Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Datainnsamling til prosjekter

Innhenting av informasjon om pasienter og ansatte

Er du for eksempel stipendiat, forsker eller student og ønsker å innhente informasjon om ansatte eller pasienter i Sykehuset Innlandet til studentoppgaver, forskning eller kvalitetsarbeid? Dette krever godkjenning på forhånd.

Godkjenning fra Sykehuset Innlandet 

Nye prosjekter og endring i prosjekter skal registreres i meldeskjema til personvernombudet. Gjelder henvendelsen rekruttering av pasienter til kliniske behandlingsstudier, ta i tillegg kontakt på e-post.

Datainnsamling kan være alt fra for eksempel enkle spørreskjemaer som sendes ut til ansatte, til dybdeintervjuer med pasienter og innsamling av biologisk materiale. Felles for dette er at det må vurderes og godkjennes på forhånd

Det skal sendes inn et meldeskjema til personvernombudet, som må godkjennes før rekruttering og datainnsamling kan starte. 

Fyll ut meldeskjema - nytt prosjekt (nettskjema.no) 

Dersom et prosjekt eller forskningsprosjekt endres underveis (for eksempel ved at nye samarbeidspartnere skal inn, prosjektperioden skal forlenges, eller nye data skal innhentes), må endringsmelding sendes til personvernombudet i Sykehuset Innlandet, som gir tilrådning for endringen. 

Dersom det foreligger en godkjent REK-søknad, må det sendes inn en endringsmelding til REK som godkjennes først. Godkjent endringsmelding fra REK skal legges ved endringsmelding til personvernombudet. 

Fyll ut meldeskjema - endring i prosjekt (nettskjema.no)

For alle typer studenter og eksterne stipendiater har Sykehuset Innlandet en rutine for samarbeid med utdanningsinstitusjoner, som beskriver hva som må på plass for å få godkjent meldeskjema. 

Forskning - Samarbeid med studenter eller stipendiater, 
Sykehuset Innlandet og utdanningsinstitusjoner (PDF, Kvalitetsportalen)
 

Godkjenning fra REK

Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) skal vurdere om forskningsprosjekter er etisk forsvarlig å gjennomføre. Ved all medisinsk og helsefaglig forskning som involverer mennesker, menneskelig biologisk materiale eller helseopplysninger, skal det søkes om forhåndsgodkjenning fra REK.  

Framleggingsplikten omfatter også pilotstudier og utprøvende behandling. Forskning som ikke direkte involverer mennesker, menneskelig biologisk materiale eller helseopplysninger (for eksempel helsetjenesteforskning), trenger ikke godkjenning av REK. Helseforskningsloven regulerer dette. Gjøres det endringer i et forskningsprosjekt, må det sendes endringsmelding til REK.  

Prosjektleder må innhente samtykke fra forskningsdeltagere før de inkluderes i prosjektet, dersom dette er et vilkår fra REK. Alle typer prosjekter som ønsker å søke fritak fra taushetsplikten, det vil si rett til å hente ut pasientopplysninger uten samtykke fra pasienten, skal søke REK om dette. Det finnes eget søknadskjema for dette på hjemmesidene til REK. 

Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (rekportalen.no)

Kontakt

Sist oppdatert 24.09.2024