Helseregisteret og den generelle biobanken har målsetting innen tre hovedtemaer
- Mors helse i svangerskapet, under fødsel og i barseltid. Det inkluderer forskning på plager, sykdom og faktorer som påvirker mors helse.
- Barnet i mors liv hvor vi undersøker forhold som påvirker svangerskapet, slik som familiære forhold, trivsel, ernæring og sykdom.
- Barnets helse og utvikling, hvor vi undersøker årsaker til sykdom, trivsel og utvikling, samt betydningen av arv- og miljøfaktorer.
Hvem kan delta og hva innebærer det?
Alle kvinner som føder ved Sykehuset Innlandet blir spurt om å bli inkludert i registeret og å avgi materialet til biobanken. Det er frivillig å delta. Vi kan ikke lagre prøvematerialet eller opplysningene om deg uten at du har skriftlig samtykket.
Om du samtykker til å delta, henter vi opplysninger fra din og barnets pasientjournal i Sykehuset Innlandet og fra helsestasjonen.
Vi trenger også at du og din partner svarer på ulike spørreskjema underveis i svangerskapet, etter fødsel og i løpet av barnets oppvekst. Spørreskjemaene kartlegger psykiske helse, fysisk aktivitet og kosthold hos dere og barnet, samt barnets vekst og kognitive utvikling.
I tillegg til kliniske og pasientrapporterte data i IHOP, vil MoBI biobank inneholde biologiske materiale, som blod, urin, hår, morsmelk med mer.
Om dine opplysninger
Om du ombestemmer og vil trekke ditt samtykke får ikke det noen følger for deg eller behandlingstilbudet ved sykehuset. Om du trekker deg blir lagrede prøver fra deg blir ødelagt og opplysninger om deg slettet. Det skal skje innen 30 dager fra du har gitt oss beskjed.
Opplysninger som allerede er del av et vitenskapelig arbeid kan ikke slettes, men de blir ikke brukt i nye studier. Du har rett til å få innsyn i hvilke opplysninger som er lagret om deg og kreve korrigering om det er registrert feil opplysninger.
Når barnet ditt fyller 16 år får han/hun informasjon fra oss om muligheten til å trekke sine opplysninger fra helseregisteret.