HELSENORGE
Konservativ behandling, / Overvektspoliklinikk

Sykelig overvekt - livsstilsendring, Elverum

Livsstilsbehandling skal hjelpe deg til å gjennomføre de endringene som trengs for å gå ned i vekt og oppnå varig stabilisering av vekten. En del av livsstilsbehandlingen er atferdsbehandling. Dette er nyttig for å sikre at du som pasient reduserer inntak av kalorier og opprettholder eller øker nivået av fysisk aktivitet.

Ventetider

Innledning

Intensiv livsstilsbehandling er basis for all vektreduserende behandling også før og etter vektreduserende kirurgi.  Atferdsbehandlingen skal hjelpe deg til å gjennomføre endringer i din livsstil og opprettholde gode kost- og aktivitetsvaner. Målet er å oppnå vektreduksjon og varig vektstabilisering.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Pasienter med alkohol- og/eller medikamentmisbruk skal ikke overvektsopereres. Det samme gjelder pasienter med alvorlig psykisk sykdom. Pasienten må være i stand til å samarbeide og vise evne til livssstilsendring med hensyn til vektreduksjon og røykeslutt preoperativt. Veiledende aldersgrense oppad er 60 år. 

Pasienter som skal vurderes for operasjon skal henvises til Gjøvik, uavhengig av bosted. 

Konservativ beh​​andling av overvekt

Henvisning for pasienter i gamle Oppland sendes til: 

Sykehuset Innlandet Gjøvik
Kirurgisk avdeling
Seksjon for sykelig overvekt
Kyrre Grepps gate 11
2819 Gjøvik 

Kontaktperson:
Janne Dahlby Rostad
​Koordinerende sykepleier
Telefon: 61 15 78 86 

Ekspedisjon, Seksjon for sykelig overvekt
Telefon: 61 15 72 86 

Henvisning for pasienter i gamle Hedmark sendes til: 

Sykehuset Innlandet Elverum
Medisinsk poliklinikk
Overvektspoliklinikk
Kirkeveien 31
2409 Elverum 

Kontaktperson:
Nina M. Gaasø
Spesialsykepleier
Telefon: 468 80 154 

Innhold i henvisningen

  • Sosiale forhold 
  • Forekomst av fedme, diabetes, og hjerte-/kar-sykdommer hos førstegradsslektninger 
  • Forekomst av følgesykdommer relatert til overvekten (hjerte-karsykdommer, diabetes, hypertensjon, søvnapné, respirasjonssvikt, belastningsrelaterte skjelettsmerter eller PCOS) 
  • Depresjon, angst 
  • Spiseforstyrrelser 
  • Vektutvikling (inklusive høyeste vekt) 
  • Tidligere behandlingsforsøk 
  • Motivasjon for behandling 
  • Matvaner, aktivitetsnivå 
  • Oppdatert medikamentliste 
  • Stimulantia 
  • Høyde, vekt, BMI, livvidde, hoftevidde 
  • Blodtrykk 
  • Laboratorieundersøkelser: Hb, LPK, CRP, Na, K, Kreatinin, Albumin, Urat, Bilirubin, ASAT, ALAT, GGT, FT4, TSH, HbA1C, Kolesterol, HDL, LDL, Vitamin D, fastende: Glucose, Triglyserider, Insulin og C-peptid 
  • Urinstix 
  • EKG 
  • Spirometri 
  • Eventuelt søvnregistrering

Grunnet ventelister ved søvnregistrering av pasienter med sykelig overvekt, er det ønskelig at dere på forhånd henviser de pasienter som trenger søvnutredning. Dette vil gjøre at pasienter raskt får gjennomført Embletta-screening og dermed får nødvendig behandling raskere. 

Pasientene skal fylle ut et søvnregistreringsskjema: 

Epworth søvnighetsskala (PDF) 

De som skårer 11 poeng eller mer har en unormal dagsøvnighet. Disse pasientene bør tilbys Embletta-screening. 

Det bør også foreligge en klinisk vurdering av pasientens søvnmønster: 

  • Snorker pasienten? 
  • Har pasienten eller pasientens pårørende opplevd episoder med søvnapne? 
  • Føler pasienten seg uthvilt når han/hun våkner om morgenen?

Dersom det er mistanke om udiagnostisert hormonell eller medikamentutløst årsak til fedme, må det vurderes om pasienten skal tilses av lokal indremedisiner/endokrinolog før henvisning. 

