Mange mennesker opplever forandringer i hverdagen etter en ervervet hjerneskade. Det kan være kognitive endringer som nedsatt konsentrasjonsevne, vansker med å gjøre flere ting samtidig og å glemme lettere enn før skaden. I tillegg kan det være psykiske reaksjoner som følge av forandret funksjon. Slike endringer «ses» ikke alltid og ofte blir de oversett eller ikke tatt opp av hverken helsepersonell eller pårørende.
Hva er kognitiv funksjon?
Kognitiv funksjon omfatter ulike hjernefunksjoner som sanseoppfattelse (persepsjon), konsentrasjon og oppmerksomhet, hukommelse, problemløsning, reguleringsfunksjoner (kontroll over følelser, atferd, impulser, planlegging og organisering) og språk. I tillegg kan det være økt trøttbarhet og fatigue som spiller en rolle og påvirker funksjon ytterliggere. Alt dette kan påvirke rehabiliteringsprosessen også lang tid etter at skaden har oppstått eller utskriving fra sykehus.
Emosjonell funksjon
Mange opplever at de ikke er seg selv etter en hjerneskade og mange opplever følelsesmessige forandringer som kan påvirke deres fungering i hverdagen. Noen forandringer skyldes selve skaden i nervebanene som også er involvert i følelsene. Andre endringer er psykiske reaksjoner på forandringene fører med seg og at funksjonsnivået er forandret etter en skade. Det er naturlig å tenke på det som førte til skade, å følge seg nedstemt, trist, sint, fortvilet eller motløs. Mange opplever at de ikke lenger bestemmer selv over kropp eller aktiviteter, at de har mistet kontroll eller er avhengig av andre. Forandringene fører til usikkerhet og bekymring for fremtiden, hele, økonomi, familien og kan føre til at situasjonen blir enda tyngre.
Mål for kognitiv rehabilitering i gruppe
Målgruppen er voksne personer (> 18 år). Målet med tilbudet er at du kan bli bedre til å mestre utfordringer du møter i hverdagen og som henger sammen med dine kognitive funksjoner slik at du kan leve livet mest mulig slik du ønsker. Gjennom deltakelse på kurset øker du din kunnskap om hjerneskade og dens konsekvenser. Du lærer nye ferdigheter som du kan anvende for å leve med utfordringene og hvordan du kan jobbe med dine planer. Forutsetninger for at du vil kunne delta er at du
- har kognitive utfordringer
- har mulighet til å snakke i en gruppe
- har erfaring med å leve med senfølger etter en ervervet hjerneskade (det vil si at skaden ligger minst 6 måneder tilbake)
- ikke har en diagnose som progredierende kognitiv svikt (for eksempel demens)
- bor hjemme slik at du kan prøve ut de forskjellige teknikker du lærer under treningen