Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Overordnet utdanningsplan

Akutt- og mottaksmedisin

Overordnet utdanningsplan for spesialistutdanning.

Revidert versjon godkjent 01.06.2024 av Ellen H. Pettersen, direktør medisin​ og helsefag.

Godkjent den 30.08.2019 av Ellen H. Pettersen, direktør medisin og helsefag.

Planen er utarbeidet i henhold til forskriftsfestede læringsmål:
Vedlegg 2 del B tilføyd ved forskrift 1. mars 2018 nr. 325 (i kraft 1. mars 2019) til Forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger (spesialistforskriften).​​​

Formål

Formålet med overordnet utdanningsplan er å beskrive hvordan læringsmål skal oppnås ved de ulike avdelingene, og hvordan supervisjon og veiledning skal foregå. Gjennomføringsplanen er en del av den overordnede utdanningsplanen som viser estimert minimumstid på hvert av de ulike stedene hvor utdanningen skal foregå. 

Individuell utdanningsplan skal beskrive de planlagte læringsaktiviteter for LIS det nærmeste halvåret. Overordnet utdanningsplan, gjennomføringsplan og individuell utdanningsplan inklusiv læringsmålsplanen i kompetanseportalen beskriver til sammen de ferdigheter som forventes oppnådd i hver gitte periode.

Sykehuset Innlandet som utdanningsinstitusjon​

Som et av landets største helseforetak med om lag 8 800 ansatte og et stort antall faggrupper, har Sykehuset Innlandet et stort kompetansemiljø. Opptaksområdet hadde ved utgangen av 2019 et befolkningsgrunnlag på 368 000, fordelt på 42 kommuner. I 2019 hadde foretaket om lag 410 000 pasientopphold i somatikk, og 172 000 pasientopphold i psykisk helsevern. 

Sykehuset Innlandet har virksomhet på om lag 40 steder i Innlandet. Vi har somatiske sykehus i Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer og på Tynset. I tillegg har helseforetaket desentralisert virksomhet i Nord-Gudbrandsdal, Valdres og på Hadeland. Helseforetaket har to psykiatriske sykehus på Reinsvoll og Sanderud, og flere distriktspsykiatriske sentre (DPS) og barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger (BUP). Det er også habiliterings- og rehabiliteringsenheter i Innlandet.

Sykehuset Innlandet tilbyr utdannelse innen 35 spesialiteter og legger i tillegg til rette for LIS i allmennmedisin og revmatologi som trenger å gjennomføre deler av utdannelsen på sykehus.

Gjennomføringsplan for spesialistutdanning i akutt- og mottaksmedisin (AMM) 

Hele utdanningen i AMM kan oppnås i Sykehuset Innlandet. Kompleksiteten vil være annerledes i Mjøssykehuset, og på sikt kan det være aktuelt med supplerende tjeneste ved et større akuttmottak.

Beskrivelse av akutt- og mottaksmedisin​

Stor pasientpågang til akuttmottakene og mer spesialisering av helsetjenestene har ført til et behov for gunstigere sortering, evaluering og behandling av pasientene i akuttmottakene. Akutt- og mottaksmedisin (AMM) er en ny indremedisinsk spesialitet som ble opprettet i Norge i mars 2019.

Den nye spesialiteten i akutt- og mottaksmedisin er fortsatt under innføring i Sykehuset Innlandet. Indremedisin del 2 kan gjennomføres ved alle de medisinske avdelingene i Innlandet. Per 01.06.2024 er det kun én spesialist i AMM i Sykehuset Innlandet. Utdanningens del 3 må derfor foregå i samarbeid med denne spesialisten. Det må da legges en egen plan for veiledning, supervisjon og rotasjon for LIS 3 i AMM fra de øvrige lokalisasjonene. 

