Laserbehandling med CO2

CO2-laserbehandling brukes i behandlingen av ulike hudlidelser. Særlig til behandling av hidrosadenitt ("svettekjertelbetennelse"), bestemte utvekster i huden og enkelte karforandringer (venous lakes). 

Innledning

Hensikten med CO2-laserbehandling er å påføre en spesifikt rettet ødeleggelse av vevet, f.eks. mot en utvekst eller et område med hyppig betente kjertler.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Noen minutter før CO2-laserbehandlingen vil legen sette lokalbedøvelse i og rundt området som skal behandles.  

Ved behandling av barn og av enkelte overfladiske forandringer smøres lokalbedøvende krem (Emla®) på området, som skal behandles en time før CO2-laserbehandlingen.

2. Under

CO2-laseren kan oppleves litt støyende. 

Laserstrålen fungerer enten som en høvel eller slik at vevet koagulerer.

Type hudlidelse avgjør hvilen behandlingsmetode som velges.

3. Etter

Til tross for at behandlingen kan gi ganske store sårflater har de fleste lite smerter etter behandlingen. Om man får lettere smerter, er det vanligvis tilstrekkelig å ta for eksempel paracetamol.

Praktiske råd

Vanligvis væsker såret lite, og allerede etter en dag kan du dusje med såpe og vann. Når det begynner å væske gjennom bandasjen, skal denne tas av og ny bandasje legges på. Legg en kompress med bakteriedrepende krem på behandlingsområdet og dekk med en absorberende kompress. Denne kan byttes ved gjennomsiv. Når det har dannet seg en tørr skorpe, trenger du kun å skifte i forbindelse ved dusjing. Etter dusjing anbefales forsiktig klapptørking av behandlingsområdet.

La behandlingsområdet være mest mulig i ro, og forsøk ikke å plukke bort skorpen. All manipulering av behandlingsområdet under tilheling kan øke arrdannelse og også gi økt pigmentering i det behandlede området.

Hvor lang tid det tar før såret er grodd avhenger av hvilken tilstand man har blitt behandlet for.

Ved behandling av små,overfladiske forandringer i overhuden blir det nesten ikke sår, mens det etter behandling av hidrosadenitt kan ta opptil 6-8 uker før såret er grodd.

For å unngå skjemmende mørkpigmentering i og rundt det behandlede området, skal det tildekkes for sollys. Det anbefales å bruke solkrem med faktor 30 eller mer i minst ett år etter behandling.
Røyking gir dårligere sårtilheling.

Gir CO2-laserbehandling arr?

Ved behandling av overfladiske lesjoner blir det nesten ikke arrdannelse. Ofte velger man behandling med CO2-laser nettopp fordi denne behandlingen tillater at man ikke fjerner mer vev enn absolutt nødvendig.

Ved behandling av hidrosadenitter må det fjernes hud helt ned til fettvevet. Behandlingen etterlater derfor en sårhule, som tilheler med arrdannelse.

Er kontroll nødvendig?

Det er avhengig av hvilken tilstand som behandles. Det er vanlig med en kontroll få måneder etter behandling for å vurdere resultatet, samt for å vurdere om flere behandlinger skal gis.

Eksterne kurs

Kontakt

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.