HELSENORGE
Anafylaktisk sjokk

Allergisjokk

Alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) er en akutt innsettende og potensielt livstruende reaksjon som krever akutt behandling. Allergisk (anafylaktisk) sjokk er den kraftigste formen for allergisk reaksjon.

Innledning

Ved en allergisk reaksjon reagerer kroppen din på stoffer som i utgangspunktet er naturlige og ufarlige. Immunsystemet oppfatter at den utsettes for noe skadelig og det utløses en overfølsomhetsreaksjon, vanligvis med produksjon av antistoffer.

Det er betydelig individuell variasjon med tanke på hvordan man reagerer, og symptomene kan variere fra lette symptomer til anafylaktisk sjokk. Kun et fåtall får alvorlig reaksjon og blant dem er dødeligheten meget lav.

Symptomer

Ved anafylaksi utvikler symptomene seg raskt og kan komme få minutter etter du har blitt utsatt for noe du er allergisk mot. Som oftest kommer reaksjonen innen 30 minutter.

Det kan være lette allergisymptomer til å begynne med, som kløe i hodebunn, øreganger, håndflater og fotsåler. En kan også få symptomer lokalt i området der det har vært kontakt, eksempelvis rundt munn og svelg ved matallergi, eller ved stikkstedet dersom du er blitt stukket av et insekt.

Har du anafylaksi får du raskt symptomer fra flere organsystemer, for eksempel:

  • generell hudkløe, rødme eller vabler (elveblest/urtikaria)
  • hud og slimhinner hovner opp
  • rennende nese og nysing
  • pustebesvær, hoste og tranghetsfølelse i halsen
  • svimmelhet og uttalt tretthet
  • uro og angst
  • varmefølelse og hjertebank
  • magesmerter, kvalme/oppkast og avføringstrang
  • kramper
  • blodtrykksfall med blekhet, kaldsvette og eventuelt bevisstløshet

Hva forårsaker sykdommen?



Før

Allergisjokk er en mulig livstruende tilstand som krever akutt behandling.  Hvis du har hatt en anafylaktisk reaksjon, kan du bli henvist for videre utredning (for eksempel ta blodprøver og hudtester). 

Under

Tidlig behandling er avgjørende.  Ved alvorlige reaksjoner skal livreddende behandling (adrenalin) gis umiddelbart. Ved mistanke om allergisjokk, kontakt lege/ambulanse øyeblikkelig, Ring 113. 

Hvis du har hatt en alvorlig allergisk/anafylaktisk reaksjon, anbefaler vi at du blir henvist videre for utredning hos spesialist med allergologisk kompetanse.  Utredningen vil ofte innebære tester som kan påvirkes av medisiner, for eksempel allergimedisiner. Dersom det er nødvendig at du tar bort medisiner før utredningen, vil du få beskjed om dette.

Les mer om
Les mer om
Les mer om Matvareallergi og matvareoverfølsomhet hos barn og unge

Matvareallergi og matvareoverfølsomhet hos barn og unge

Matvareprovokasjon er en test på om en unormal reaksjon på mat skyldes en bestemt matvare. Testen er best egnet for å avklare akutte reaksjoner. 

  1. Før

    Hvilken matvare som skal testes og i hvilken form den skal bli gitt, skal avtales på forhånd.

    Allergimedisiner

    For et reelt og vellykket resultat er det viktig å ikke ta antihistaminer som Zyrtec, Aerius, Cetirizin, Xyzal, Vallergan, Phenamin med flere de siste syv dagene før testen.

    Allmenntilstand

    På testdagen skal du være frisk, dvs. ikke være forkjølet, ha astmasymptomer eller feber. Eksem bør være så godt kontrollert som mulig. Du bør ikke ha et pågående utbrudd av elveblest.

    I så fall må testen utsettes.

    Er du syk, har nedsatt allmenntilstand eller brukar antibiotika, så ta kontakt med vår ekspedisjon.

    Du kan spise en lett frokost med trygge matvarer senest klokken 07.00 på testdagen.

  2. Under

    På testdagen blir du undersøkt av lege, og eventuelt blir det tatt en prikktest.

    Deretter spiser du matvaren som skal testes ut. Først i små mengder, for så gradvis å øke mengden. Vanligvis med ca. 30 minutt mellom dosene.

    Sykepleier er tilstede eller er lett tilgjengelig under hele testen.

    Dersom du får en reaksjon, avsluttes testen. Ved tydelig allergisk plage vil du kunne få medikamentell behandling mot dette.

  3. Etter

    Etter avsluttet test, blir du værende i avdelingen i ca. 2-4 timer for observasjon av en eventuell senreaksjon. Senreaksjoner på kostprovokasjon kan skje selv om det ikke er symptomer under selve testen. Dersom det blir senreaksjon etter at du har forlatt avdelingen, skal dette som oftest behandles med allergimedisin. Slike senreaksjoner er ikke farlig. Vi ber om at du tar kontakt med sykepleier dagen etter, slik at senreaksjonen blir registrert hos oss.

    Ved dagopphold på over 4 timer vil du og en foresatt få tilbud om mat.

    Det blir samtale med lege før hjemreise.

Gå til Matvareallergi og matvareoverfølsomhet hos barn og unge

For de fleste vil utredningen gi oss svar på hva du må unngå for å hindre nye reaksjoner. Dersom utløsende årsak er en matvare vil du få veiledning for å sikre et best mulig kosthold til tross for allergien.

Ved alvorlig allergisk reaksjon grunnet insekststikk (bie/veps) vil du bli vurdert for allergen immunterapi (allergivaksine)

 

Etter

Når det er fare for gjentakelse av en alvorlig allergisk reaksjon, bør du utstyres med adrenalinpenner og få opplæring i hvordan du bruker dem. Du bør informere dine nærmeste om symptomene, slik at de kan hjelpe deg dersom du skulle få en ny reaksjon. Dersom vi finner årsaken til den alvorlige allergiske reaksjonen, bør dette registreres under kritisk informasjon i kjernejournalen din.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?