Mindre matsvinn - og mer fornøyde pasienter

Etter at Sykehuset Innlandet i 2019 innførte et nytt matkonsept er matsvinnet kraftig redusert. I fjor var det om lag 30 tonn mindre matavfall i sykehuset enn året før.

​Våren 2019 startet Sykehuset Innlandet opp med det nye konseptet der pasientene kan velge seg middag fra en meny bestående av over 10 ulike middagsretter, supper og desserter. Pasientene kan også velge når de ønsker å spise middag, til forskjell fra tidligere da én bestemt middagsrett ble varmet opp til alle på et bestemt tidspunkt.

Viktig for pasientbehandlingen

– God matomsorg er viktig for god pasientbehandling, og vi er opptatt av at pasientene skal få næringsrik og god mat når de er innlagt på sykehus. Da er det viktig å legge til rette for at pasientene får valgfrihet til å spise det de har lyst på, når de er sultne, sier avdelingssjef Oddvar Henriksen, som har ansvar for matforsyningen i Sykehuset Innlandet.

Bilde av middagsporsjoner

Middagen serveres nå i praktiske porsjonspakninger.

Pårørende og besøkende kan også kjøpe middag i avdelingene, og spise sammen med pasientene.

Sykehuset Innlandet er det første helseforetaket i landet som har innført en slik middagsløsning. Hver uke blir det produsert om lag 7.000 porsjoner ved produksjonskjøkkenet på

Lillehammer. Rettene distribueres deretter til over 70 avdelinger rundt på sykehusene i hele Sykehuset Innlandet.

Mindre matsvinn

I tillegg til svært gode tilbakemeldinger fra pasientene, har det nye matkonseptet også gitt andre positive effekter, som for eksempel en markant nedgang i matsvinnet. Ved etableringen var målet å redusere matsvinnet med 20 til 30 prosent. Det målet ser ut til å være nådd.

– Da vi startet opp i 2019 så vi umiddelbart at det ble kastet mindre mat. Mens det tidligere ble kastet mellom 35 og 40 porsjoner hver dag, bare ved sykehuset på Lillehammer, ble dette redusert til rundt fem. Når det i løpet av et år kastes 30 tonn mindre mat, blir det snakk om store mengder over lengre tid, sier Henriksen.

Variert meny

De ulike rettene på sykehusets middagsmeny er satt sammen og komponert i en omfattende prosess der det er mange hensyn å ta. Det er strenge kvalitetskrav både i form av ernæringsmessig sammensetning, valg av råvarer, tilberedning for optimal holdbarhet, oppbevaring og tilberedning.

– Vi har mange dyktige folk som legger ned mye arbeid med å utarbeide retter som tilfredsstiller alle strenge krav og samtidig både smaker godt og ser innbydende ut, forteller avdelingssjefen. Nå er nye retter på plass i sesongens sommermeny. Den prosessen startet tidlig i vinter.

– Det tar opptil tre til fire måneder med utprøving og tilpasning. Resultatet blir veldig bra, og det viser også de mange gode tilbakemeldingene fra pasientene, sier Henriksen.

Se hele sommermenyen her