Habilitering ved autismespekterforstyrrelser hos voksne
Autisme er en utviklingsforstyrrelse som fører til vansker med gjensidig sosialt samspill, kommunikasjon og språk. Autisme kjennetegnes også av karakteristisk repeterende atferd.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om autismespekterforstyrrelse (ASF) hos en person over 18 år kan det henvises til habiliteringstjenesten for voksne (HAVO) for utredning. Voksne som allerede har en diagnose innen autismespekteret kan også henvises til HAVO ved behov for bistand fra spesialisthelsetjenesten.
Før
Før du kommer til avtale om utredning i HAVO bør du tenke gjennom, og gjerne notere, det du synes er aktuelt om din utvikling og funksjon når det gjelder:
- språk og samhandling med andre
- bevegelse/motorikk
- dagliglivets aktiviteter – slik som spising og påkledning
- søvn
- fritidsaktiviteter
- tidligere sykdommer
Hørsel bør være undersøkt nylig av spesialist før utredning i HABU.
Informasjon om din utviklingshistorie er viktig for utredningen. Det er derfor ønskelig at en person som kjenner deg godt følger til avtalen.
Utredningen vil blant annet bestå av tester, for eksempel evnetester. Det er derfor viktig at du er forberedt på å gjøre oppgaver når du kommer til HAVO.
Under
Når dere kommer til HAVO, vil dere bli tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem dere vil møte.
Utredningen kan være satt sammen av samtaler, tester, observasjoner og undersøkelser. Som regel vil dere møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel psykolog, vernepleier og lege. Hele eller deler av utredningen kan bli gjennomført der du bor.
I løpet av utredningen kan det komme fram behov for å gjennomføre undersøkelser ved andre avdelinger i sykehuset. HAVO vil i så fall sørge for en videre henvisning.
Etter
Du vil få informasjon om resultatene av utredningen. Du vil ha rett til tilpasset informasjon om egen helsetilstand.
Det er kommunen/bydelen du bor i som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging. I tillegg kan det være behov for oppfølging fra HAVO i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging vil bli vurdert i samråd med deg og de som har ansvar for tilbudet i kommunen/bydelen.
Det blir utarbeidet en rapport som oppsummerer utredningen. Dersom det er aktuelt med videre oppfølging i HAVO, vil dette komme fram i rapporten som blir sendt til deg og den som har henvist.