Operasjonsroboten på Hamar er blant landets mest brukte, og stadig flere inngrep gjøres nå med robotassistert laparoskopi.

Illustrasjonsbilde fra operasjonsstua.
Voldsom utvikling
Sykehuset Innlandet var i 2014 landets første sykehus som tok i bruk den avanserte operasjonsroboten da Vinci Xi, og senere den første i Norden til å ta i bruk den nyeste teknologien, Gen-4 da Vinci Xi. Sykehuset var også først i verden med et bevegelig operasjonsbord, hvor pasienten kan flyttes underveis i inngrepet.
Siden oppstarten har den avanserte operasjonsroboten ved sykehuset på Hamar blitt tatt i bruk til stadig nye pasientgrupper. Antall robotoperasjoner ligger nå på mellom 30 og 40 inngrep i måneden, innen både urologi, gastrokirurgi og gynekologi. Ved disse operasjonene kan kirurgen utføre presise inngrep med 10 ganger forstørret 3D-syn.
Høy aktivitet
Ved oppstart i 2014 ble operasjonsroboten kun benyttet til urologiske inngrep, men det ble raskt åpnet for felles bruk av den nye teknologien på tvers av fagområder. I dag benyttes teknologien til langt flere typer inngrep som på prostata, nyrer, endetarm og livmor.
– Vi er også i gang med avansert brokkirurgi, som ett av få sykehus i landet, forteller avdelingssjef ved kirurgisk avdeling på Hamar, Lars Martin Rekkedal.
Sykehuset på Hamar er blant sykehusene i landet som har flest operasjoner og mest erfaring med robotassisterte inngrep. Den høye aktiviteten skyldes blant annet at sykehuset har videreutdannet operasjonssykepleiere til Nurse First Assistant (RNFA) i robotkirurgi. De erstatter kirurg i operasjonsfeltet ved en del av operasjonene, slik at kirurgen frigjøres til andre arbeidsoppgaver.
Mange fordeler
For mange pasientgrupper kan bruk av robotteknologi ha mange fordeler.
– Pasientene som opereres med robotkirurgi opplever som oftest mindre smerter, de får mindre arr og kommer seg raskere etter inngrepet. De kan normalt skrives ut fra sykehus allerede dagen etter inngrepet, sier Rekkedal.
Robotinngrepene utføres i prinsippet som ved vanlig kikkhullskirurgi, men roboten blir kirurgens forlengede arm. Kirurgen sitter i samme rom og fjernstyrer alle bevegelsene til roboten.
– Med 10 ganger forstørret 3D-syn er det mulig å utføre mer nøyaktig og presis kirurgi. Roboten gir svært gode arbeidsforhold med forbedret og forstørret synsopplevelse, i tillegg til at instrumentene er stabile og gir bedre oversikt over operasjonsområdet, forteller han.
Deler kunnskap
Fagmiljøet ved sykehuset på Hamar bistår også med opplæring ved andre sykehus som tar i bruk robotteknologi. De har også jevnlig besøk av kirurger fra hele Europa som kommer for å lære.
– Vi har utdannet 5 proctoer, det vil si robotoperatør-instruktører som har drevet opplæring og innføring av robotsystem i både inn og utland, som Belgia, Tyskland, Danmark, Sverige, Italia for å nevne noen. Vi har også hatt foredrag i inn- og utland samt holdt nasjonalt robotseminar, forteller Rekkedal.

Kirurgisk avdeling på Hamar hadde invitert en rekke gjester til markering av 3.000 gjennomførte robot-operasjoner. Avbildet er avdelingssjef Lars Martin Rekkedal (foran) sammen med divisjonsdirektør Håvard Kydland, tidligere avdelingssjef Sigmund Nesvaag, administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard og direktør medisin og helsefag Ellen Henriette Pettersen.
Les flere nyhetssaker om fremtidens pasientbehandling på helse-sorost.no