Kroppslig (somatisk) behandling ved psykisk helsevern

Personer med alvorlige psykiske lidelser har en over­hyppighet av overvekt, hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og lavere gjennomsnittlig levealder sammenlignet med normalbefolkningen. Disse risiko­faktorene forsterkes av at mange av pasientene også har et mindre sunt kosthold, røyker og driver lite fysisk aktivitet.

1. Før

Vi kartlegger den somatiske helsetilstanden hos pasienter med psykiske ­lidelser. Oppfølgingen av somatisk helse skjer oftest hos fastlegen/ i samarbeid med fastlegen. Fastlegen er sentral i det forebyggende helsearbeidet med rådgivning om kosthold, mosjon og røykeslutt.

2. Under

Informasjon til pasient og pårørende

• Vi gir systematisk og målrettet informasjon om den økte risikoen for livsstilsykdommer, og at dette kan forebygges med røykeslutt, sunnere kosthold og mer mosjon.

Hjelp til røykeslutt

• Vi har behandlingsfokus på å redusere og slutte med nikotin
  • Vi motiverer med røykeavvenningskurs
  • Vi samarbeider med andre aktører som tilbyr hjelp til røykeavvenning

Kostholdsveiledning

• Vi skal rutinemessig fokusere på sunne kostvaner og ernæring
  • Vi samarbeider med andre aktører som tilbyr kostholdsveiledning

Fysisk aktivitet og trening

• Fysisk aktivitet reduserer risikoen for livsstilsrelaterte sykdommer og inngår som en del av den helhetlige behandlingen av psykoselidelser.
  • Vi informerer om betydningen av fysisk aktivitet og motiverer for aktivitet og trening. Det settes av tid til å kartlegge tilbud og aktiviteter i nærmiljøet.

3. Etter

Behandlig av somatisk/kroppslig helse er en del av et behandlingsforløp, og krever ingen spesiell etterbehandling.

Fant du det du lette etter?