Vårt utgangspunkt for behandling av sykelig overvekt kan leses i den nasjonale faglige retningslinjen Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksn (helsedirektoratet.no).

Før

Et vellykket resultat av livsstilsbehandling krever at du som pasient er motivert og klar for endring av dine levevaner.

Før behandlingen bruker vi en teknikk som kalles motiverende intervju.

Les mer om

 

Under

Atferdsbehandling er en viktig del av behandlingen som skal hjelpe deg til å endre og opprettholde nye kost- og aktivitetsvaner over tid. Den består av hyppig oppfølging både individuelt og i gruppe. Sammen jobber vi både med strategier og tiltak i hverdagen og med konkrete mål.

Konkrete mål

Det lønner seg å sette helt konkrete mål for ny atferd som kan føre til en varig vektreduksjon. Et eksempel på dette er at du bestemmer deg for å gå en rask 30 minutters tur hver dag uansett vær, men at du også bestemmer deg for en konkret erstatning hvis det blir et forferdelig uvær.

Selvmonitorering

Før de nye vanene er innarbeidet kan det også være viktig at du systematisk kartlegger matinntak, fysisk aktivitet og kroppsvekt, og at du bruker denne informasjonen som hjelp til å bli bevisst dine vaner og endre livsstil. Det er viktig at du tør å veie deg og at du bruker disse resultatene til å justere matinntak og fysisk aktivitet (selvmonitorering).

Stimuluskontroll

Det er viktig å forstå hvilke ytre faktorer (stimuli) som kan utløse overspising, som for eksempel lett tilgjengelig sjokolade eller snacks på bordet. Jo mer sulten man er, desto større er sjansen for at fristelsene kan påvirke dine valg. Et eksempel er å gå i butikken når det er lenge siden man har spist.

Man bør forsøke å redusere eller fjerne fristelsene, eller belønne seg selv på andre måter dersom man klarer å la være å forsyne seg. 

Redusert kaloriinntak

Å redusere kaloriinntaket er den mest effektive metoden for å gå ned i vekt. Det finnes mange ulike dietter, som for eksempel lavfett-, lavkarbo-, høyprotein-, lav glykemisk indeks. Forskning har imidlertid vist at diettene ikke gir forskjellige effekter på varig vekttap (over 2 år). God og varig vektreduksjon kan oppnås ved å redusere kaloriinntaket med 500 - 1000 kalorier per dag eller et totalinntak på 1200 - 1800 kalorier per dag.


Fysisk aktivitet

For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne. Det kan for eksempel være å gå en rask 30 minutters tur hver ukedag uavhengig av vær.

Etter

Mange har erfart at vektstabilisering etter vekttap er vanskelig. Kroppen har en rekke innebyggede forsvarsmekanismer mot vekttap, og disse har gode metoder til å bringe vekten opp igjen. De som har gått mye ned i vekt blir mer sultne, får mer lyst på usunn mat og får lavere forbrenning (spareblusseffekten). Dette gjør det mye lettere å legge på seg igjen.

Du bør derfor legge en god plan for hva som må til for stabilisere vekten etter en vellykket vektreduksjon.  Dette innebærer praktisk planlegging, oppfølging hos fastlegen og bruk av sosiale nettverk, venner og familie for å få støtte til livsstilsendringene som er nødvendige.

Å opprettholde gode levevaner etter vektreduksjon er en livslang krevende prosess, og du bør forberede deg på at det kan bli vanskelig i perioder. Dersom du får tilbakefall eller nye problemer kan du henvises til sykehuset på nytt.

Plastikkirurgi

Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager. Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.

Les mer om Fjerning av overskuddshud etter sykelig overvekt, ekstremitet (armer og ben)

Fjerning av overskuddshud etter sykelig overvekt, ekstremitet (armer og ben)

Hensikten med inngrepet er å fjerne hud- og fettoverskudd og stramme opp løs hud etter stort vekttap. Vekten må være stabilisert. 

Vi deler inn i armplastikk som gjelder overskuddshud på overarmer, og lårplastikk gjelder overskuddshud på innsiden av lår.

Redusert hudoverskudd forventes å gi mindre eksem og sopp i hudfolder, noe som igjen kan motivere til en fortsatt god livsstil.

  1. Før

    Bruker du blodfortynnende medikamenter?

    Dersom du står på blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

    Anbefaling om bruk av tøy etter inngrepet 

    I innkallingen til operasjon får du beskjed om hva slags tøy som er anbefalt å bruke etter inngrepet, og hvor du eventuelt kan få kjøpt dette.

