Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Utstående ører, operasjon, Gjøvik

Ører ser ulike ut fra person til person. Både form og størrelse varierer. Operasjon av utstående ører er et rent kosmetisk inngrep.

I det offentlige helsevesen er det kun barn og unge opp til 18 år som kan bli vurdert for å få operasjon av ører som står langt ut fra hodet. Personer over 18 år som ønsker en slik operasjon må oppsøke private klinikker og får ikke dette dekket av det offentlige.

Før

Inngrepet blir stort sett gjort som dagbehandling, det vil si uten at du trenger å bli lagt inn på sykehus. For enkelte kan det bli nødvendig med et opphold i forbindelse med inngrepet.

De fleste pasienter blir operert i narkose. Større barn og ungdommer får tilbud om å gjøre inngrepet med lokalbedøving. Du må uansett være fastende fra mat/drikke/tyggegummi/drops eller annet fra kl 00.00 natten før operasjonen. Du kan drikke klare væsker (saft/vann) inntil to timer før oppmøte.

Legen som skal operere tar et bilde av ørene dine før operasjonen, og informerer nærmere om hva som skal skje under inngrepet. Det er ingen garanti for at operasjonen vil gi deg helt symmetriske ører.

Under

Det finnes flere operasjonsmetoder for utstående ører. Noen legger et hudsnitt bak på ytre ører, og deretter fjerner overskytende hud, mens andre har ett skjult hudsnitt på forsiden av ører hvor hud ikke fjernes. Vi sliper ørebrusken og syr slik at det blir dannet en krumming på framsiden av ørene, som ofte mangler når ørene dine er utstående. Til slutt legger vi en relativt stram bandasje rundt hodet ditt som skal holde ørene inn til hodet og hindre blødning etter inngrepet.

Operasjonen tar omtrent 45 minutter for hvert øre.

Etter

Legen som opererte deg vil som regel se deg og kontrollere ørene under bandasjen første dag etter inngrepet. Det er vanlig at du opplever litt dunking/smerte i ørene de første dagene etter operasjonen, deretter avtar smertene. Det kan være du har behov for litt smertestillende, og Paracet eller liknende er ofte nok. 

Bandasjen skal være på i 7 dager etter operasjonen. Da kommer du inn til kontoroll, på sykehuset der bandasjen og stingene blir fjernet. Ofte blir det brukt sting som løser seg opp av seg selv slik at det ikke er noen sting som skal fjernes.

De opererte ørene vil ha en mørk rødfiolett farge etter inngrepet, men dette vil gradvis normalisere seg i løpet av noen uker.

Etter operasjonen skal du bruke pannebånd i 4-6 uker.

Det er vanlig å kontrollere resultatet 3 - 4 måneder etter operasjonen.

For barn må en regne med en god uke hjemme fra skolen etter behandling. Barnet bør ikke ha gymnastikk de første 3 - 4 ukene etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Det oppstår sjelden komplikasjoner etter slike inngrep. Vær likevel oppmerksom på: 

  • Ved blødning må du ta kontakt med lege.
  • Feber og smerte som ikke avtar etter de første par dagene etter operasjonen kan være tegn på infeksjon. Ta i så fall kontakt med lege for kontroll.
  • Endring i følelsen i ørene går som regel over, men kan i enkelte tilfeller bli varig.

Kontakt

Sykehuset i Gjøvik Øre/nese/hals, Gjøvik

Kontakt Øre/nese/hals, Gjøvik

Oppmøtested

Inngang 6, plan 0

Vår besøkstid

Besøkstider
  • I dag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Mandag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Tirsdag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Onsdag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Torsdag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Fredag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Lørdag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
  • Søndag
    • 12:00 - 13:00
    • 18:00 - 20:00
Sykehuset på Gjøvik sett ovenfra.

Sykehuset i Gjøvik

Kyrre Grepps gate 11

2819 Gjøvik

Transport

​Helsebussen er tilpasset pasienter og tilbyr god komfort, egne plasser for bårer og rullestol samt heis, handikaptoalett og helsepersonell. 

Har du fått innkallingsbrev til sykehus kan du ringe Pasientreiser på telefon 915 05 515 for reservasjon av plass. Behandler kan også bestille plass direkte for reiser på medisinsk grunnlag.   

Rutetider for Helsebussen Dombås - Lillehammer - Gjøvik (helsenorge.no)​ 

Nærmeste busstopp ligger i Ludvig Skattums gate og Johan Sverdrups gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Gjøvik stasjon (tog) og Gjøvik skysstasjon (buss).

Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

  • ​Pasienter og besøkende kan parkere i sykehusets parkeringshus i Ludvig Skattums gate​. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-15.00. Det er også parkeringsmuligheter i gatene omkring sykehuset. Betaling skjer forskuddsvis med mynt eller i parkeringsselskapets app​, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Parkering koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn ​(med forbehold om endringer).
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på østsiden (3 plasser) og vestsiden (2 plasser)​ av Ludvig Skattums gate ved sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes i sykehusets parkeringshus (parkering mot avgift).​
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngang og legevakt. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

Praktisk informasjon

Sykehuset i Gjøvik har eget apotek.