Det er en målsetning i foretaket at det skal utdannes akutt- og mottaksmedisinere på alle de somatiske sykehusene i foretaket. Som ledd i forberedelsene til ny sykehusstruktur i Innlandet med etablering av Mjøssykehuset på Moelv, pågår det et organisasjonsutviklingsprosjekt i sykehuset. På sikt kan det blir aktuelt både med ny organisasjonsstruktur og et eget vaktsjikt for akutt- og mottaksmedisinere hele eller deler av døgnet. 

I løpet av 2019 var 52 400 pasienter innom akuttmottakene ved de fire største enhetene i Sykehuset Innlandet; Hamar, Elverum, Gjøvik og Lillehammer. Arbeidsoppgavene til legene i akuttmottaket er mottak av pasienter som er henvist til spesialisthelsetjenesten fra primærhelsetjeneste og prehospital divisjon, samt mottak og avklaring av pasienter som henvender seg direkte til sykehuset. Triagering, akutt behandling, initial utredning, observasjon, vurdering og avklaring angående videre behandlingsnivå blir gjort i akuttmottakene, eventuelt tilknyttede observasjonsposter.

Felles for akuttmottakene er at de er organisert under de akuttmedisinske avdelingene og er bemannet av leger fra de respektive kliniske avdelingene ved sykehusene. Funksjonsfordeling medfører at det er ulike spesialiteter som er representert i mottakene.

Akutt- og m​​ottaksmedisin ved Lilleham​​mer

I 2019 ble det behandlet/vurdert cirka 14 000 pasienter i akuttmottaket på Lillehammer. Opptaksområdet på Lillehammer dekker cirka 90 000 innbyggere. 

Akuttmottaket som arbeidsplass består av følgende poster:

  • Totalt antall sengeplasser i akuttmottaket inkludert observasjonspost er 16.
  • Akuttmottaket består av åtte behandlingsrom, ett triageområde med fire sengeplasser og observasjonssenger med plass til fire pasienter.
  • Syv av pasientrommene er tilnærmet likt utstyrt med full non-invasiv monitorering, samt nødvendig utstyr til håndtering av luftveier og intravenøse tilganger.
  • To stuer er tilrettelagt for traumer og mer kritisk syke pasienter. Vegg mellom disse stuene kan åpnes, slik at tre pasienter kan behandles samtidig.
  • Ett rom er utstyrt for behandling av pasienter med småskader, som gipsing og lignende.

Observasjonssengene er åpne mandag til fredag fra klokka 08.00 til 22.30. Disse er til pasienter som trenger videre avklaring/observasjon før innleggelse eller utskrivelse.

Kirurgisk avdeling på Lillehammer har egen skadepoliklinikk som er åpen mandag til fredag fra klokka 08.00 til 20.00 og lørdag/søndag fra klokka 12.00 til 20.00. Når skadepoliklinikken er stengt, behandles pasientene i akuttmottaket. Skadepoliklinikken på Lillehammer ligger vegg i vegg med akuttmottaket.

De forskjellige avdelingene og pasientgruppene som utgjør læringsarena for AMM-LIS på Lillehammer er:

  • Ortopedi: Akuttmottaket og skadepoliklinikken behandler hvert år et vidt spektrum av ortopediske skader.
  • Traume: Lillehammer hadde 211 traumemottak i 2019. Variert hva slags traumer, da det er mange forskjellige sommer- og vinteraktiviteter i opptaksområdet.
  • Kirurgi: Gastrokirurgisk avdeling på Lillehammer: alle øyeblikkelige hjelp-pasienter tas imot i akuttmottaket.
  • Nevrologi: Nevrologisk avdeling for hele Sykehuset Innlandets opptaksområde.
  • Pediatri: Alle øyeblikkelig hjelp-pasienter som skal legges inn på barne- og ungdomsavdelingen Lillehammer, tas imot i akuttmottaket. Dette gjelder alle pediatriske og kirurgiske problemstillinger.
  • Gynekologi: Det er noen få gynekologiske pasienter som tas imot i akuttmottaket. Dette er i stor grad pasienter som er ustabile og kritisk syke. Andre øyeblikkelig hjelp-pasienter tas imot på sengepost. Kvinneklinikken på Lillehammer har også «overgrepsmottak». Ved flere mottak samtidig skal akuttmottaket bistå kvinneklinikken.
  • Akuttpsykiatri/suicidalitet: Regelmessig vurdering av disse pasientene i akuttmottaket.
  • Rus/abstinens/psykiatri: Regelmessig vurdering av disse pasientene i akuttmottaket.
  • Indremedisin: Lillehammer har vaktlag innenfor generell medisin (inklusiv lunge, gastro, infeksjonsmedisin og onkologi), kardiologi og nyre.
  • ØNH: Det er øre-nese-halsavdeling på Gjøvik, som er under samme divisjon som sykehuset på Lillehammer.
  • Øye: Det er øyepoliklinikk på Lillehammer, med vaktberedskap flere dager i uken. Disse pasientene vurderes sjeldent i akuttmottaket, men behandles på poliklinisk avdeling.
  • Luftveishåndtering: Dagkirurgisk avdeling på Lillehammer er læringsarena for nødvendige læringsmål.