    Armplastikk: Vi anbefaler at du kjøper en langarmet treningsvest med god elastikk til bruk etter inngrepet.

    Lårplastikk: Vi anbefaler at du kjøper sportstights med god elastikk til bruk etter inngrepet.

    Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer

    Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket. Følg anvisningen på flasken.

    Faste

    Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Planlegg hjemreise

     Du vil ikke kunne kjøre bil selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Se eventuelt www.pasientreiser.no.

  2. Under

    Armplastikk

    I narkose fjerner vi overflødig hud og fett på innsiden av begge overarmene. Løs hud strammes, og såret sys sammen med tråd som løses opp av seg selv. Det er derfor ingen sting å fjerne i ettertid. Avslutningsvis får du på din medbragte sportsvest.

    Operasjonstiden er omlag 150 minutter.

    Lårplastikk

    I narkose fjernes overflødig hud og fett på innsiden av begge lår. Løs hud strammes, og såret sys sammen med tråd som løses opp av seg selv. Det er derfor ingen sting å fjerne i ettertid. Avslutningsvis får du på din medbragte sportstigths.

    Operasjonstiden er omlag 150 minutter.

  3. Etter

    Oppvåkningsavdelingen

    Du våkner på oppvåkningsavdelingen. Du får smertestillende etter behov, og får på deg det medbrakte tøyet. Deretter blir du flyttet du til sengeavdeling.

    Sengeavdelingen

    Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet allerede fra og med operasjonsdagen.

    Praktiske opplysninger og råd etter operasjonen
    Armplastikk
    • Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert.
    • Vanligvis skriver vi sykemelding for tre uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
    • Du kan dusje etter fire dager.
    • Sportsvesten skal du bruke dag og natt i fire uker, så ytterligere fire uker kun på dagtid.
    • Behandlingsstedet gir deg informasjon om både hvordan og hvor lenge du skal bruke sårtape (Micropore) etter operasjonen.
    • Du skal unngå trening de første seks til åtte ukene etter operasjonen, turgåing er tillatt
    • Du frarådes å kjøre bil (som sjåfør) de to første ukene, på grunn av økt risiko for blødning/ruptur ved trafikkuhell eller ved andre spontane bevegelser
    • Etter sju til ti dager skal du ha sårkontroll hos fastlegen din. Husk å bestille time til dette!
    • Etter tre måneder blir du innkalt sykehuset til kontroll med foto.
    Lårplastikk
    • Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert.
    • Du kan dusje etter to til fire dager, dersom operasjonssåret (suturranden) er tørr
    • Vanligvis skriver vi sykemelding for tre uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
    • Sportstightsen skal du bruke dag og natt i fire uker, så ytterligere fire uker kun på dagtid
    • Behandlingsstedet gir deg informasjon om både hvordan og hvor lenge du skal bruke sårtape (Micropore) etter operasjonen.
    • Du skal unngå trening i seks til åtte uker etter operasjonen, turgåing er tillatt
    • Du frarådes å kjøre bil (som sjåfør) de to første ukene, på grunn av økt risiko for blødning/ruptur ved trafikkuhell eller ved andre spontane bevegelser
    • Etter sju til ti dager skal du ha sårkontroll hos fastlegen din. Husk å bestille time til dette!
    • Etter en måned blir du innkalt til sykehuset til kontroll med foto

Vær oppmerksom

Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller sekresjon i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.

Gå til Fjerning av overskuddshud etter sykelig overvekt, ekstremitet (armer og ben)

Les mer om Bukplastikk

Bukplastikk

Hensikten med inngrepet er å fjerne hud/fett-fold på fremsiden av magen etter kraftig vektnedgang der vekten er stabilisert i to år. Det er ikke hovedsakelig et inngrep for fettfjerning. Du som pasient må oppfylle våre operasjonskriterier.

Du kan forvente følgende resultater av behandlingen:

  • mindre hudoverskudd på fremsiden av magen

  • mindre eksem/sopp-tendens under magefolden

  • intimhygiene blir enklere å utføre

  • bedret kroppsholdning

  • bedring i ryggplager

Du kan ikke forvente vektreduksjon av større betydning etter dette inngrepet.

  1. Før

    Bruker du blodfortynnende medikamenter?

