Konservativ behandling
Sykelig overvekt - livstilsendring, Gjøvik
Livsstilsbehandling skal hjelpe deg til å gjennomføre de endringene som trengs for å gå ned i vekt og oppnå varig stabilisering av vekten. En del av livsstilsbehandlingen er atferdsbehandling. Det er nyttig for å sikre at du som pasient reduserer inntak av kalorier og opprettholder eller øker nivået av fysisk aktivitet.
Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap kan bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Henvisning og vurdering
Pasienter som henvises spesialisthelsetjenesten skal ha en BMI over 40 eller en BMI over 35 med vektrelatert følgesykdom (diabetes, hypertensjon, søvnapné, respirasjonssvikt eller belastningsrelaterte skjelettsmerter).
Pasienter med en vanskelig regulerbar diabetes type 2 kan vurderes med BMI over 30.
Kroppsmasseindeks (KMI) og midjemål (helsenorge.no)
«I samarbeid med fastlegen skal pasienten gjøre konkrete forsøk på endring av levevaner i minst et halvt år før henvisning til Spesialisthelsetjenesten» (jfr. pkt. 8.2).
Det er viktig at fastlege er bindeledd mellom sykehus og pasient både under behandlingen og etter gjennomført behandling.
Før
Under
Ved første konsultasjon møter du sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog til en samtale. Her kartlegges din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til din overvekt.
Formålet er også å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og å gi råd om dette. Vi ønsker å bruke god tid på å gi deg grundig informasjon om fordeler, ulemper og bivirkninger av kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlingsmetoder. Denne informasjonen får du først i individuelle konsultasjoner. Deretter legger vi opp ditt videre løp sammen med deg, der vi finner den behandlingsmetoden som passer deg best (samvalg).
For pasienter med et sammensatt sykdomsbilde samarbeider vi med andre instanser.
Endring av livstil er en viktig del av behandlingen som skal hjelpe deg til å endre og opprettholde nye kost- og aktivitetsvaner over tid. Den består av hyppig oppfølging individuelt. Sammen jobber vi både med strategier og tiltak i hverdagen og med konkrete mål.
Vi kan henvise deg til videre behandling og oppfølging ved rehabiliteringssenter for sykelig overvekt som Helse Sør-Øst har avtale med. Det snakker vi om i første samtale.
Konkrete mål
Det lønner seg å sette helt konkrete mål for ny atferd som kan føre til en varig vektreduksjon. Et eksempel på det kan være at du starter med å spise frokost.
Selvmonitorering
Før de nye vanene er innarbeidet kan det være viktig at du systematisk kartlegger matinntak, fysisk aktivitet og kroppsvekt. Du kan bruke denne informasjonen som hjelp til å bli bevisst dine vaner og endre livsstil.
Stimuluskontroll
Det er viktig å forstå hvilke ytre faktorer (stimuli) som kan utløse at du spiser, som for eksempel lett tilgjengelig sjokolade eller snacks på bordet. Jo mer sulten man er, desto større er sjansen for at fristelsene kan påvirke dine valg. Et eksempel er å gå i butikken når det er lenge siden man har spist.
Du bør forsøke å redusere eller fjerne fristelsene, eller belønne deg selv på andre måter dersom man klarer å la være å forsyne seg.
Redusert kaloriinntak
Å redusere kaloriinntaket er den mest effektive metoden for å gå ned i vekt. Vi anbefaler små og hyppige måltider.
Fysisk aktivitet
For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne. 100 meter er bedre enn ingen meter. Et godt tips er å øke hverdagsaktiviteten.
Etter
Mange har erfart at vektstabilisering etter vekttap er vanskelig. Kroppen har en rekke innebyggede forsvarsmekanismer mot vekttap, og disse har gode metoder til å bringe vekten opp igjen. De som har gått mye ned i vekt blir mer sultne, får mer lyst på usunn mat og får lavere forbrenning (spareblusseffekten). Dette gjør det mye lettere å legge på seg igjen.
Du bør derfor legge en god plan for hva som må til for stabilisere vekten etter en vellykket vektreduksjon. Dette innebærer praktisk planlegging, oppfølging hos fastlegen og bruk av sosiale nettverk, venner og familie for å få støtte til livsstilsendringene som er nødvendige.
Å opprettholde gode levevaner etter vektreduksjon er en livslang krevende prosess, og du bør forberede deg på at det kan bli vanskelig i perioder. Dersom du får tilbakefall eller nye problemer kan du henvises til sykehuset på nytt.
Kontakt
Sykehuset i Gjøvik
Seksjon for sykelig overvekt
Ventetid: 8 - 20 uker
Ventetid: 8 - 20 uker
Kontakt Seksjon for sykelig overvektOppmøtested
Bruk inngang 1 for å komme til seksjon for sykelig overvekt.Sykehuset i Gjøvik
Kyrre Grepps gate 11
2819 Gjøvik