Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Psykologspesialist i legevakt

Sykehuset Innlandet samarbeider med Hedmarken legevakt om et prosjekt som skal forbedre den akuttpsykiatriske behandlingen ved å ha psykologspesialist tilgjengelig for legevakten.

Publisert 07.10.2024
Intensivsykepleier Rune Mellum, fagsykepleier Annelise Stenhaug og lege Torger Helleberg fra Hedmarken legevakt, kommunalsjef helse og mestring i Hamar kommune, Cathrine Pedersen, assisterende direktør divisjon Psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet, Anton Åhrén, og psykologspesialist og prosjektleder i Sykehuset Innlandet, Martin Farstad
PILOTPROSJEKT: Sykehuset Innlandet samarbeider med Hedmarken legevakt og skal teste om psykologspesialist i legevakten forbedrer den akuttpsykiatriske behandlingen. Fra venstre: Intensivsykepleier Rune Mellum, fagsykepleier Annelise Stenhaug og lege Torger Helleberg fra Hedmarken legevakt, kommunalsjef helse og mestring i Hamar kommune, Cathrine Pedersen, assisterende direktør divisjon Psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet, Anton Åhrén, og psykologspesialist og prosjektleder i Sykehuset Innlandet, Martin Farstad.

– Samarbeid mellom legevakt og sykehus kan være utfordrende, og vi erfarer at flere pasienter legges inn hos oss, fordi det ikke finnes gode alternativer for legevaktslegen. Sykehuset Innlandet ønsker å forbedre samarbeidet med legevakten og sikre pasientene bedre akuttpsykiatrisk behandling, sier Martin Farstad, prosjektleder og psykologspesialist i Sykehuset Innlandet. 

Beslutningsstøtte, vurdering og behandling 

Erfaringer og analyser viser at en del pasienter i psykisk helsevern i Innlandet blir lagt inn på for høyt omsorgsnivå. Akuttmottaket ved Sykehuset Innlandet Sanderud har hatt relativt sett flere innleggelser enn tilsvarende enheter på Reinsvoll.  Data viser også at Hedmarken legevakt er den legevakten i Innlandet som over tid har henvist flest pasienter til innleggelse, og begjærer en større andel pasienter innlagt etter tvangsparagrafene. 

Med bakgrunn i dette har Sykehuset Innlandet i samarbeid med Hedmarken legevakt satt i gang et prosjekt som er tildelt innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst RHF. Hovedhensikten med prosjektet er å gi pasientene et godt akuttpsykiatrisk behandlingstilbud tilpasset deres behov, hindre innleggelser som kan forverre deres situasjon, og hindre unødvendig bruk av tvang. 

Et sentralt grep i prosjektet er å ha spesialist i psykologi tilgjengelig for legevakten. Spesialisten vil ha oppgaver som omfatter beslutningsstøtte, vurderinger og behandling. Prosjektet skal utarbeide en verktøykasse med ulike virkemidler som spesialisten kan benytte. Prosjektet skal også avklare kriterier for hvilke pasienter som trenger hvilke tiltak og legge rammer for samarbeidet mellom spesialisten og legevakten. Piloten vil ha en varighet på to år, med planlagt oppstart i begynnelsen av 2025.  

Et prosjekt med potensiale for spredning 

Ideen til prosjektet kommer fra et arbeid som er beskrevet i rapporten «Optimalisering av pasientforløp». Prosjektet er forankret hos administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Alice Beathe Andersgaard, og prosjekteier er direktør for divisjon Psykisk helsevern, Benedicte Thorsen-Dahl. 

Til å gjennomføre prosjektet har divisjonsdirektør oppnevnt en styringsgruppe med representanter fra DPS, Sykehuset Innlandet Sanderud, Hedmarken legevakt, kommuner, og ansatt- og brukerrepresentanter. Styringsgruppen blir ledet av assisterende divisjonsdirektør Anton Åhrén.  

Det er oppnevnt en arbeidsgruppe med bred faglig sammensetning som rapporterer til styringsgruppen. Arbeidsgruppen blir ledet av prosjektleder Farstad. 

– Potensialet for spredning av prosjektet er betydelig, for våre metoder og verktøy skal kunne implementeres bredt, både i og utenfor organisasjonen. I Sykehuset Innlandet kan vi bygge videre på erfaringer fra dette prosjektet på veien mot Mjøssykehuset, fordi det handler om å finne en god samarbeidsform for flere aktører. Andre helseforetak og kommuner vil også kunne dra nytte av dette i utviklingen av sine tjenester, sier Anton Åhrén.