Sykehusansatt døde

Det var en ansatt ved sykehuset på Lillehammer som nylig døde etter å ha blitt behandlet for hjerneblødning ved Rikshospitalet.

Statens legemiddelverk informerte på en pressekonferanse mandag 15. mars. Les pressemelding i forbindelse med pressekonferansen her:

Status på alvorlige tilfeller av blodpropp, blødninger og lavt antall blodplater etter vaksinasjon (legemiddelverket.no)

– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at en av våre ansatte har gått bort. Våre tanker går nå til hennes etterlatte og hennes kollegaer, sier administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard i Sykehuset Innlandet.

Folkehelseinstituttet (FHI) har stanset bruken av vaksinen fra AstraZeneca inntil videre. FHI og Legemiddelverket har igangsatt en grundig gjennomgang for å se om det kan være en sammenheng mellom vaksinen og ulike former for blodpropp.

– Vi må avvente disse analysene før vi får svar på eventuelle sammenhenger, og det er ventet at disse undersøkelsene vil ta noe tid. Selv om det er meldt få tilfeller av det som kan være alvorlige bivirkninger, er det svært viktig at det blir gjort grundige undersøkelser for å gi svar på dette, sier Andersgaard.

Vanlige bivirkninger av vaksinen er ifølge Folkehelseinstituttet forbigående hodepine, feber med frysninger, utmattelse og muskel- og leddsmerter. I tillegg får veldig mange smerter på vaksinasjonsstedet. Folkehelseinstituttet ber nå personer som opplever kraftig økende sykdomsfølelse og eventuelle hudblødninger etter vaksinasjon med AstraZeneca vaksinen om å oppsøke lege.

Folkehelseinstituttet har satt AstraZeneca-vaksinen på pause i koronavaksinasjonsprogrammet. Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har også iverksatt egne undersøkelser av vaksinen.

Vi ber ansatte som er vaksinert med AstraZeneca de siste 14 dagene om å lese oppdatert informasjon fra Folkehelseinstituttet (fhi.no)