Ervervet hjerneskade, kontrollopphold etter rehabilitering
Dette er et tilbud til personer som tidligere har vært innlagt til primærrehabilitering etter en ervervet hjerneskade, hovedsakelig hjerneslag eller traumatisk skade.
Målgruppen er personer med følgevirkninger etter en ervervet hjerneskade, hovedsakelig hjerneslag eller traumatisk hjerneskade.
Kontrollopphold er et tverrfaglig tilbud der målet er en gjennomgang av din helse- og funksjonstilstand etter innleggelse ved et primærrehabiliteringsprogram. Oppholdet kan innebære en vurdering av både fysisk, kognitiv og psykososial funksjon. Målet med oppholdet er å komme med anbefalinger om ulike rehabiliteringstiltak. I samråd med deg, eventuelt pårørende og kommune/bydel vurderer vi om tilretteleggingen rundt deg er tilfredsstillende.
Med kognitive funksjoner mener vi de bevisste og ubevisste mentale prosessene som gjør at hjernen vår kan ta imot, bearbeide og respondere på informasjon og stimuli som kommer både innen- og utenfra. Det kan for eksempel dreie seg om mental effektivitet, oppmerksomhet, læring, hukommelse, språk, kommunikasjon, sosial tenkning, tolkning av visuell informasjon, abstrakt tenkning, planlegging, problemløsning og beslutningstaking. Ulike sider ved kognisjon kan påvirkes av skade og sykdom som rammer hjernen.
Henvisning og vurdering
Sykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til kontrollopphold. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Du blir vanligvis henvist til kontrollopphold av legen som har hatt ansvar for din rehabilitering under primærrehabiliteringsopphold.
Før
Utstyr og dokumentasjon
Ta med følgende ved innleggelse:
- Dokumentasjon fra tidligere utredning eller vurderinger
- Individuell plan eller individuell opplæringsplan dersom du har dette.
- Nødvendig medisinsk utstyr (for eksempel kateter eller stomiutstyr)
- Treningstøy og eventuelt badetøy (hvis sykehuset har basseng)
- Nødvendige hjelpemidler og ortoser
Medisiner
Oppdatert medisinliste skal medbringes ved innleggelse. Kontakt fastlegen din i forkant av oppholdet slik at han/hun sender deg din medisinliste.
Ta også med de medisinene du bruker i dag slik at vi får en oversikt over din nåværende behandling og sikrer kontinuitet. Medisinene leveres sykepleier ved innleggelse.
Ved kortere innleggelse kan det være hensiktsmessig at du bruker dine egne medisiner. Medisiner i gruppene A og B vil likevel alltid måtte leveres sykepleier og bruken kontrolleres.
Annen praktisk informasjon
Vi trenger informasjon om:
- du har behov for spesialkost eller tolk. Da må du si fra om dette i god tid og senest en uke før innleggelse.
- du har behov for spesialutstyr, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol.
Under
Det tverrfaglige teamet kan bestå av sykepleier, lege, fysioterapeut, ergoterapeut, sosionom, klinisk ernæringsfysiolog, synspedagog, psykolog og pedagog/spesialpedagog. Ved behov er også andre faggrupper med på vurderingen.
Sammen med deg vil vi finne ut hvordan det står til med deg, sammenlignet med det forrige oppholdet.
Det tverrfaglige teamet kan komme med forslag til endringer og vurdere videre rehabilitering. Vi kan foreslå ulike behandlingstiltak som du kan ha nytte av hjemme for å bedre funksjonsevne, aktivitetsnivå og deltakelse i samfunnet. Dette blir gjort i samarbeid med deg, eventuelt dine pårørende og din hjemkommune.
Vi oppfordrer deg til å benytte muligheten til egentrening, og at du deltar i gruppeaktiviteter.
Etter
Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig sammenfatning sendes med ditt samtykke til aktuelle oppfølgende instanser.
Ved behov vil vi komme med anbefaling om videre utredninger/henvisninger og videre behandlings- eller rehabiliteringstiltak.
I noen tilfeller kan det også være aktuelt med behandling og/eller oppfølging av tiltak via poliklinikken eller andre opphold ved sykehuset.