Diagnose
Korsbåndskade
Korsbåndene hjelper musklene med å stabilisere kneet. En korsbåndskade er hel eller delvis avrivning av fremre eller bakre korsbånd i kneet. For noen er skaden veldig smertefull, mens andre merker mindre til den.
Fremre korsbånd
Det fremre korsbåndet fester lårbeinet til skinnebeinet, (anterior cruciate ligament, ACL) og bidrar til å holde kneet stabilt. Avrivning av det fremre korsbåndet er en vanlig idrettsskade, og det kan gjøre kneet ustabilt. Fysioterapi kan hjelpe for å få kneet til å fungere bedre, men hvis du er veldig aktiv, kan det hende du trenger en operasjon.
Bakre korsbånd
Bakre korsbånd er lokalisert i bakre og midtre del av kneleddet, (posterior cruciate ligament, PCL). Det er ett av flere leddbånd som holder leggbeinet og lårbeinet sammen. Bakre korsbånd er det sterkeste leddbåndet i kneet, og skader av dette er mye mindre vanlig enn skader på fremre korsbånd.
Henvisning og vurdering
Korsbåndskade er en vanlig skade i den aktive befolkningen. Fysioterapi kan hjelpe for å få kneet til å fungere bedre, men hvis du er veldig aktiv, kan det hende du trenger en operasjon.
Utredning
Diagnosen stilles gjennom en grundig klinisk undersøkelse hos knespesialist. MR er ikke nødvendig for å stille diagnosen, men kan være nyttig i kartlegging av assosierte skader i kneet (meniskskader, andre leddbåndskader, bruskskader). Sammen med ortoped vil du bli enig om den riktige behandlingen.
Bevegeligheten i kneet må være normal før man kan operere. Hevelsen bør også ha gått tilbake. Det er også viktig at styrken i beinet er minst 80% av det friske beinet. De fleste pasienter vil ha nytte av 6 uker til 3 måneders strukturert trening hos fysioterapeut før man opererer. Om man har skader av menisk eller brusk som skal repareres, vil det kunne bety at operasjonen gjøres raskere etter skaden.
Dersom instabiliteten i kneet er beskjeden, vil de fleste kunne klare seg uten operasjon, forutsatt at man følger riktig treningsopplegg og får fysioterapi.
Behandling
Fremre korsbånd (ACL)
I Norge behandles rundt halvparten av skadene i fremre korsbånd med opptrening uten operasjon, og mange av disse pasientene får gode resultater.
Bakre korsbånd (PCL)
En isolert bakre korsbåndskade kan i mange tilfeller behandles uten operasjon. Hvis man kan få diagnostisert skaden tidlig, kan man gjennom bruk av en spesialtilpasset skinne og opptrening ofte få et svært godt resultat.
Oppfølging
Smerter og bedøvelse
Det blir ofte satt lokalbedøvelse i kneleddet mot slutten av operasjonen. Dette skal lindre på smertene i etterkant av operasjonen og bedøvelsen kan vare i ca åtte timer. Etter operasjonen kan du oppleve at du ikke har helt kontroll over kneet. Derfor må du være forsiktig når du skal opp og gå de første gangene. Når bedøvelsen begynner å gå ut er det normalt å kjenne prikking i kneet og etter hvert noe smerte. Du vil få smertestillende tabletter.
Bandasje
Etter operasjonen vil du ha mellom tre og fem små operasjonssår rundt kneet. Disse er bandasjert.
Fysioterapi
De fleste pasienter kan reise hjem samme dag eller dagen etter operasjonen. Informasjon om oppfølging, kontroller, eventuelt sykemelding og aktivitetsnivå vil bli gitt av lege før utreise.
Ved utreise vil du trenge krykker. Dersom du allerede eier et par krykker kan du ta disse med til sykehuset for å slippe å kjøpe nye.
Du vil få med deg henvisning til fysioterapeut ved utreise dersom det er behov for det.
Smerter og hevelse
Kneet vil normalt sett hovne noe opp og gjøre vondt de første dagene etter operasjonen. Dette vil kunne lindres med ro, smertestillende og kuldepakninger. Du vil få resept på smertestillende som du kan hente ut på apoteket før du reiser hjem. Bruk disse etter avtale med legen.
Du skal bevege kneet så raskt som mulig etter operasjonen, og du skal bruke krykker når du går. Du kan tråkke på benet men dette avhenger av hvor mye smerter og hvor hovent kneet er. Når du sitter i ro er det viktig å sitte med benet høyt for dempe hevelse og smerter. Du skal ikke bruke pute under kneet, da kneet skal strekkes helt ut.
Operasjonssår og bandasje
Såret kan du selv skifte på etter 2-3 dager. Det er viktig å holde såret tørt under dusjing.
Stingene kan du få fjernet hos fastlegen din etter 14 dager.
Vær oppmerksom på at et operasjonssår skal være mest mulig i ro, så det trengs ikke sårskift hver dag. Husk alltid å ha rene hender når du skal skifte bandasje!
Infeksjon
Det er uvanlig at det blir betennelse i operasjonssåret. Du bør likevel være på vakt dersom du får økende smerter fra operasjonssåret eller stigende temperatur etter operasjonen.
Etter operasjonen kan man få en lett feberreaksjon med temperatur opp mot 38-38,5 grader. Etter to dager er vanligvis temperaturen normal igjen. Blir temperaturen høyere eller ikke normaliserer seg kan du ta kontakt med din fastlege eller legevakt.
Vær oppmerksom
Sårinfeksjon og blodpropp er sjeldne komplikasjoner etter korsbåndsoperasjon. Du vil under operasjonen få forebyggende medisin mot dette.
Ta kontakt med sykehuset hvis du opplever følgende symptomer:
• Feber
• Frostanfall
• Rødhet eller puss fra sårene
• Brystsmerter eller kortpustenhet
Kontakt
Sykehuset på Tynset
Kirurgisk avdeling, Tynset
Oppmøtested
Henvend deg til Servicetorget ved hovedinngangen.
Vår besøkstid
-
I dag
- 15:00 - 16:00
- 19:00 - 19:30
Sykehuset på Tynset
Sjukehusveien 9
2500 Tynset