Akutt- og m​​ottaksmedisin ved Gj​​​​øvik

Akuttmottaket ved Sykehuset Innlandet Gjøvik har cirka 11 000 innleggelser i året – medisinske og kirurgiske pasienter samt i overkant av 6 000 polikliniske pasienter hvorav skadepoliklinikken har de fleste av disse pasientene.

Akuttmottaket som arbeidsplass består av følgende poster:

  • Akuttmottaket selv med åtte behandlingsrom med til sammen åtte pasientplasser. Samtlige rom er utstyrt med monitorer til å måle vitale parametere. Disse er koblet til en overvåkingsenhet sentralt i avdelingen. Videre har alle rom en «tralle» med sprøyter, iv-væske og utstyr til venekateter og blodgasser.
  • Av disse rommene er det to traumestuer hvorav man kan åpne veggen mellom og lage et stort rom ved behov. Disse er bedre utstyrt med mer teknisk utstyr, og det finnes akutte medisiner og otoskop/oftalmoskop.
  • Akuttpoliklinikken hvor der tas imot pasienter med mistenkt ortopedi og/eller kirurgiske «småskader» som i utgangspunktet er tiltenkt å behandles poliklinisk.
  • Akuttpoliklinikken består av to behandlingsrom, hvorav ett er dedikert som et «urent» rom til for eksempel abscessdrenasjer, sårrevisjon og mer til.
  • Akuttmottaket har også en observasjonspost som til sammen disponerer fem sengeplasser hvor pasienten kan legges inn til avklaring når de er tiltenkt avklart innen 24 timer.

De forskjellige avdelingene og pasientgruppene som utgjør læringsarena for AMM-LIS på Gjøvik kommer frem av kompetanseportalen.

Akutt- og m​​ottaksmedisin ved ​Ha​​​mar

Akuttmottaket ved Sykehuset Innlandet Hamar dekker akuttfunksjonen for et ulikt antall innbyggere grunnet Sykehus Innlandets funksjonsfordeling.

  • Indremedisinsk avdeling dekker cirka 70 000 innbyggere
  • Gastrokirurgisk avdeling dekker cirka 150 000 innbyggere
  • Karkirurgisk, bryst-endokrin-kirurgisk avdeling og urologisk avdeling dekker cirka 340 000 innbyggere

I 2019 ble 11 427 pasienter vurdert, behandlet i akutt mottaket eller innlagt via akutt mottaket. Hamar hadde 388 traumemottak i 2019.

Akuttmottaket som arbeidsplass består av følgende poster:

  • Seks av pasientrommene er tilnærmet likt utstyrt med full non-invasiv monitorering, samt nødvendig utstyr til håndtering av luftveier og intravenøse tilganger.
  • To stuer er tilrettelagt for mer kritisk syke pasienter med mer avansert monitoreringsutstyr, medikamenter med mer.
  • Ett rom er utstyrt for behandling av pasienter med småskader, som gipsing og lignende. I tillegg kommer et avlastningsrom med plass til fire pasienter.

