Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ph.d.-prosjekt

Kulturformuleringsintervjuet fra DSM-5: KFI i barne- og ungdomspsykiatri

Prosjektet inngår i et pilotprosjekt som skal teste såkalt "efficacy" av Kulturformuleringsintervjuet (KFI) i ulike kliniske sammenhenger i Norge. Denne studien utføres i barne- og ungdomspsykiatri (BUP) med ungdom i alderen 12-18 år.

Hensikten i pilotprosjektet er å teste efficacy av kjerneintervjuet med 16 spørsmål i ulike kliniske sammenhenger i Norge. Efficacy forstås som gjennomførbarhet, akseptabilitet og klinisk nytteverdi for pasienter og klinikere. Dette er i samsvar med internasjonale feltstudier med base ved Columbia University, Medical Center, NY, hvor KFI ble testet for DSM-5.

Dette delprosjektet skal efficacy-teste KFI i en barne- og ungdomspsykiatrisk kontekst.

Metoden fra disse studiene er tilpasset prosjektet av professor Valerie DeMarinis, og den inkluderer kulturell analyse av klinisk kontekst, KFI-opplæring og efficacy-evalueringer av klinikere og pasienter på forskjellige stadier i behandlingsprosessen.

Forskningen utføres i en BUP-kontekst med ungdom i alderen 12-18 år. 

Personsentrert omsorg innebærer å forstå verden fra synspunktet til personen som søker hjelp. Ungdom som mottar hjelp fra BUP fremhever særlig betydningen av terapeutisk allianse med helsepersonell og behovet for å være aktiv deltakende i behandlingen. Psykisk uhelse blant barn og unge øker, og spesialisthelsetjenesten rapporterer om utfordringer som tidspress og manglende ressurser. Dette kan svekke muligheten til å tilby tilstrekkelig hjelp, god dialog og ivaretakelse av behovene til denne gruppen.

KFI kan være et viktig verktøy for å forstå og støtte barn og unge i deres psykiske helse. KFI er anbefalt i tre nasjonale pasientforløp som er rettet mot barn og ungdom (Barn og unge, Mistanke om psykoseutvikling og psykoselidelser hos barn, unge og voksne og Spiseforstyrrelse hos barn og unge), samt i opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse (2019–2024). Internasjonalt er KFI-forskning på denne aldersgruppen svært begrenset og dette er den første studien i Norge. 

Kontakt

Sigrid Helene Kjørv​​​​en Haug

Seniorforsker, førsteamanuensis og forskningsprosjektleder

Sigrid.Helene.K.Haug@sykehuset-innlandet.no
  • Utdanningsbakgrunn: psykiatrisk sykepleier, PhD i klinisk religionspsykologi
  • Primære forskningsfelt: Kulturformuleringsintervjuet fra DSM-5, klinisk religionspsykologi, psykisk helsearbeid
  • Tilknytning: Sykehuset Innlandet og Universitetet i Innlandet

Valerie Marie De Marinis

Professor og forskningsleder

valerie.demarinis@sykehuset-innlandet.no
  • Utdanningsbakgrunn: PhD i klinisk psykologi
  • Primære forskningsfelt: Kulturformuleringsintervjuet fra DSM-5, psykisk helse i befolkning (public mental health), ungdom og ekstremisme
  • Tilknytning: Sykehuset Innlandet, Umeå universitet og Uppsala universitet

Nina Therese Øversveen Svamo

Stipendiat

nina.therese.oversveen.svamo@sykehuset-innlandet.no
  • Utdanningsbakgrunn: lærer, master i psykisk helsearbeid
  • Primære forskningsfelt: psykisk helsearbeid i barne- og ungdomspsykiatrien, Kulturformuleringsintervjuet fra DSM-5, personsentrert omsorg, eksistensiell meningsdannelse 
  • Tilknytning: Sykehuset Innlandet og Universitetet i Innlandet
Sist oppdatert 07.02.2025