På godfot med fottøyet

I Sykehuset Innlandet vandres det uendelig mange skritt, døgnet rundt, hele året. Det stilles strenge krav til hygiene og arbeidsantrekk, men hva med skotøyet? Mens skoene i tidligere tider var en fast del av arbeidsuniformen for helsepersonell, representerer dagens «helsesko» en langt større variasjon både i form og farge.

Les hele SI Magasinet her

Bedriftshelsetjenesten mottar jevnlig spørsmål om forebygging av helseplager knyttet til valg av skotøy og det å gå og stå mye på harde gulvflater.

– Skokoden i helsesektoren har uten tvil endret seg mye gjennom årene, og det er i dag variasjon i hvilke sko ansatte foretrekker, sier rådgiver og fysioterapeut i SI Bedriftshelsetjeneste, Anders Skaar Nilsen.

Bilde av rådgiver og bedriftshelsetjenesten Anders Skaar Nilsen.

- Det finnes ingen sko som passer like godt for alle, sier rådgiver og fysioterapeut i bedriftshelsetjenesten, Anders Skaar Nilsen.

Stor utvikling

For noen tiår tilbake skulle helsepersonell benytte hvite sko med lukket hælkappe, såkalte helsesko.

– Det var nok hygiene som var bakgrunnen for at skoen skulle være lukket, samt at den skulle sitte godt på foten. Skoene hadde til dels hard såle, så utformingen ble nok lagt langt mer vekt på enn komfort, forteller Anders.

Fra begynnelsen av 90-tallet har det imidlertid vært en voldsom endring, hvor mote og trender også har fått påvirke.

– Fra en tid der alt helsepersonell gikk i tilnærmet like hvite sko, er situasjonen nå at det blir benyttet sko i alle varianter, materialer og farger, sier han.

De fleste har sikkert vært gjennom perioder med tresko, ulike helsesandaler som Scholl, Birkenstock og Spotec, gummisko som Crocs, MBT-sko eller sandaler som paradoksalt nok skal etterligne Masaienes gange uten sko, samt flere andre skotyper. Forskjellige typer såler har også vært markedsført gjennom årene.

Skorevolusjonen

Mens ulike sandaler, som gir god lufting i et innendørs arbeidsmiljø, har vært svært populære i perioder, var det kanskje de såkalte MBT-skoene med rullende såle som la føring for sko med støtdemping.

– Dette er sko som fortsatt brukes, men noen opplever den rullende gangen som ustabil og utmattende. De egner seg nok bedre til gåing enn stående arbeid, da de ikke gir stabilitet når du står, forteller han. Den støtdempende effekten har imidlertid vist seg å bli en avgjørende faktor.

– God støtdemping ser ut til å ha en positiv helseeffekt. Joggeskoens inntog i helsevesenet har ført til mindre problemer med vonde føtter. God støtdemping mellom vår egen vekt og underlaget gir avlastning for fotsålen. Hælen er det punktet vi først berører underlaget med når vi går, og den tar også mye vekt når vi står stille. Utfordringer med harde gulvflater blir dermed redusert, da det er skoen vi står og går på, og ikke gulvet. Crocs er et eksempel på ultimat støtdemping, men skoen i seg selv var så myk at den ikke hadde noe støtte for foten, sier han. Materialet har også vist seg å generere statisk elektrisitet som i verste fall kan skade elektromedisinsk utstyr, og det er dermed forbud mot slike sko på enkelte arbeidsplasser.

Økonomi

Anders Skaar Nilsen tror joggesko i dag er det klart mest brukte skotøyet blant sykehusansatte.

– Jeg tror årsaken til at joggesko har blitt en akseptert del av arbeidsantrekket skyldes både erkjennelsen av at skoene har gode egenskaper, samt at det i dag er vanlig å ha flere par joggesko til ulikt bruk. Produsentene har utviklet rene innesko i tynt materiale med god lufting, skoene finnes i mange prisklasser og vi har økonomi til å kjøpe sko til forskjellige anledninger, sier han.

Om man skal kjøpe dyre eller billige sko vil han ikke gi et entydig svar på.

– Vi er alle forskjellige, og det finnes ikke én spesiell sko som passer alle godt. Gode sko koster gjerne litt ekstra, men kan være en god investering dersom de gjør at du unngår plager i muskler og ledd. De støtdempende egenskapene taper seg også over tid, uten at skoen slites ut. Det kan derfor være lurt å bytte litt mellom nye og gamle sko, og kjenne etter skoens egenskaper på egen kropp, sier han.

For øvrig er god støtdemping, god støtte og luftig materiale de egenskapene som bør vektlegges, ifølge fysioterapeuten.

– Det er litt med sko som med vannsenga på åttitallet. Noen fikk vondt i ryggen av den, mens noen med vond rygg ble bedre. Når du skal velge sko, kjenn etter om du syns de er gode å gå med. I dag er det også sportskjeder med 100 dagers åpent kjøp, noe som gir deg anledning til å prøve skoen skikkelig, og eventuelt returnere den om den ikke passet deg. Gode arbeidssko kan være en bra investering for din egen helse, mener han.

Skovalg from Sykehuset Innlandet on Vimeo.