De forskjellige avdelingene og pasientgruppene som utgjør læringsarena for AMM-LIS på Hamar kommer frem av kompetanseportalen.

Akutt- og m​​ottaksmedisin ved Elve​rum

Akuttmottaket i Elverum dekker akuttfunksjonen for cirka 50 000 innbyggere innen indremedisin, men dekker akuttfunksjonen for cirka 130 000 pasienter for ortopedi, ØNH, øye, barn, samt gynekologi og fødselshjelp.

Årlig vurderes/behandles cirka 10 000 pasienter i akuttmottaket i Elverum. 

Akuttmottaket som arbeidsplass består av følgende poster:

  • Akuttmottaket i Elverum har 11 behandlingsrom, hvorav ett er et akuttrom beregnet for mottak av mer kritisk syke pasienter. Alle de 11 rommene har likt basalt utstyr i form av non-invasiv monitorering, skap med sprøyter, blodgass-sprøyter med mer, mens det på akuttrommet er mulighet for invasiv blodtrykksmåling, utstyr for intubasjon med anestesiapparat, utstyr for drensinnleggelse med mer, samt tilgang på akuttmedikamenter.
  • Det er per dags dato ingen egen observasjonspost i mottaket. Elverum sykehus har ingen traumefunksjon.
  • Akuttmottaket har også som sitt ansvarsområde et overgrepsmottak i samarbeid med gynekologisk avdeling. Barn, akutte gynekologiske og obstetriske pasienter tas vanligvis imot på moderavdelingen, med unntak av kritisk syke som tas imot i mottaket.

De forskjellige avdelingene og pasientgruppene som utgjør læringsarena for AMM-LIS på Elverum sykehus kommer frem av Kompetanseportalen.

Akutt- og m​​ottaksmedisin ved Tynset 

Tynset vil kun tjene som læringsarena for læringsaktiviteter for del 2 indremedisin. Se tilsvarende utdanningsplan. 

​Utda​​nning​​​

Alle spesialiteter har et lokalt utdanningsutvalg hvor LIS er representert. Det er regelmessige møter i utvalgene. Disse står i stor grad for utarbeiding av internundervisningsprogram og samarbeider med utdanningsansvarlig overlege/avdelingsoverlege for tilrettelegging av utdanning ved avdelingen. I tillegg til lokale utdanningsutvalg er det på foretaksnivå etablert et overordnet utdanningsutvalg for å sørge for intern harmonisering av utdanningsløpene ved de forskjellige enhetene i Sykehuset Innlandet. Overordnet utdanningsutvalg består av spesialister fra hver avdeling/seksjon som tilbyr utdanning innen spesialiteten og minst en LIS-representant. 

De overordnede utdanningsutvalgene har ansvar for:

  • Vedlikehold av overordnede utdanningsplaner, læringsmål og læringsaktiviteter for spesialiteten ved nye endringer i læringsmålene fra Helsedirektoratet
  • Fremme endringsforslag i tråd med endringer i klinisk praksis
  • Bistå evalueringskollegiene ved intern uenighet om gjennomføring av utdannelsen

Veiledning, supe​​​rvisjon og faglig fordyping

LIS får utpekt veileder umiddelbart etter ansettelse. Det settes av tid i tjenesteplan for både kandidat og veileder til veiledning hver måned med unntak av sommerferie. Ved behov må veiledning foregå oftere. Alle veiledere skal ha formell veilederkompetanse.

Alle overlegene må gjennom et program for opplæring i supervisjon. Det gis fortløpende tilbakemeldinger i tillegg til strukturert tilbakemelding i forbindelse med veiledning.

Det vil bli avsatt i gjennomsnitt fire timer til fordypning per uke. Fordypningstiden skal bidra til faglig utvikling. Plan for fordypningstiden legges sammen med veileder.