    Dersom du står på blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

    Kompresjonstøy

    Før operasjonen får du beskjed om hva slags kompresjonstøy som er anbefalt, og om du må kjøpe dette på forhånd. Du bør ha to sett kompresjonstøy. Du betaler selv for kompresjonstøyet.

    Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer

    Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket. Følg anvisningen på flasken.

    Faste

    Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Planlegg hjemreise

    Du vil ikke kunne kjøre bil selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Se eventuelt informasjon om pasientreiser på helsenorge.no

  2. Under

    Inngrepet blir gjort i narkose.

    Noen ganger gjør vi en begrenset fettsuging av magen for å minske totale fettmengden.

    Vi lager et snitt på tvers av nedre del av magen gjennom hud og fett. Deretter løsner vi fett med hud fra underlaget og noe forbi navlen. Så trekker vi hud/fettvevsflaket ned og fjerner overskuddsvev. I enkelte tilfeller blir dren satt inn til drenasje av væske. Navlen blir sydd fast i en ny åpning. Tilslutt syr vi sårkantene mot hverandre med tråd.

    Operasjonstiden er omlag to timer.

  3. Etter

    Oppvåkningsavdelingen

    Du våkner på oppvåkningsavdelingen, der sykepleiere hjelper deg med eventuelle tidlige plager. Du får smertestillende etter behov, og får på deg det medbrakte kompresjonstøyet. Deretter blir du flyttet du til sengeavdeling.

    Sengeavdelingen

    Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet  allerede fra og med operasjonsdagen.Du skal ha en lett fremoverbøy i hoften for å unngå strekk i såret.

    Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert. Når du er klar til hjemreise fjerner vi drenet, dersom produksjonen av væske er redusert til et akseptabelt nivå. I noen tilfeller blir drenet fjernet hos fastlegen, senest en uke etter inngrepet.

    Før utskriving vil du få informasjon om 

    • hvor lenge du skal bruke sårtape på arret
    • hvor lenge du skal bruke kompresjonstøyet
    • hvilke restriksjoner som gjelder for fysisk anstrengelse i tiden etter operasjonen.
    Sykemelding

    Vanligvis skriver vi sykemelding for tre uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.

Vær oppmerksom

Potensielle komplikasjoner
  • Narkoseproblemer
  • Blødning, sårinfeksjon, sårruptur og forlenget tilhelingsprosess
  • Brede arr
  • Asymmetri
  • Ufullstendig korreksjon
  • Tilbakekomst av hudfold
  • Væskeansamling
  • Nerveskade med nedsatt lokal følelsesfunksjon

Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller sekresjon i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.

Gå til Bukplastikk

Les mer om Bukplastikk - omvendt T-snitt

Bukplastikk - omvendt T-snitt

 

Hensikten med operasjonen er å fjerne hud-/fett-fold på fremsiden av magen etter kraftig vektnedgang. Vekten må ha vært stabil i to år. Vi benytter vertikal bukplastikk (omvendt T-snitt) der vi ikke får tilstrekkelig hudoppstramming med standard bukplastikk. Dette er ikke hovedsakelig et inngrep for fettfjerning, men oppstramming av løs hud. Du må oppfylle kriteriene som er satt for å få utført operasjon.

 

Du kan forvente følgende resultater av behandlingen:

  • mindre hudoverskudd på fremsiden av magen
  • mindre eksem-/sopptendens under magefolden
  • det blir enklere å utføre intimhygiene
  • bedret kroppsholdning
  • bedring i ryggplager

Du kan ikke forvente vektreduksjon av større betydning etter dette inngrepet.

  1. Før

     

    Bruker du blodfortynnende medikamenter?

    Dersom du tar blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer om det er behov for å justere eller endre bruken av disse i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

    Kjøp anbefalt kompresjonstøy

    I innkallingen til operasjon får du beskjed om hva slags kompresjonstøy vi anbefalter, og hvor du kan få kjøpt dette. Du bør ha to sett kompresjonstøy og du betaler selv for dette.

    Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer

    Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket. Følg anvisningen på flasken.

    Faste

    Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Planlegg hjemreise

    Du kan ikke kjøre bil hjem selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Se eventuelt informasjon om pasientreiser på helsenorge.no

  2. Under

     

    Inngrepet utføres i narkose.

    Vi utfører en begrenset fettsuging av magen for å minske den totale fettmengden.

    Vi lager et snitt i midtlinjen langs hele magen, gjennom hud og fett. Deretter løsner vi fett med hud fra underlaget, noe rundt navlen og ut til sidene. Hud/fettvevsflaket trekkes inn mot midten og vi fjerner overskuddsvev.