Sykehusapoteket Gjøvik (sykehusapotekene.no)

Besøkstidene ved våre sykehus varierer noe. Merk at besøk må avtales på forhånd ved enkelte avdelinger.

Vis hensyn og vent med å komme på besøk hvis du selv er syk. Du bør ikke besøke pasienter dersom du har infeksjonssymptomer fra luftveier eller mage/tarm.

Informasjon om besøk og besøkstider

Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. 

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. I enkelte tilfeller er pasienten fritatt fra å betale egenandel for den polikliniske helsehjelpen.​ 

Les mer om egenandel og frikort

​Noen får allergiske reaksjoner av enkelte blomster. Det er derfor ikke tillatt med blomster på sykehuset. 

Vær oppmerksom på at en del også reagerer allergisk på parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. ​

​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Det ikke tillatt å ta med seg dyr inn i sykehuset av hensyn til smittevern og allergi. Forbudet gjelder ikke servicehunder. Dersom du har behov for å ta med deg servicehund, må du på forhånd ta kontakt med avdelingen.​​

Serv​ering 

Som pasient i Sykehuset Innlandet får du servert mat ved avdelingen du er innlagt. 

Mer om matservering og menyoversikt  

​Kan​​​tine 

Kantine ligger i 4. etasje og er åpen for pasienter og pårørende. Det serveres smørbrød, salater, kaker med mer. Middag serveres fra 11.​​00. 

Mer om kantinetilbudet og åpningstider​ 

​​K​iosk 

Narvesen ligger ved sykehusets hovedinngang i 1. etasje. 

Åpni​ngs​tider 

  • Mandag til fredag: 07.00-20.00 
  • Lørdag og søndag: 10.00-18.00
Åpningstidene kan avvike i forbindelse med helligdager.​

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon i sykehusets lokaler, men vær oppmerksom på at mobiltelefonen skal være slått helt av i lokaler skiltet med "Mobilfri sone". 

Ringelyden på mobiltelefonen skal til enhver tid være satt på lydløs. Vi ber alle pasienter og pårørende vise hensyn og unngå unødvendig støy. 

​​​Flere av våre sykehus har egne pasientverter som bistår pasienter og pårørende som kommer til sykehuset. 

Mer informasjon om pasientverter

Det er ansatt sykehusprester ved de fleste sykehusene. Der formidler de ansatte kontakt med prest ved behov. Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. 

For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. I Sykehuset Innlandet respekteres alle religioner og livssyn. Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn. 

Sjele​​​s​​​org 

En stor del av sykehusprestens hverdag handler om sjelesorg, hvor samtalen er det viktigste redskap. Innholdet i sjelesorgsamtaler er ofte de eksistensielle og åndelige temaene som er forbundet med å være syk og motta behandling. Eksempel på dette er spørsmål om mening/meningsløshet, ansvar og skyld, døden, tro og livssyn, sorg, skam, ensomhet og håp.​ 

Ritu​​​aler 

Sykehusprestene kan også sørge for ulike typer religiøse ritualer på sykehuset. Det er ofte etterspurt i forbindelse med tapssituasjoner, for eksempel ved ulykker, brå spedbarnsdød eller dødsfall som følge av kreft. 

Ritualene skapes ofte i nært samarbeid med pasienten og pårørende i den aktuelle situasjon. Herunder kommer også de kirkelige ritualer i form av forbønn, nattverd, dåp, skriftemål, båreandakter og annet.

Hjelp oss å hindre smitte. Som pasient eller besøkende på sykehuset må du følge gjeldende smittevernregler.

​Gjeldende smittevernregler

​Det finnes fellesrom med TV. I fellesstuene og på venterom finner du diverse aviser og magasiner til fri disposisjon. Aviser og magasiner kan også kjøpes i kiosken på sykehuset. 

Pusterommet er et trenings- og aktivitetssenter som tilbyr tilpasset fysisk aktivitet til kreftpasienter. Det er også en møteplass og sosial arena for pasienter i samme situasjon.

Sykdom og ulykker kan medføre praktiske og personlige problemer, som for den enkelte og pårørende kan være vanskelig å håndtere på egenhånd.​ 

Som en del av Sykehuset Innlandets helhetlige pasientbehandling kan sosionomtjenesten gi hjelp, råd og veiledning til pasienter og pårørende som ønsker det.

Sosionomtjenesten kan bistå pasienter og deres pårørende slik at de bedre mestrer en krevende livssituasjon, som følge av sykdom eller skade.

Sosionom​​​en kan:

  • Kartlegge hjelpebehov
  • Gi hjelp og veiledning i forhold til økonomi, bosituasjon, arbeid, studier, hjemmesituasjon og andre praktiske ting
  • Ta kontakt med hjelpeapparatet utenfor sykehuset, for eksempel Nav
  • Informere om rettigheter og hjelpeinstanser/-tiltak
  • Tilby hjelp og veiledning angående pasientreiser og andre refusjonsordninger
  • Ha støttesamtaler, gi råd og veiledning ved følelsesmessige reaksjoner og vanskelige tanker. Gjelder også pårørende.
  • Undervise i sosialfaglige spørsmål overfor helsepersonell, pasienter og pårørende

Det er pleiepersonalet som formidler kontakt med sosionom​.

​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

Les mer om rett til tolk