Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskningsprosjekt

Mening i livet: Livsmening og mental mestring i koronakrisen

Prosjektet er en tverrsnittsstudie der hensikten er å undersøke betydningen av mening i livet for å håndtere koronakrisen. Vi utforsker mening og meningskriser og hva slags kilder folk har til mening i livet.

Mening i livet har vist seg å ha stor betydning for hvordan vi har det – og ikke minst for hvordan vi takler kriser og store påkjenninger. Mange har lest Viktor Frankls bok «Vilje til mening» (1958/1994) som baserer seg på hans erfaringer som fange i tysk konsentrasjonsleir under krigen. Senere har mange forskere fulgt opp med studier som viser betydningen av mening i livet, som Yalom (2020), Baumeister & Vohs (2002) og Schnell (2009/2020).

Empirisk forskning på mental helse har vist at mening i livet fungerer som en buffer i håndtering av stressorer (se Schnell, 2020), og at selvregulering er en viktig moderator for forholdet mellom mening og velvære (Abe, 2016; Vötter & Schnell, 2019). Forskning har også vist at meningsfullhet motiverer til sosial inkludering og kollektivt engasjement (Stavrova & Luhmann, 2012).

Når det gjelder meningskilder, er det evidens for at mennesker i kritiske situasjoner kan finne hjelp og styrke i religiøsitet eller spiritualitet, noe som i sekulære samfunn kan ha positive assosiasjoner til helseverdier, men ikke nødvendigvis (Hvidt et al., 2017). Generativitet har vist seg å være en vesentlig ressurs (Ardelt et al, 2010; Schnell, 2011; 2016), samt forståelsen av situasjonen relatert til kriseerfaring.

Videre kan det synes som at der forståelsen av hva som skjer med en er lav, er troen på konspirasjonsteorier ofte høy – noe som igjen er assosiert med dårlig velvære og mental helse (Freeman & Bentall, 2017). Dette er spesielt relevant der konspirasjonsteorier på den ene siden formidler følelsen av å “se meningen bak prosessene”, og på den andre begrenser det grunnleggende psykologiske behovet for kontroll. Dette er sentralt når det gjelder konstruktive kollektive reaksjoner på trusler (Fritsche, Jonas & Kessler, 2011). Videre har sosial inkludering vist seg å være en viktig prediktor for konstruktiv håndtering av kriser (f.eks. Yeung et al., 2016; Fritsche et al., 2011).

Studien skal gi ny og viktig kunnskap om hvordan folk emosjonelt, eksistensielt og psykisk gjennomlever en omfattende og alvorlig krisesituasjon, samt betydningen av mening i livet for denne prosessen. Denne nye kunnskapen søkes dokumentert på en empirisk gyldig måte. Funn fra denne studien er viktige for offentlig mental helse og vil informere om sosiale tiltak og politikk.

Livsmening og erfaringer ses i sammenheng med hvordan vi reagerer emosjonelt, hvordan vi regulerer våre følelser, samt hvordan vi forstår kronakrisen og i hvilken grad vi har tillit til sentrale myndigheter og helsetjenester. Tros- og livssynsrelaterte forhold har også i posttraumatisk forskning blitt sett på som en vesentlige for posttraumatisk vekst (Calhoun & Tedeschi, 2006; Stockton et al., 2011). 

For å samle data benytter vi Nettskjema fra UiO. De fleste spørsmål i denne studien har satte svaralternativer som man krysser av på, men deltakerne er også invitert (uten forpliktelse) til å presentere sine personlige tolkninger av krisen i en åpen form, samt beskrive konklusjonene de har trukket fra sine erfaringer så langt.

  • Tatjana Schnell, professor, University of Innsbruck
  • Valerie DeMarinis, professor, Forskningssenter for eksistensiell helse og Umeå Universitet Medical School
  • Tor-Arne Isene, PhD.-student, Forskningssenter for eksistensiell helse
  • Peter la Cour, forsker og psykolog, Forskningssenter for eksistensiell helse
  • Hans Stifoss-Hanssen, professor, VID vitenskapelig høgskole
  • Torgeir Sørensen, førsteamanuensis, VID vitenskapelig høgskole
  • Anne Austad, førsteamanuensis, VID vitenskapelig høgskole
  • Annie Haver, førsteamanuensis, Universitetet i Stavanger
  • Asbjørn Dyrendal, førsteamanuensis, NTNU Trondheim
  • Heidi Frølund Pedersen, assisterende professor, Århus Universitet
  • Niels Christian Hvidt, professor, Syd-Dansk Universitet, Odense

Kontakt

Lars Johan Danbolt

Forskningsleder og professor

Lars.Danbolt@sykehuset-innlandet.no​
  • Utdanningsbakgrunn: religionspsykologi og teologi
  • Primære forskningsfelt: eksistensiell helse, religionspsykologi, mening i livet, psykiske lidelser, praktisk teologi
  • Tilknytning: Sykehuset innlandet og MF vitenskapelig høgskole for teologi, religion og samfunn

Cathrine Bang Hellum

Stipendiat

cathrine.bang.hellum@sykehuset-innlandet.no
  • Utdanningsbakgrunn: sykepleier, master i rådgivningsvitenskap
  • Primære forskningsfelt: mening i livet, koronakrisen
  • Tilknytning: Sykehuset Innlandet og MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn
Sist oppdatert 07.02.2025