    Så lager vi et nytt snitt på tvers av nedre del av magen, gjennom hud og fett. Vi løsner fett og hud fra underlaget, opp mot og inkludert navlen, trekker hud/fettvevsflaket ned og fjerner overskuddsvev.

    I enkelte tilfeller setter vi inn dren for at væske skal renne ut. Vi syr navlen fast i midtlinjen. Tilslutt syr vi sårkantene mot hverandre med tråd.

    Operasjonen tar omlag tre timer.

  3. Etter

     

    Oppvåkningsavdelingen

    Du våkner på oppvåkningsavdelingen, der sykepleiere hjelper deg hvis du har tidlige plager. Du får smertestillende etter behov, og får på deg det medbrakte kompresjonstøyet. Deretter blir du flyttet til sengeavdelingen.

    Sengeavdelingen

    Vi hjelper deg med å komme i gang med fysisk aktivitet allerede fra og med operasjonsdagen. Du skal ha en lett fremoverbøy i hoften for å unngå strekk i såret.

    Om du har dren, fjernes det når produksjonen av væske er redusert til et akseptabelt nivå. Reiser du hjem med dren, kan fastlegen fjerne det når produksjonen av væske er akseptabel, senest en uke etter inngrepet.

    Du kan vanligvis reise hjem dagen etter at du er operert.

    Praktiske opplysninger etter operasjonen

    Vanligvis skriver vi sykemelding for tre uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.

    Behandlingsstedet gir informasjon om

    • hvor lenge du skal bruke sårtape på arret.
    • hvor lenge du skal bruke kompresjonstøyet.
    • hvilke restriksjoner som gjelder for fysisk anstrengelse i tiden etter operasjonen.
    Potensielle komplikasjoner
    • Narkoseproblemer
    • Blødning, sårinfeksjon, sårruptur og forlenget helingsprosess
    • Brede arr
    • Asymmetri
    • Ufullstendig korreksjon
    • Tilbakekomst av hudfold
    • Væskeansamling
    • Nerveskade med nedsatt lokal følelsesfunksjon

Vær oppmerksom

 

Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller væske fra/i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.

Gå til Bukplastikk - omvendt T-snitt


Kontaktinformasjon

Helsebussen

Helsebussen er tilpasset pasienter og tilbyr god komfort, egne plasser for bårer og rullestol samt heis, handikaptoalett og helsepersonell. 

Har du fått innkallingsbrev til sykehus kan du ringe Pasientreiser på telefon 915 05 515 for reservasjon av plass. Behandler kan også bestille plass direkte for reiser på medisinsk grunnlag. 

Rutetider for Helsebussen Tynset - Elverum - Hamar (helsenorge.no)  
Rutetider for Helsebussen Lillehammer - Hamar - Oslo (helsenorge.no)​

Offentlig transport

​Nærmeste busstopp er Elverum sykehus, rett utenfor sykehusets hovedinngang. 

Sykehuset ligger omtrent to kilometer fra Elverum stasjon (tog) og Elverum skysstasjon (buss).

Informasjon om rutetider (entur.no)​

Parkering

  • ​Pasienter og besøkende kan parkere på sykehusets parkeringsplasser P1 (ved hovedinngangen) og P8 (ved legevakten). P8 er også beregnet på øyeblikkelig hjelp ved akuttmottak, begravelsesfølge og DPS.
  • Avgiftstider er mandag til fredag 08.00-17.00 og lørdag 08.00-15.00. Betaling skjer forskuddsvis med kredittkort eller mynt og koster 14 kr per time / 60 kr per døgn (med forbehold om endringer).
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på P1​ (5 plasser) ved sykehusets hovedinngang. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering er avgiftsbelagt og finnes ved P3 (på nordsiden av sykehuset).
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngangen og legevakta. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom HC-plassene er opptatt, kan bevegelseshemmede parkere gratis på P1 og taxiplasser, mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.​
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter kan henvende seg ved avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​

Pasientreiser

Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

Mer informasjon om pasientreiser på helsenorge.no

Praktisk informasjon

Allergi

​​​Det er tillatt å ta med blomster på sykehuset, utenom på kirurgisk avdeling. Spør imidlertid alltid før du tar med blomster på en avdeling. 

Vær oppmerksom på at en del reagerer allergisk på enkelte blomster og parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. 

