behandling

I behandling av ADHD er det viktig å tilrettelegge godt i hjemmet og på skolen, men medisinering kan være en effektiv tilleggsbehandling for mange. Den vanligste behandlingen er såkalte sentralstimulerende medisiner.

Henvisning og vurdering

​Det er fastlegen og barnevernslederen som kan henvise deg til spesialisthelsetjenesten.

Du kalles inn til et møte med BUP (barne- og ungdomspsykiatri) på sykehuset. Her får du en kontaktperson/koordinator og en behandlingsansvarlig.

Kontaktpersonen setter opp utredningsplanen din sammen med deg som er pasient. Utredningsplanen er tilpasset deg og sier noe om hvilke undersøkelser og samtaler du skal til i løpet av utredningsperioden.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

BUP tar imot elektroniske eller skriftlige henvisninger fra det kommunale hjelpeapparatet. Skriftlige henvisninger per post sendes til:

Hedmark

BUP Hedmark, poliklinikk Elverum
2317 Hamar

BUP Hedmark, poliklinikk Hamar
2317 Hamar

BUP Hedmark, poliklinikk Tynset
Aumliveien 4
2500 Tynset

Oppland

BUP Oppland, poliklinikk Lillehammer
Anders Sandvigs gate 17
2629 Lillehammer

BUP Oppland, poliklinikk Gjøvik
Bassengparkveien 2-4
2821 Gjøvik

Henvisning skal gå gjennom fastlege/lege eller barnevernsleder. Henviser må benytte BUP henvisningsskjema.
For veiledning vedrørende henvisningsgrunner, se BUP forklarende hjelpetekster for henvisningsgrunner.

Områder som skal dekkes i henvisninger (ikke uttømmende):

• Legeundersøkelse/vurdering
  • Beskrivelse av barnehage-/skole-/jobbfungering
  • Beskrivelse av hjemmesituasjonen
  • Vedlegg fødselsepikrise/helsestasjonsopplysninger for pasienter under 4 år
  • Konklusjon på kommunal tverrfaglig vurdering/drøfting
  • Beskrivelse av aktuelle kommunale hjelpetiltak, eventuelt om dette bør igangsettes. Er IP aktuelt, oppgi eventuelt navn på koordinator
  • Vedlegg fra alle instanser som har vurdert/behandlet pasienten
  • Annet aktuelt i forhold til den enkelte pasient og familie

For at BUP skal kunne vurdere henvisningen, må det foreligge samtykke fra foresatte/ungdom over 16 år, jamfør henvisningsskjemaet.

Før

Du som pasient og dine pårørende kan bruke tid sammen med legen til å finne ut om medikamentell behandling er aktuelt, og i så fall hvilke medisiner som vil fungere best for akkurat deg. Det er pasientansvarlig lege som har ansvar for organisering av utprøvingen.

Under

Før du begynner fast på medisiner er det vanlig å gjøre en utprøving først. Vi vil da trappe opp medisinen over noen uker. Etter det kan vi prøve ut ulike doser for å finne den dosen som fungerer best for deg og samtidig gir deg minst mulig bivirkninger.

Vi følger systematisk med på utprøvingen. Vi ber foreldre og lærere gjør daglige notater og fylle ut kartleggingsskjema om effekter og mulige bivirkninger. Noen ganger blir kan det også være nødvendig å prøve ut en annen type medisin.

Etter

Når fast medisinering har fungert greit en viss tid, kan spesialist og fastlege avtale at forskrivningen overføres til fastlegen.
Les mer om medikamentell behandling på www.helsenorge.no

Oppmøte
Utredning og behandling foregår ved ulike steder i Hedmark og Oppland. Du vil bli henvist til din lokale BUP av fastlegen din eller andre i det kommunale hjelpeapparatet.
Fant du det du lette etter?