Julemat til alle pasienter som ønsker det

Sykehuset Innlandet har i år introdusert et nytt matkonsept der vi lar pasientene velge hva de vil ha til middag og når de vil spise. På julaften kan alle pasienter som ønsker det få ribbe og medisterkake.

​Fra en meny ved sykehussengen, på avdelingskjøkkenet eller i spisesalen kan pasienter i Sykehuset Innlandet bestille fra et utvalg av middagsretter, supper og desserter. Pasientene kan også velge når på døgnet de vil spise.

Julemeny

Nå kommer en egen julemeny, og på julekvelden kan alle som ønsker det få ribbe og medisterkake med tradisjonelt tilbehør.

– Vi er opptatt av å levere en god matomsorg. Å tilbringe jula på sykehus kan være en spesiell opplevelse, og vi tror mange vil sette pris på gode måltider. Vi er også glade for å kunne tilby pårørende muligheten til å spise sammen med pasienten når de er på besøk, sier avdelingssjef Oddvar Henriksen, som har ansvar for matforsyningen i Sykehuset Innlandet.

Det blir også en egen nyttårsrett. Pasienter som er innlagt på sykehuset nyttårsaften får tilbud om kalkunfilet med saus, rotgrønnsaker, waldorfsalat og bakte amadinepoteter.

Innovasjon

Bak det nye middagskonseptet ligger det innovasjon i flere ledd. Sykehuset Innlandet er landets første helseforetak til å ta i bruk en ny forpakning, det er utviklet nye produksjons- og distribusjonsrutiner, og pleieavdelingene har fått nye arbeidsrutiner.

Det nye matkonseptet ble lansert ved to av sykehusene i mai. Etter dette har ordningen vært gradvis utvidet til resten av Innlandet. Erfaringene er svært gode, og brukerne gir positive tilbakemeldinger.

Helse og miljø

– Vi ser at mange pasienter spiser bedre når de kan velge hva de vil ha til middag og når de vil spise. For noen pasienter kan det gi en helsegevinst å spise næringsrik mat. Ordningen gir også en positiv miljøgevinst, ved at det det kastes mindre mat, sier Henriksen.

Matsvinnet i Sykehuset Innlandet er hittil redusert med mer enn ti tonn, sammenlignet med samme periode året før. Ordningen der pasienter kan velge sin egen middag er nå innført i hele Sykehuset Innlandet.

Nyhetssak: Middag når pasientene ønsker det