Internunde​rvisning

Det vil ved hver av avdelingene utarbeides en plan for internundervisning, til sammen 90 minutter i uken for generell indremedisin (FIM og MED) og 45 minutter for hver av spesialitetene som tilbyr utdanning for LIS 3.

Undervisningen gis i form av teoretiske foredrag, artikkelgjennomgang, kasuistikker og diskusjoner. Undervisningen vil bli holdt av overleger og LIS. En viktig del av den teoretiske undervisningen er at LIS selv forbereder seg, presenterer et tema og eventuelt leder diskusjonen. For de alle fleste læringsmål organiserer de medisinske avdelingene undervisningen for seg.

I forbindelse med rotasjoner til forskjellige avdelinger vil LIS også overvære nasjonale og regionale nettundervisninger innen endokrinologi, gastroenterologi, hematologi og infeksjonsmedisin. 

Deltakelse på t​verrfaglige møter

Tett og godt samarbeid med andre spesialiteter og andre faggrupper er en forutsetning for at funksjonen som akutt- og mottaksmedisiner skal være vellykket. Avdelingen har ingen faste tverrfaglige møter, men tilstreber felles undervisninger og har felles simuleringer med sykepleiere og anestesi. Det er lagt opp til relativt omfattende hospitering ved andre avdelinger for å oppnå læringsmål og for å få innblikk i driften ved samarbeidende avdelinger. 

​Forskning​​

Generelt om fors​​​kning i Sykehuset Innlandet

Utvikling av robuste fag- og forskningsmiljøer som utgjør en integrert del av klinisk virksomhet, er et av fem hovedmål i Sykehuset Innlandets virksomhetsstrategi. Forskningsaktiviteten i Sykehuset Innlandet har vært økende de siste årene. Aktiviteten ligger på topp blant ikke-universitetssykehusene i Norge. Forskere er samlet i forskningsgrupper, som tilbyr et aktivt og spennende forskningsmiljø hvor nye forskerrekrutter kan søke veiledning og hjelp til utvikling av forskningsprosjekter.

Gjennom året lyses det ut forskningsmidler i Sykehuset Innlandet som ansatte kan søke på, og som kan gi frikjøp av tid til utvikling av forskningsprosjekter (forprosjekt), eller frikjøp til ph.d.- og postdok.-prosjekter.

Ved utgangen av 2022 var 73 medarbeidere i doktorgradsutdanningsløp og 17 i postdok.-løp eller forskerstipend. 

Avdeling for forskning og innovasjon tilbyr støtte til klinikere som ønsker å komme i gang med forskning.

 

Forskningsaktivitet ved indremedisinske avdelinger

Elverum: En av overlegene har PhD og har søkt om godkjenning til egen studie innen hjerte. Avdelingen deltar i flere industriuavhengige studier, hvor det vil være anledning for LIS til å bidra. 

Gjøvik: Det er fire faste overleger med PhD, hvorav én professor og én stipendiat som disputerer kommende år. Det pågår aktiv forskning innenfor flere fagområder ved avdelingen. Det er både større og mindre prosjekter i samarbeid med Universitetet i Oslo og NTNU, samt oppdragsforskning. Det publiseres årlig flere artikler i høyt rangerte internasjonale tidsskrifter. Avdelingen deltar også i forskningsprosjekter som utgår fra Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS) og fra kreftavdelingen. Avdelingen har ansatt flere egne forskningssykepleiere. Det er regelmessig undervisning i forskningsmetodikk og -etikk, og mulighet for LIS til å delta i prosjekter. 

Hamar: To av overlegene har PhD. Avdelingen har høy aktivitet inne oppdragsforskning, og det vil være anledning for alle interesserte LIS å være medutprøver på slike studier. Avdelingen deltar aktivt i studier utgående fra Register for organspesifikke autoimmune sykdommer (ROAS). For kandidater som ønsker å gjennomføre PhD, kan avdelingen på noen fagområder tilby lokal veileder.​

Lillehammer: Tre av overlegene i medisin og én anestesiolog har PhD. Avdelingen deltar i flere industriuavhengige studier i regi av Oslo Universitetssykehus og deltar også i industrifinansiert oppdragsforskning, hvor det vil være anledning for LIS til å bidra. 

