Belfrage har i sitt doktorgradsarbeid forsket på legers opplevelse av å mestre arbeidet sitt, hvilke faktorer som påvirker denne opplevelsen og hvordan legenes livstil påvirker hvilke livsstilsråd om de gir til sine pasienter.
– Opplevelsen av mestring er viktig for vår alles psykiske helse, både i klinisk arbeid og i hverdagen. Leger er en yrkesgruppe som er utsatt for mye stress, og derfor en interessant gruppe å gjennomføre en slik studie blant. Leger som ikke har sunne og langsiktige strategier for å håndtere utfordrende situasjonen, risikerer dels en dårligere psykisk helse og dels svekket behandling av sine pasienter, sier hun.
I sin studie fant Belfrage også at inntak av alkohol for å håndtere stress i studietiden, på lik linje med en sårbar personlighet, kan gi en følelse av å ikke mestre arbeidet sitt så lenge som 20 år senere.
– Denne gruppen trenger god støtte allerede i studietiden for å redusere risikoen for det som kan bli en livslang psykiske uhelse, sier hun. Det som overrasket i forskningsarbeidet var at de ikke fant en sammenheng mellom stress og opplevelsen av å kunne, eller ikke kunne, håndtere situasjonen.
Nå håper Belfrage at avhandlingen kan bidra til økt fokus på konsekvensene av å ha negative tanker på seg selv og sine evner, og viktigheten av å lære studenter strategier for å endre negative tanke- og handlingsmønster.
I sin doktorgradsavhandling har Leif Bjarte Rolfsjord forsket på livskvalitet bant barn som er behandlet for luftveissykdom.
Prøveforelesning torsdag 7. mai kl. 09.15
Lenke til digital prøveforelesning:
«The relevance and evidence of self-determination theory and internalized motivation in educational settings»
Disputas torsdag 7. mai kl. 11.15
Lenke til digital disputas:
«Physicians’ perceived mastery of work: Predictors and clinical consequences - a 20-year longitudinal study of a nationwide cohort»
Av:
Line Fuglehaug, kommunikasjonsavdelingen