I kognitiv miljøterapi fokuseres det på dine tanker, følelser, kroppslige reaksjoner og handlinger. Vi vet at dette henger sammen, og påvirker hverandre. Det er viktig å få hjelp til å forandre på uhensiktsmessige handlinger og tankemønstre, som både kan være resultat av og årsak til problemer. For å oppnå et godt resultat er det viktig at du er motivert for å arbeide på denne måten.
I samarbeid mellom deg og dine behandlere/ miljøkontakter lages det en behandlingsplan med tydelige mål og tiltak. En fast ukeplan med døgnstruktur, måltid, ulike aktiviteter og fokusområder kan være et nyttig verktøy. Alle faste aktiviteter skaper en arena for å arbeide med konkrete individuelle utfordringer.
I kognitiv miljøterapi benyttes følgende innlæringsprinsipper i behandlingen:
Bak alle handlinger ligger bestemte tanker og følelser
Tanker og følelser utløser bestemte handlinger. Noen ganger kan disse bli et fast mønster.
Ved at du og dine behandlere/ miljøkontakter sammen studerer dine tanker og atferd i forskjellige situasjoner, finner dere fram til en forståelse av problemet.
Du skal være en aktiv problemløser og medarbeider i behandlingen.
Dialogen mellom deg og dine behandlere/ miljøkontakter skal være åpen og foregå i et likeverdig samarbeid.
Du kan endre dine tanker og betydningen av en hendelse, ved å endre måten du tenker om den aktuelle hendelsen.
Miljøpersonalet skal møte deg med en kognitiv tilnærming i ulike situasjoner til alle døgnets tider. De har ikke nødvendigvis svar på alle spørsmål eller løsninger på alle problemer, men skal hjelpe deg til selv å finne fram til både svar og løsninger. Du og dine behandlere har et felles prosjekt, nemlig å lære deg å mestre dine utfordringer bedre og dermed øke livskvaliteten din.