Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Satser på individuell jobbstøtte

Alle skal få mulighet til å ha en vanlig jobb. Det er mottoet bak Sykehuset Innlandets satsing på individuell jobbstøtte (IPS). Med ordningen får pasienter og brukere med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet hjelp fra jobbspesialister til å komme i lønnet arbeid.

Publisert 27.08.2024
Sist oppdatert 13.09.2024
Et par kvinner som smiler

Foto: Kine Nan Lium

Divisjon Psykisk helsevern satser på individuell jobbstøtte (IPS) og har etablert et IPS ressursmiljø i Sykehuset Innlandet med midler fra Helsedirektoratet. Fra venstre: Divisjonsdirektør Benedicte Thorsen-Dahl og prosjektkoordinator Malin Bergseth.

Jobbspesialistene er ansatt i NAV og jobber tett med brukere, arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner og samarbeidspartnere i spesialist- og primærhelsetjenesten. IPS-metoden er en kunnskapsbasert tilnærming til arbeidsrehabilitering og tilbys som en integrert del av behandlingen. 

Satsing 

I løpet av det siste halvåret er det gjennomført kurs og opplæring for å øke kompetansen på individuell jobbstøtte i avdelingene innen psykisk helsevern i helseforetaket. Malin Bergseth er prosjektkoordinator for ressursmiljøet for IPS som er etablert i Sykehuset Innlandet, og er ikke i tvil om at både metoden og samhandlingsmodellen IPS fungerer.

– Mange har lav selvtillit og har mistet troen på at de skal kunne jobbe. Derfor er det så flott når helsetjenesten presenterer IPS som en del av behandlingstilbudet. Det er noen som har tro på deg, vi er villig til å gå sammen med deg og det er helt frivillig. IPS-modellen setter noen strukturer for samarbeid i alle ledd, fra behandler og jobbspesialist til ledere og direktører, sier Bergseth. 

I opptaksområdet til Sykehuset Innlandet har NAV nå om lag 27 jobbspesialister. Disse er tilknyttet både sykehusets behandlingsteam og tjenester innen psykisk helse og rus i kommunene. I løpet av første halvår ble to nye arbeids- og utdanningsspesialister ansatt gjennom en tilskuddsordning fra Helsedirektoratet, med ansvarsområde tilknyttet brukere ved FACT Sikkerhet ved sykehuset på Reinsvoll og brukere i kommuner i Nord-Gudbrandsdalen. Også FACT Sør-Gudbrandsdalen har en egen arbeids- og utdanningsspesialist. 

Tettere samarbeid 

Et av målene med satsingen er å styrke samarbeidet mellom NAV Innlandet og Sykehuset Innlandet, helt fra øverste ledernivå til praktisk samarbeid mellom NAV-rådgivere og behandlere i spesialisthelsetjenesten om felles brukere. Dette var blant temaene som ble diskutert da Arbeids- og inkluderingsdepartementet og statssekretær Per Olav Hopsø besøkte BUP poliklinikk Hamar for å høre mer om hva som fungerer for å hjelpe folk ut i jobb.

En gruppe mennesker som sitter rundt et bord

Foto: Kine Nan Lium

Fra venstre: Prosjektkoordinator i IPS ressursmiljø Malin Bergseth og divisjonsdirektør Benedicte Thorsen-Dahl i Sykehuset Innlandet, Solrun Perminow Straand i Arbeids- og velferdsetaten, arbeids- og utdanningsspesialist Anne Tvedt, arbeidstaker Julia, enhetsleder ved BUP poliklinikk Hamar Lina Tosterud, rådgiver i IPS ressursmiljø i Sykehuset Innlandet Anne-Katrine Kroken samt rådgiver Vilde Antonsen og statssekretær Per Olav Hopsø i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Det tette samarbeidet i IPS mellom behandler, jobbspesialist og NAV har bidratt til at ei ung jente har fått seg lønnet jobb, hvor både hun og arbeidsgiver er fornøyde med jobbmatchen, fortalte enhetsleder ved BUP poliklinikk Hamar Lina Tosterud under besøket.

Les mer om Julia (17) som fikk hjelp til å finne drømmejobben (arbeidslivinorden.org)

Helhetlig behandling 

Tosterud forteller om flere solskinnshistorier, der jobbstøtte til pasienter som har kjent på ulike former for utfordringer og utenforskap har bidratt til bedre psykisk helse. Behandlerne ved poliklinikken på Hamar ser at motivasjon og mestringsfølelse styrkes gjennom å ha en vanlig jobb, være til nytte og høre til et sted.

– Behandlingen blir mer helhetlig når vi utvider fra et rent behandlingsfokus til økt fokus på ressurser. Med jobbstøtteordningen tar pasientene med hjelp fra jobbspesialister steget ut fra poliklinikken og inn i samfunnet og livet igjen. Vi ser at det ofte styrker troen på endring og at det er mulig å få til noe, sier Tosterud. 

En gruppe kvinner som sitter ved et bord med mat

Foto: Kine Nan Lium

Arbeids- og utdanningsspesialist Anne Tvedt, arbeidstaker Julia og enhetsleder ved BUP poliklinikk Hamar, Lina Tosterud. 

Midler fra Helsedirektoratet 

Ressursmiljøet er organisert som et prosjekt i divisjon Psykisk helsevern med tilskuddsmidler fra Helsedirektoratet. Formålet med etableringen er å stimulere til at flere enheter i Sykehuset Innlandet kan tilby IPS, og bistå med forankring, opplæring og veiledning ved oppstart. Ressursmiljøet skal også ivareta kompetanseutvikling for IPS-tilbudene i helseforetaket som allerede er i drift. 

Fakta om individuell jobbstøtte (IPS)

IPS bygger på åtte grunnleggende prinsipper:

  • Målet er ordinært, lønnet arbeid.
  • Deltagelse på bakgrunn av jobbsøkers ønske.
  • Individuell jobbstøtte er en integrert del av behandlingen.
  • Jobbsøk skjer ut fra interesser og ferdigheter.
  • Individuelt tilpasset rådgivning om økonomiske ytelser.
  • Aktivt jobbsøk starter med en gang og senest etter én måned.
  • Systematisk jobbutvikling.
  • Oppfølging er ubegrenset i tid og individuelt tilpasset jobbsøker. 

Les mer om individuell jobbstøtte i Sykehuset Innlandet:

Individuell jobbstøtte

Individuell jobbstøtte ung