Det er ikke tillatt med dyr på sykehuset, utenom førerhunder og terapihunder.

Apotek

​Sykehuset i Elverum har eget apotek. 

Åpningstider og kontaktinformasjon (sykehusapotekene.no)

Besøk

Betaling

Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. 

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. I enkelte tilfeller er pasienten fritatt fra å betale egenandel for den polikliniske helsehjelpen.​ 

Les mer om egenandel og frikort

Foto og film

​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Mat og drikke

Serve​rin​​g 

Som pasient i Sykehuset Innlandet får du servert mat ved avdelingen du er innlagt. 

Mer informasjon om matservering og menyoversikt  

Ka​nti​ne 

Kantina ligger i 1. etasje, til venstre for Sentralhallen, og er åpen for besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker med mer. Middag serveres fra 11.​​00. 

Se åpni​​​​​ngstider  

Ki​​​os​​k 

Narvesen ligger i 1. etasje i Sentralhallen. 

Åpningstider 

  • M​andag til fredag: 07.00-20.00 
  • Lørdag og søndag: 10.00-18.00 
  • Helligdager: 12.00-16.00 
  • Julaften, nyttårsaften, påskeaften og 17. mai: 09.00-13.00

Mobilbruk

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon i sykehusets lokaler, men vær oppmerksom på at mobiltelefonen skal være slått helt av i lokaler skiltet med "Mobilfri sone". 

Ringelyden på mobiltelefonen skal til enhver tid være satt på lydløs. Vi ber alle pasienter og pårørende vise hensyn og unngå unødvendig støy. 

Pasientverter

​​​Flere av våre sykehus har egne pasientverter som bistår pasienter og pårørende som kommer til sykehuset. 

Informasjon om pasientverter

Prestetjeneste og åndelig omsorg

Det er ansatt sykehusprester ved de fleste sykehusene. Der formidler de ansatte kontakt med prest ved behov. Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. 

For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. I Sykehuset Innlandet respekteres alle religioner og livssyn. Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn. 

Sjele​​​s​​​org 

En stor del av sykehusprestens hverdag handler om sjelesorg, hvor samtalen er det viktigste redskap. Innholdet i sjelesorgsamtaler er ofte de eksistensielle og åndelige temaene som er forbundet med å være syk og motta behandling. Eksempel på dette er spørsmål om mening/meningsløshet, ansvar og skyld, døden, tro og livssyn, sorg, skam, ensomhet og håp.​ 

Ritu​​​aler 

Sykehusprestene kan også sørge for ulike typer religiøse ritualer på sykehuset. Det er ofte etterspurt i forbindelse med tapssituasjoner, for eksempel ved ulykker, brå spedbarnsdød eller dødsfall som følge av kreft. 

Ritualene skapes ofte i nært samarbeid med pasienten og pårørende i den aktuelle situasjon. Herunder kommer også de kirkelige ritualer i form av forbønn, nattverd, dåp, skriftemål, båreandakter og annet.

Smittevern

Sosionomtjeneste

Sykdom og ulykker kan medføre praktiske og personlige problemer, som for den enkelte og pårørende kan være vanskelig å håndtere på egenhånd.​ 

Som en del av Sykehuset Innlandets helhetlige pasientbehandling kan sosionomtjenesten gi hjelp, råd og veiledning til pasienter og pårørende som ønsker det.

Sosionomtjenesten kan bistå pasienter og deres pårørende slik at de bedre mestrer en krevende livssituasjon, som følge av sykdom eller skade.

Sosionom​​​en kan:

  • Kartlegge hjelpebehov
  • Gi hjelp og veiledning i forhold til økonomi, bosituasjon, arbeid, studier, hjemmesituasjon og andre praktiske ting
  • Ta kontakt med hjelpeapparatet utenfor sykehuset, for eksempel Nav
  • Informere om rettigheter og hjelpeinstanser/-tiltak
  • Tilby hjelp og veiledning angående pasientreiser og andre refusjonsordninger
  • Ha støttesamtaler, gi råd og veiledning ved følelsesmessige reaksjoner og vanskelige tanker. Gjelder også pårørende.
  • Undervise i sosialfaglige spørsmål overfor helsepersonell, pasienter og pårørende

Det er pleiepersonalet som formidler kontakt med sosionom​.

Tolketjeneste

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

Les mer om rett til tolk

Trådløst nettverk / Wi-Fi

​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "SykehusGjest". Første gang må du registere deg med telefonnummer.

Fant du det du lette etter?