Fedme hos barn og unge
For å vurdere om ditt barn har fedme som er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av fedme er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil.
Økt risiko for helseproblemer
Fedme er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Henvisning og vurdering
Overvekt hos barn og unge vurderes etter alder og kjønn.
Utredning
Ved første konsultasjon møter du sykepleier og lege til en samtale. Her kartlegges din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til overvekten. Legen vil gjøre en enkel undersøkelse av kroppen din.
De fleste vil så følges opp av et team bestående av sykepleier, ernæringsfysiolog, fysioterapeut eller idrettspedagog. Her er formålet å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og å gi råd om dette. Deretter legger vi opp ditt videre løp sammen med deg, der vi finner den behandlingsmetoden som passer deg best (samvalg).
Pasienter med psykiske plager som kan ha betydning for behandlingen vil bli henvist til psykolog med spesiell kompetanse på barn og ungdom. Vi ønsker også å inkludere helsesøster og fastlege i videre oppfølging.
Behandling
Livsstilsendring
Overvekt og fedme hos barn og unge behandles med endring av livsstil.
Du vil først gå gjennom atferdsbehandlingen der vi fokuserer på hvordan du kan endre din livsstil. Målet med behandlingen er varig bedring av levevaner, vektreduksjon, vektstabilisering og bedring av følgesykdommer.
Behandlingen kan bestå av gruppe- og individuell undervisning, og inkluderer elementer av kognitiv atferdsterapi og motiverende samtaleteknikker.
I behandling av barn og unge med fedme er det nødvendig å engasjere familien og omgivelsene som barnet lever i. I praksis vil det ofte bety at også foreldre og søsken endrer litt på sine matvaner og beveger seg litt mer.
Fysisk aktivitet i fedmebehandling
For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne. Det
anbefales minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag. Aktiviteten bør være variert og intensiteten både moderat og høy.
Fysisk aktivitet utover 60 minutter daglig gir ytterligere helsegevinster. Minst tre ganger i uka bør aktiviteten være med høy intensitet, og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.
Oppfølging
Du blir skrevet ut fra sykehuset etter at anbefalt behandling er gjennomført. Videre oppfølging skjer hos fastlege og/eller helsesykepleier. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging du trenger og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Kontakt
Sykehuset i Lillehammer
Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer
Ventetid: 10 uker
Ventetid: 10 uker
Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen, LillehammerOppmøtested
- Sengeposten ligger i 7. etasje.
- Nyfødtintensiv ligger i 9. etasje.
- Barne- og ungdomspoliklinikken, Lillehammer ligger i 2. etasje.
- Barne- og ungdomspoliklinikken, Gjøvik ligger i 1. etasje.
Vår besøkstid
- I dag 09:00 - 21:00
Sykehuset i Lillehammer
Anders Sandvigs gate 17 (atkomst via Langes gate)
2609 Lillehammer
Sykehuset i Gjøvik
Kyrre Grepps gate 11
2819 Gjøvik