En million kroner til kreftforskning

Sykehuset Innlandet har fått en million kroner til utvikling av infrastruktur for kliniske studier for kreftpasienter ved Sykehuset Innlandet, etter at Kreftforeningen mottok en gave som var øremerket dette formålet.

Publisert 15.11.2022
Sist oppdatert 21.01.2023
Gaveoverrekkelse med sjekk, gruppebilde

GAVE: Kreftforeningen mottok våren 2022 en anonym gave på en million kroner, øremerket utvikling av infrastruktur for kliniske studier for kreftpasienter ved Sykehuset Innlandet. Kreftforeningen Innlandet overrakte gaven til Sykehuset Innlandet i forbindelse med Kreftforeningens stafett for livet på Gjøvik. Fra venstre: Berit Jevnaker, distriktsleder hos Kreftforeningen, Per Birkelund og Vidar Kvernvold (initiativtakere for innsamlingsaksjonen Sammen mot kreft), Ingeborg Hartz, forskningsdirektør i Sykehuset Innlandet, Svein Ove Husnes, avdelingssjef kreftavdelingen Gjøvik-Lillehammer, og Håvard Njå, overlege kreft, Gjøvik-Lillehammer.

​​- Vi er veldig takknemlige for denne gaven! Det er et politisk mål at forskning skal integreres i alle kliniske miljøer og at pasiente​r skal ha lik tilgang på utprøvende behandling. Midlene vi har fått skal brukes til infrastruktur og støttepersonell for å kunne tilby dette, sier forskningsdirektør i Sykehuset Innlandet, Ingeborg Hartz.

Gave fra anonym giver​​

Hartz forteller at Sykehuset Innlandets fagmiljø innen kreft tidligere i år sendte inn en søknad til Kreftforeningens utlysning av midler til utvikling av infrastruktur for kliniske studier for kreftpasienter. Søknaden ble ikke innvilget, men senere mottok Kreftforeningen en gave som var øremerket nettopp dette formålet i Innlandet. Gavens avsender var anonym. Kreftforeningen overrakte gaven til Sykehuset Innlandet i forbindelse med Stafett for livet på Gjøvik.

- Midlene vi har fått skal blant annet brukes til å få på plass studiesykepleierressurser. Det er et naturlig sted å starte for å komme i gang med flere kliniske studier, sier Hartz.

Fra før har innsamlingsaksjonen Sammen mot kreft gjort det mulig å få på plass studiesykepleierressurser på Gjøvik. Neste steg er å få en tilsvarende ressurs i Hamar, i 50 prosent stilling. 

Ola Christiansen, seksjonsoverlege ved kirurgisk avdeling på Hamar, bekrefter at rekrutteringen er i gang.

- Vi ser fram til å få en studiesykepleier som kan støtte kliniske kreftstudier på både kirurgisk og medisinsk avdeling på Hamar, sier Christiansen.

- Det pågår flere kreftstudier i Sykehuset Innlandet, og flere er på trappene.  Det er svært gledelig, sier Hartz og legger til:

​- Ny kunnskap som bidrar til bedre diagnostikk og behandling av kreftpasienter, er viktig.