I løpet av den tverrfaglige utredningen møter du vanligvis lege, psykolog og fysioterapeut. Ved behov kan du også møte sosionom, sykepleier eller anestesilege. En tverrfaglig utredning foregår vanligvis over flere dager.
Legen kartlegger ditt smerteproblem og andre helseforhold som kan ha en betydning for dine plager.
Psykologen kartlegger hvilke strategier du har for å mestre dine smerter. Psykologen finner også ut om du har eller har hatt livsbelastninger som kan ha betydning for den aktuelle smertemestringen. Fysioterapeuten kartlegger hvordan smertene påvirker din funksjon i daglige aktiviteter, deltagelse i arbeid og sosialt liv.
Ved endt utredning samles du og teamet til en felles oppsummeringstime. Her vil teamet fortelle deg som sine vurderinger. Deretter diskuterer dere mulige behandlingsforslag. Etter endt utredning mottar henviser og /eler fastlege en tverrfaglig epikrise (beskrivelse) med et sammendrag av alle vurderinger som er gjort og tiltak som eventuelt er iverksatt/avtalt.
Det er to mulige utfall:
- Du får tilbud om oppfølging/behandling ved vår poliklinikk
- Vi anbefaler videre oppfølging i kommunehelsetjenesten eller ved annen sykehusavdeling
Langvarige muskel- og skjelettsmerter - gruppetilbud
Et poliklinisk gruppebehandlingstilbud for personer med langvarige muskel- og skjelettsmerter. Hensikten med gruppebehandlingstilbudet er å bidra til bedret mestring av helseplager, økt funksjonsnivå og livskvalitet på tross av langvarige smerter.
Tilbudet går over 9 samlinger og avsluttes med en individuell legesamtale. De første 8 første samlingene gjennomføres med en samling per uke. Den siste samlingen foregår rundt 3 måneder etter dag 8.
-
Før
Før du eventuelt får tilbud om å delta i gruppebehandlingen inviteres du til en forsamtale. Der ønsker vi å informere deg om tilbudet, avklare våre og dine forventninger og sammen gjøre en vurdering om behandling i gruppe er et egnet tilbud for deg.
En forutsetning for at du får tilbud om behandling i gruppe er at du er villig til å forplikte deg til å delta på hele behandlingen.
Dersom du skal delta i gruppebehandlingen får du innkalling med tidspunkter. Din fastlege/henviser blir informert om du skal delta eller ikke.
-
Under
Behandlingstilbudet går over 9 samlinger. De første 8 samlingene gjennomføres med en samling per uke. Den siste samlingen foregår rundt 3 måneder etter dag 8.
En samlingsdag varer fra klokka 09.30 til 14.00. De har, med få unntak, lik struktur og ser som regel slik ut:
- 09.30
Gruppas egen time, servering av kaffe og te - 10.00
Refleksjonstid med behandlere - 10.30
Aktivitet - 11.30
Lunsj - 12.15
Dagens tema - 13.30
Avslutning på dagen
Behandlingstilbudet er et individuelt prosessarbeid som foregår i gruppe. Samlingene bygger på hverandre, og du inviteres til å jobbe med din egen prosess i og mellom samlingene.
Vi bruker dialogbaserte undervisningsformer. Det innebærer at vi har en kombinasjon av undervisning, refleksjonsoppgaver individuelt og i gruppe og ulike former for aktivitet/bevegelse.
Aktivitetene foregår både ute, i gymsal og i basseng.
Temaer som blir belyst:
- Akutte og langvarige smertetilstander, ulike behandlingsprinsipper
- Acceptance and Commitment Therapy
- pt
- sammenheng mellom kropp, tanker, følelser og verdibaserte handlinger
- Søvn, kosthold, bevegelse og stress
-
Etter
Etter endt gruppebehandling sendes det en kortfattet epikrise (en rapport om din behandling) til henviser/fastlege med evaluering av deltagerens utbytte.
Gå til
Langvarige muskel- og skjelettsmerter - gruppetilbud
Ved vår poliklinikk kan du få oppfølging i gruppe og/eller individuelt i en begrenset periode. Ikke-medikamentelle tiltak og egenmestring står sentralt i vårt behandlingstilbud. Vi vurderer også medikamentelle tiltak når det er riktig.