Ansvaret for utredning og behandling av lungekreft er et samarbeid mellom flere klinikker og avdelinger.
I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke, og eventuelt hvilken type kreft du har.
Som regel tar vi først en CT-røntgen av lunger, lever og binyrer. Ved mistanke om kreft gjør vi ofte en bronkoskopi, en undersøkelse hvor de sentrale luftveiene (luftrøret og bronkier) undersøkes ved hjelp av en bevegelig slange med kamera festet i tuppen. Under en bronkoskopi kan vi også ta en vevsprøve av eventuelle svulster. Andre undersøkelser kan også være aktuelle på dette tidspunktet.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne stille en diagnose og avklare om du har kreft eller ikke. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
PET-undersøkelse
PET er en undersøkelse der kroppen din blir skannet etter at du har fått injeksjon av radioaktivt merket sukker. Undersøkelsen bruker vi for å påvise ulike sykdommer. PET gjør vi ofte innenfor kreftmedisin (onkologi), men PET er også nyttig i kardiologi, nevrologi, revmatologi og ved infeksjonsproblematikk.
-
Før
Forberedelser før undersøkelsen:
Du skal ikke ha noen form for fysisk trening de siste 24 timer før undersøkelsen.
Du må holde deg varm og ikke fryse de siste 24 timene før undersøkelsen.
Du skal faste minst seks timer før oppmøte, men du skal drikke minst 0,5 liter temperert vann før undersøkelsen (ikke kaldt!).
Du skal ta de vanlige medisinene dine som normalt. NB: Hvis du har diabetes må du ta spesielle forholdsregler. Ta kontakt med oss.
Ta med en liste over dine faste medisiner.
Gi beskjed dersom du:
har astma/allergier.
har diabetes.
er forkjølet eller nylig har hatt en infeksjon.
nylig fått cellegift/strålebehandling.
er gravid/mulig gravid, eller ammer.
-
Under
Undersøkelsen innebærer at du får en venekanyle (lite plastrør) i en blodåre i armen din. Vi setter det radioaktive stoffet inn i venekanylen. Etter injeksjonen skal du ligge i ro uten å snakke, lese eller holde på med telefonen i ca. 45 minutter. Dette må du gjøre for at opptaket av stoffet skal bli optimalt. Hvis du har med deg pårørende til denne undersøkelsen, må den/de forlate undersøkelsesrommet når det radioaktive stoffet blir satt i armen din.
Bildetakingen starter 60 minutter etter injeksjonen, og tar vanligvis 30 - 50 minutter.
-
Etter
Etter undersøkelsen kan du reise hjem. Vi anbefaler at du ikke har nærkontakt med små barn eller gravide de første timene etter at du har fått en injeksjon av et radioaktivt stoff.
Vær oppmerksom
Mengden radioaktivt stoff er liten og gir svært sjelden bivirkninger.
Gå til
PET-undersøkelse
-
Oppmøte
Har du spørsmål vedrørende undersøkelsen eller oppmøtested, ta kontakt med det stedet du er henvist til.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Utføres hos
Oslo universitetssykehus
Mediastinoskopi
Ved utredning av uklare forandringer i lungene eller øvre del av brystet kan det være behov for utredning med mediastinoskopi. Dette er et inngrep hvor vi går inn med et kamera (endoskop) via halsgropen din og ned til øvre del av brystet for å ta de vevsprøver som trengs. Inngrepet inngår som et utredningssteg for å kunne stille en sikker diagnose, og gi deg best mulig behandling.
-
Før
Om du bruker medisiner, er det enkelte typer du må slutte med i forkant av operasjonen. Dette vil du få informasjon om ved innkallingen.
Forberedende dag
Dagen før inngrepet skal du ha samtale med oss. Du får informasjon om hva som skal skje før, under og etter inngrepet. I tillegg blir det tatt blodprøver og noen andre undersøkelser. Som en del av forberedelsene til inngrepet barberer vi bort eventuelt hår på brystet ditt. Du skal dusje kvelden før, legge deg i rent sengetøy og bruke rene klær.
Etter forberedelser og informasjon kan du reise hjem eller overnatte på pasienthotellet om reiseveien til hjemmet er lang.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer førHvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.
Operasjonsdagen
På operasjonsdagen gjør vi de siste forberedelsene før inngrepet. En time før får du en tablett som gjør at du slapper bedre av. Vi kjører deg i en seng til operasjonssalen.
-
Under
Under inngrepet fører kirurgen et kamera ned via halsgropen din og ned til øvre del av brystkassen. Her tar vi vevsprøver som vi trenger for videre utredning. Vi undersøker også lymfekjertlene.
-
Etter
Når du våkner etter operasjonen er du allerede overflyttet til intensivavdelingen. Det vil hele tiden være helsepersonell hos deg som tar kontroller og ser til at alt er som det skal. Etter en stund kjøres du tilbake til avdelingen.
Hjemreise
De fleste blir utskrevet dagen etter inngrepet.
Operasjonssåret
Etter fire dager er sårkantene vanligvis tørre og har lukket seg slik at du trygt kan dusje. Dusj med bandasjen på, la såret lufttørke en liten stund etterpå.
Såret er sydd slik at ingen sting trenger å bli fjernet.
Unngå sol på operasjonssåret de første seks månedene. Solen kan gi skjemmende arrdannelser. Vi anbefaler at du smører arrene med solkrem med høy faktor. Du kan også sette over en silikontape over arrene de første 2-3 månedene. Silikontape får du kjøpt på apoteket.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen dersom du får noen av disse plagene:
- Tung pust
- Blødning i såret
- Væsking fra såret
- Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- Økende hevelse i ett eller begge beina
- Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- Svimmelhet eller besvimelse
- Feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Gå til
Mediastinoskopi
Oslo universitetssykehus
Dersom det skulle vise seg at du har lungekreft, jobber vi videre med å:
- finne ut hvilken type lungekreft du har
- avklare hvor utbredt kreftsykdommen er og om den har spredt seg til andre steder i kroppen
- avklare din generelle helsetilstand
- gi en anbefaling om behandling
Aktivitet etter undersøkelse
Etter undersøkelsene kan du gå tilbake til normal aktivitet og du kan være i arbeid om du ønsker det.
Sykemelding
Det er vanligvis ikke behov for sykmelding i etterkant av undersøkelsene, men noen kan være redusert av andre grunner. Snakk med legen din hvis du ikke føler deg i stand til å jobbe.
Resultat av utredning og videre plan
Noen dager etter undersøkelsene vil du få en ny time ved lungeavdelingen for informasjon om diagnose og behandling. I mellomtiden har legene gjort en tverrfaglig vurdering av tilstanden din og kommet fram til en behandlingsanbefaling.
Det kan være vanskelig å få med seg all informasjonen som blir gitt, og huske å spørre om alt du lurer på. Det er derfor en fordel om du tar med en pårørende eller bekjent til dette møtet.