Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
  • NKROP er avviklet
    Fra 1. januar 2025 er Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) slått sammen med Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (NKTSB) og Nasjonalt kompetansesenter for personlighetspsykiatri (NAPP) til et nytt nasjonalt senter lagt til Oslo Universitetssykehus HF.

    Det nye senteret er under etablering.

    I forbindelse med endringen vil innhold på nettsiden rop.no bli overført til samarbeidspartnere: noe til det nye nasjonale senteret, noe til napha.no og noe til korus.no. Forskningsrelatert innhold er tilgjengelig på sykehuset-innlandet.no/ropforsk.

    Nettsiden rop.no vil være tilgjengelig en kort periode fremover, men vil ikke bli oppdatert.

Kristin Trane har disputert

NKROP-stipendiat Kristin Trane forsvarte sin doktorgrad onsdag 24. mai. Hun har forsket på FACT-modellen som en del av komplekse og fragmenterte tjenestesystem.

Publisert 05.05.2023
Sist oppdatert 11.10.2024
Kristin Trane, portrett

Foto: Andrine Trane-Dragsten

NKROP-stipendiat Kristin Trane forsvarte sin doktorgradsavhandling onsdag 24. mai.

Prøveforelesning og disputas

Avhandlingen som skal forsvares har tittelen FACT-modellen som del av komplekse og fragmenterte tjenestesystem og rurale regioner. En kvalitativ studie (brage.inn.no).

Trane disputerte ved Høgskolen i Innlandet, studiested Lillehammer, auditorium G.

Bedømmelseskomiteen

  • Førsteopponent: Professor Merete Nordentoft, Københavns universitet
  • Andreopponent: Espen Ajo Arnevik, leder ved RusForsk, PhD, Oslo universitetssykehus
  • Tredjeopponent/administrator: Førsteamanuensis Sigrid Myklebø, Høgskolen i Innlandet

Disputasleder:

  • Dekan Marit Roland, Høgskolen i Innlandet

Veiledere

Hovedveiledere: 

  • Professor Anne Signe Landheim, Høgskolen i Innlandet og NKROP
  • Professor emeritus Kristian Aasbrenn, Høgskolen i Innlandet

Medveileder: 

  • Professor Martin Rønningen, Høgskolen i Innlandet

Om doktorgradsprosjektet

Trane har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hvordan FACT-team organiseres og integreres i eksisterende tjenestetilbud. Formålet med avhandlingen har vært å bidra til økt kunnskap og forståelse av hvordan FACT-modellen passer inn i og tilpasses til komplekse og fragmenterte tjenestesystem og rurale regioner. Dette er blant annet undersøkt gjennom fokusgruppeintervjuer i FACT-team og samarbeidspartnere i det eksisterende tjenestesystemet. Avhandlingen består av tre studier.

Studie 1

I den første studien var formålet å utforske hvordan FACT-team integreres i det formelle offentlige tjenestesystemet, hvordan teamene fungerer og påvirker systemet, samt beskrive faktorer som kan påvirke fungeringen.

Les forskningsartikkelen: Flexible assertive community treatment teams can change complex and fragmented service systems: experiences of service providers (ijmhs.biomedcentral.com)

Studie 2

I den andre studien var forskningsspørsmålet: Hvilke barrierer beskriver ansatte i FACT-team reduserer muligheten for integrert behandling i det norske tjenestesystemet, og hvordan beskriver de å ha tilpasset sin måte å jobbe på for å øke mulighetene for integrert behandling?

Les forskningartikkelen: Integration of Care in Complex and Fragmented Service Systems: Experiences of Staff in Flexible Assertive Community Treatment Teams (ijic.org)

Studie 3

Den tredje studien retter søkelyset mot FACT-team i rurale strøk. Hvilke utfordringer kan rurale FACT-team stå i og hvilke tilpasninger gjør de for å få modellen til å fungere i deres kontekst? 

Les forskningsartikkelen: Flexible Assertive Community Treatment in Rural and Remote Areas: A Qualitative Study of the Challenges and Adaptations of the Model (frontiersin.org)