Henvisning til barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer
Det er for tiden lange ventelister ved barne- og ungdomsavdelingens poliklinikker på Lillehammer. For å bruke ressursene mest mulig bærekraftig, har vi noen ønsker til deg som henviser.
Bakgrunn for situasjonen er blant annet forbigående faktorer som høyere sykefravær blant legene enn vanlig, samt tjeneste ved universitetssykehus for flere erfarne LIS.
Vurderinger ved henvisning
For å bruke ressurser mest mulig bærekraftig for både fastleger og barneleger har vi noen ønsker:
- Benytt gjerne tilbudet om «barnelegetelefonen» for å konsultere pasienter. Telefonen er bemannet av legespesialist i pediatri hver onsdag fra klokka 13.00-15.00 på telefon 91 67 02 35. Den ble opprinnelig opprettet for helsesykepleiere som ønsker å konsultere, men vi snakker gjerne også med andre kollegaer.
- Vurder nøye behovet for å be om å fremskynde timer hvis det ikke har tilkommet nye symptomer eller klar forverring. Vi ønsker svært gjerne å sende ut gode svar og vurderinger, og prioriterer arbeidet med dette. Hver henvisning tar ressurser for både sekretærer og leger.
- Inkluder foresattes telefonnummer i henvisninger som merkes med at de haster. Sekretærene bruker mye tid på å lete opp kontaktinformasjon til pårørende.
- Inkluder behov for tolk i henvisninger.
- Vi har registrert at det er en økende tendens til at barn henvises for blodprøvetaking og vaksinasjon i sedasjon. Indikasjonene varierer en del. Barna bør ha fått en nøyaktig anamnese og være godt klinisk undersøkt før dette er indisert. Dersom det skal gis sedasjon, må vi ha opplyst vekt og lengde.
- Vi har registrert at det er en økende tendens til at henvisninger avsluttes med «henvises etter foreldres ønske». Foreldre skal lyttes til og respekteres, dette er spesielt viktig innen pediatri. Vi ber likevel ydmykt om at den medisinske vurderingen avgjør om henvisningen skal sendes til spesialisthelsetjenesten. En god andel av disse henvisningene ender med en avvisning, og vi legger ned mye arbeid i å prøve å lage et velbegrunnet avvisningsskriv.
Felles retningslinjer fra Barnelegeforeningen
Norsk forening for allmennmedisin og Barnelegeforeningen har utarbeidet omforente informasjonsskriv som omhandler hvordan vi kan samhandle rundt et knippe svært vanlige tilstander i barnepopulasjonen. Dette gjelder hodepine, forstoppelse, magesmerter og ufrivillig vannlating. Mer informasjon kommer.