Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fagkurs

Mening og musikk i personsentrert demensomsorg

Sykehuset Innlandet, i samarbeid med Norges musikkhøgskole og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet, inviterer til konferanse om mening og musikk i personsentrert demensomsorg.

23.
oktober
2025
  1. 23. okt. 2025, 09:00 - 16:00

Tid og sted

Hvor

Scandic Hotel Hamar
Vangsvegen 121
2318 Hamar

Påmelding

Frist for påmelding: 15. sep. 2025

Hvordan kan kunnskap om mening i livet og bruk av musikk styrke personsentrert omsorg for personer med demens i sykehjem og i hjemmebasert omsorg?

Dette er tema for dagskonferanse om demensomsorg, der vi har fokus på eksistensiell helse, mening i livet og musikkterapi. Det skjer mye innen forskning og fagutvikling når det gjelder personsentrert demensomsorg, hva det handler om når vi opplever at livet er meningsfylt eller meningstomt, og hvilken betydning musikk og musikkterapi kan ha i denne sammenhengen. Ikke minst er bølgen med demenskor et godt eksempel på dette.

Konferansen vil bygge på det siste i kunnskapsfronten, samtidig som den vil handle om praksisfeltene i demensomsorg, særlig i sykehjem og hjemmebasert omsorg. Det vil si at denne konferansen retter seg mot folk som jobber i disse sammenhengene som behandlere og pleie- og omsorgspersoner, samt til pårørende og andre som er interessert i feltet.

På konferansen bidrar demenskoret Sisik fra Hamarområdet og Jan Runar Eliassen (fra demenskoret på NRK) sammen med ledende fagpersoner innen demensomsorg, musikkterapi og eksistensiell helse. Målet er at vi etter denne dagen tar med oss ny kunnskap, noen nye tanker og et fornyet engasjement for en viktig del av våre helse- og omsorgstjenester.

Påmelding

Påmelding med betaling (letsreg.com)

Påmelding for ansatte i Sykehuset Innlandet (nettskjema.no)

Program

09.00 Registrering og kaffe

10.00 Velkommen
Lars Danbolt og Tone Sæther Kvamme

10.15 Demens og mening i livet
Knut Hestad

10.50 Demens, mening og musikk
Tone Sæther Kvamme

11.25 Demens, følelser og omsorg
Gry Stålsett

12.00 Lunsj

13.00 Demenskoret Sisik

Samtale om demens og musikk
Jan Runar Eliassen og Karette Stensæth

14.00 Pause

14.15 Relasjonskvalitet, musikk og mening
Kristi Stedje

14.45 Personsentrert demensomsorg og mening i livet
Bjørn Lichtwarck

15.15 Nær praksisfeltet
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet

15.45 Sammenfattende
Lars Danbolt og Tone Sæther Kvamme

Sisik – Hamarregionens demenskor

Demenskoret startet opp i september 2023 og drives av Hamarregionen Demensforening og kommunene i Hamar, Stange og Løten. En stor og dyktig gruppe frivillige hjelper til og er helt avgjørende for driften til koret, som øver på Kjonerud i Ottestad hver onsdag og har sosialt samvær etter øvelsen. Ved øvelser og opptredener ønsker koret å synliggjøre menneskeverdet og det koristene mestrer. På den måten bidrar koret til økt åpenhet og kunnskap om demens, og ikke minst til å belyse hvilken effekt musikk har på mennesker som har fått sykdommen. Solveig Marie Jaziri er dirigent for koret og Kim Kjærsgaard Nielsen er korets faste pianist.

Les mer om demenskoret
Deltakere i Sisik demenskor sitter på en scene

Målgruppe

Sykepleiere, leger, psykologer, miljøarbeidere, musikkterapeuter og andre behandlere og pleie- og omsorgspersoner for personer med demens, samt pårørende og andre interesserte.

Om arrangøren

Konferansen er et samarbeid mellom Sykehuset Innlandet, ved Forskningssentrene for eksistensiell helse (FEH) og for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS), Norges musikkhøgskole (NMH), ved Senter for forskning på musikk og helse (CREMAH), og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i Innlandet. 

Kurskomité består av Lars Danbolt, Tone Sæther Kvamme, Bjørn Lichtwarck, Irene Røen, Randi Frydendahl Nilsen, Gry Stålsett, Knut Hestad, Mari Walthaug og Åsa Karin Johanna Serholt Jensen.

Praktisk informasjon

Kursavgift

Kursavgift er på 950 kroner og betales ved påmelding. Prisen inkluderer lunsj.

Godkjenninger

Konferansen er søkt godkjent som tellende med 6 timer fra Legeforeningen (psykiatri, allmennmedisin, geriatri), Psykologforeningen, Sykepleierforbundet og Profesjonsforbundet for prester, diakoner, kateketer og pedagoger (Spir).