Tynset: En av overlegene har akademisk kompetanse. Sykehuset har egen studiesykepleier, og det vil være anledning for LIS å delta i oppdragsforskning.

​Felles kom​​petansemål

De første tre årene av spesialiseringen settes det av tid til læringsaktiviteter for oppnåelse av læringsmål fra «Felles kompetansemål»-(FKM)-modulen. Organiseringen av gruppeaktiviteter skjer på tvers av fag.

 

​Oppfølging a​v faglig utvikling

Veileder vil ha regelmessig kontakt med LIS og kontinuerlig evaluere LIS sin faglige progresjon. Utdanningskandidaten er selv ansvarlig for fortløpende å registrere gjennomførte læringsaktiviteter i Kompetanseportalen og å sende disse til signatur.

Evalueringskollegium består av LIS, veileder, utdanningsansvarlig overlege (eller den legen som til enhver tid har denne funksjonen), eventuelt supervisører og leder med personalansvar.

Det vil avholdes halvårige møter i evalueringskollegiet. Komplekse læringsmål vil bli signert i disse møtene om læringsmålene er oppnådd, og det vil bli vurdert om kandidaten følger forventet progresjon.

LIS skal i tillegg til denne overordnede utdanningsplanen ha en individuell utdanningsplan som fungerer som en fremdriftsplan. Planen skal revideres i samråd med veileder hvert halvår.

Forslag til tid ved de ulike rotasjonene i AMM

Dette er veiledende rotasjonstider. Det vil være individuelle forskjeller på tidspunkt for de respektive rotasjoner og hospiteringer. 

 

Veiledende rotasjonstider i AMM
Avdeling Lokasjon Tid Læringsmål (LM)
Akuttmottak Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer 24 måneder (inkludert relevant rotasjon og hospitering) LM 001-067
Medisinsk avdeling Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer (Tynset inntil to år) 33 måneder LM 006, 007, 011-015, 018-065
Intensiv/overvåking Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer 2 uker LM 011-015, 018-029, 046-057, 065
Akuttpsykiatrisk sengepost Reinsvoll, Sanderud (avdeling for akuttpsykiatri og psykosebehandling) 3 måneder LM 018-026
Gastrokirurgi Gjøvik, Hamar, Lillehammer 2 måneder LM 034-037, 041, 042, 061
Ortopedi Elverum, Gjøvik, Lillehammer 4 uker LM 037, 038, 041, 042
Gynekologi Elverum, Gjøvik, Lillehammer 2 uker LM 034, 043, 044
Nevrologi Lillehammer 1 uke LM 007, 030-033 og 037
ØNH Elverum, Gjøvik 1 uke LM 040-041
Legevakt Lillehammer interkommunale legevakt 1 dag LM 003
Ambulansetjenesten Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer 1 dag LM 003
Barneavdelingen Elverum, Lillehammer 4 uker LM 022, 066
Radiologisk avdeling Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer 3 uker LM 058-064
Øyeavdeling Elverum, Lillehammer 1 uke LM 039
Gjennomføringsplan for akutt- og mottaksmedisin (AMM)
Indremedisin, del 2 Akutt- og mottaksmedisin, del 3
​Minimumstid av utdanning 2 år 1 år 2 år

​Foretak

Sykehuset Innlandet Sykehuset Innlandet Sykehuset Innlandet
Sykehus Elverum / Gjøvik / Hamar / Lillehammer / Tynset Elverum / Gjøvik / Hamar / Lillehammer / Reinsvoll / Sanderud / Tynset ​Elverum / Gjøvik / Hamar / Lillehammer
Avdeling / læringssted ​Medisinsk avdeling ​Medisinsk avdeling / Avdeling for akuttpsykiatri og psykose  ​Akuttmottak / Andre relevante avdelinger etter plan
Sist oppdatert 19.09.2024