Hvis du har kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.
For pasienter med eggstokkreft vil som regel behandlingen være operasjon, cellegift eller strålebehandling alene eller i kombinasjon. Hvilket stadium sykdommen er på vil avgjøre hvilken behandlingsmetode som velges. I noen tilfeller vil en operasjon være nok, men for de fleste vil det være et lengre behandlingsforløp.
Operasjon
I de fleste tilfeller gjør vi åpen kirurgi. Noen ganger blir det gjort kikkhullskirurgi.
Som regel fjerner vi eggstokkene, livmoren, fettforkle og lymfeknuter i bekkenet, samt lymfeknuter langs hovedpulsåren. Kirurgene vil videre fjerne synlig tumorvev ellers i buken. Det kan bli aktuelt med tarmkirurgi dersom tumoren har spredd seg til tarm, og i noen tilfeller blir det også nødvendig å legge ut tarmen permanent eller midlertidig ved en stomi (utlagt tarm). Målet vil være å fjerne alt synlig tumorvev, eventuelt så mye som mulig dersom det ikke er mulig å fjerne alt.
En slik operasjon kan vare fra 90 minutter til 5-6 timer, noen ganger også lengre tid. Det vil være minst to leger som opererer deg.
Eggstokkreft - operasjon
Hvis sykdommen er i tidlig stadium, kan det være tilstrekkelig med operasjon. Ofte fjernes eggstokkene, livmoren, fettforkle og lymfeknutene i nærheten av eggstokkene. I tillegg fjernes en del av vevet som ligger rundt eggstokkene. Dette blir gjort for å hindre eventuell spredning av sykdommen.
-
Før
Før operasjonen vil du bli kalt inn til en forundersøkelse. Dette er for at du skal få tilstrekkelig informasjon og for at vi skal kunne planlegge inngrepet som skal gjøres. Vi gjør her en generell undersøkelse av hjerte og lunger, samt en gynekologisk undersøkelse med ultralyd. Det er viktig at du har med deg en oppdatert liste over de medisinene du bruker til forundersøkelsen.
Du vil få beskjed om hvordan du skal forholde deg til dine medisiner før operasjonen.
I forbindelse med forundersøkelsen eller ved innleggelsen får du også snakke med en anestesilege. Du vil få beskjed om nødvendige forberedelser. Skal du til dagkirurgi gjøres disse forberedelsene hjemme, legges du inn dagen føre operasjonen skjer de på sykehuset.
Neglelakk og alle smykker, ringer, armbåndsur og piercing må være tatt av – også giftering.
Det kan i noen tilfeller være aktuelt med tarmtømming, og enkelte ganger også markering med tanke på stomi (utlagt tarm) før operasjonen hvis det er mistanke om at kreftsykdommen affiserer tarm.
Du får beroligende tabletter før du kjøres ned til operasjon.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
-
Under
Eggstokkreft behandles vanligvis primært med operasjon, oftest i kombinasjon med cellegift. Hvis sykdommen er i tidlig stadium, kan det være tilstrekkelig med operasjon, men for de fleste vil det være et lengre behandlingsforløp.
I de aller fleste tilfeller gjøres åpen kirurgi, vanligvis med midtlinjesnitt. Noen ganger kan man velge kikkhullskirurgi. Inngrepet utføres i full narkose. Som regel fjernes eggstokkene, livmoren, fettforkle og lymfeknuter i bekkenet, samt lymfeknuter ved hovedpulsåren.Vi vil videre fjerne synlig tumorvev ellers i buken.
Det kan bli aktuelt med tarmkirurgi dersom tumor affiserer tarm, og i noen tilfeller blir det også nødvendig å legge ut tarmen permanent eller midlertidig ved en stomi (utlagt tarm). Målet vil være å fjerne alt synlig tumorvev, eventuelt så mye som mulig dersom det ikke er mulig å fjerne alt.
En slik operasjon kan vare fra 90 minutter til 5-6 timer, noen ganger også lengre tid. Det vil være minst to leger som opererer deg.
-
Etter
Etter at operasjonen er ferdig, skal du ligge en stund til overvåkning. Her blir du liggende til du er frisk nok til å sendes opp på vanlig sengepost. Det er vanlig at du blir inneliggende i sykehus i 4 - 7 dager etter en slik operasjon, noen ganger lengre, og kortere ved kikkhullskirurgi. Dette er avhengig av hvor fort du kommer deg og hvor omfattende kirurgi som er gjort. Dersom du tilhører et annet lokalsykehus kan det være aktuelt å overflytte deg til lokalsykehus etter noen dager.
Etter inngrepet vil du bli sykmeldt i 4 - 6 uker. Trenger du forlenget sykemelding kan du kontakte fastlegen din om dette. Alt som er fjernet under operasjonen blir sendt til undersøkelse. Det tar 2 - 3 uker å få svar på disse undersøkelsene. Når prøvesvarene foreligger vurderer vi om det er aktuelt med tilleggsbehandling i form av cellegift. Du blir kontaktet for svarresultatene og plan for eventuell videre behandling når disse svarene foreligger.
Du bør unngå fysisk trening av magemusklene og tunge løft de første 6 ukene etter operasjonen. Unngå karbad, svømmebasseng og samleie de første 4-6 ukene etter operasjonen.
Vær oppmerksom
Ved enhver type kirurgi vil det alltid være en viss risiko for komplikasjoner. Det gjelder først og fremst blødning og infeksjon. I tillegg er det risiko for skade på omkringliggende organer, mest nærliggende er her da tarm og urinveier.
Gå til
Eggstokkreft - operasjon
Oslo universitetssykehus
-
Avdeling
-
Avdeling for gynekologisk kreft
Oslo universitetssykehus
-
Sted
-
Radiumhospitalet
Oslo universitetssykehus
Cellegiftbehandling
Noen ganger er det nødvendig å gi cellegift før operasjonen. Da prøver vi å krympe svulsten slik at den er lettere å operere bort.
Nesten alle får cellegift etter operasjonen for å fjerne eventuelle svulstrester som er igjen. Vi gir også cellegift som tilleggsbehandling selv når alt synlig svulstvev er fjernet for å redusere risiko for tilbakefall. Første kur gis i de fleste tilfeller 3 - 4 uker etter åpen operasjon, evt. raskere ved kikkhulls operasjon.
Cellegift er også aktuelt når sykdommen har spredt seg til andre steder i kroppen eller dersom den skulle dukke opp senere.
Cellegiftbehandling ved eggstokkreft er vanligvis 6 cellegiftkurer med 3 uker mellom hver kur.
Cellegiftbehandling
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Hormonbehandling
Forskjellige former for hormonbehandling kan i noen tilfeller ha gunstig virkning på sykdommen og kan brukes når cellegiftbehandling ikke har hatt den ønskede virkning.
Lindrende behandling
Ved langt kommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes foreligger det nå en rekke muligheter både til livsforlengende behandling og god symptomforebygging og symptomlindring.
Mange pasienter kan leve bra i årevis med kreft, og mange dør av helt andre årsaker.
Lindrende behandling
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder