Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse med narkose

MR av barn

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. Under en MR-undersøkelse ligger den som blir undersøkt i et svært sterkt magnetfelt og det blir sendt radiofrekvente signaler gjennom kroppen. Disse signalene utnytter MR-maskinen til å lage digitale bilder. Det er ingen form for røntgenstråling med en MR-undersøkelse.

MR blir benyttet ved undersøkelser der andre diagnostiske metoder er utilstrekkelige eller som supplement til andre metoder. MR-undersøkelse gir spesielt god fremstilling av forandring i muskulatur, bindevev og sentralnervesystemet. I tillegg kan MR fremstille sykdomsforandringer i skjelettet, hjertet, brystet, blodårer, urinveier og bukorganer, inklusiv tarmsystemet.

Før

Forberedelser hjemme

Når barnet skal gjennom en MR-undersøkelse, anbefaler vi foresatte til å snakke med barnet om undersøkelsen på forhånd. Slik vil barnet være forberedt på det som skal skje.

For at MR-bildene skal bli vellykkede, må barnet ligge i ro under hele undersøkelsen. Så lenge barnet klarer å ligge i ro, kan vi ta MR av barn helt ned til 5 års alder, uten at barnet får narkose eller noe å roe seg på. En foresatt, og gjerne et kosedyr, kan være med inn.

Dersom barnet trenger narkose eller avslappende medisiner for å gjennomføre MR-undersøkelsen, må barnet faste. Det er viktig at barnet holder fastetiden, hvis ikke må vi utsette undersøkelsen.

Barn som bruker faste medisiner skal ta med disse til sykehuset. Lege vil så avgjøre hvilke medisiner som skal tas.

På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset eller henvisende lege på forhånd vite om barnet har:

  • Pacemaker
  • Tidligere vært operert i hjerne, øye, øre eller hjerte
  • Operert inn metall i kroppen (for eksempel klips på blodkar i hodet)

Ut fra disse opplysningene vurderer radiologen om undersøkelsen kan gjennomføres.

Har barnet kjent nedsatt nyrefunksjon, skal det gjennomføres nyrefunksjonsprøver før barnet blir henvist til undersøkelse.

Høreapparat kan bli påvirket av magnetfeltet og må fjernes før undersøkelsen .

På sykehuset

Før undersøkelsen må alle løse metallgjenstander, klokke og andre verdigjenstander legges i en oppbevaringsboks. De kan ikke være med i undersøkelsesrommet, da de kan bli ødelagte av magnetfeltet.

Skal barnet ha narkose og/eller kontrastvæske, må vi legge inn et venekateter (et tynt plastrør) i en blodåre. Til de minste barna, og ellers etter ønske, legger vi på bedøvelsesplaster over blodåren på forhånd. Dersom barnet er engstelig for stikk, kan det få avslappende medisin i forkant enten som nesespray eller som mikstur.

Flertallet av eldre barn og ungdom vil kunne gjennomføre undersøkelsen uten beroligende medisiner eller narkose. For de andre vil behandlende lege, i samråd med foreldrene, vurdere om det er behov for narkose eller beroligende medisiner for å kunne gjennomføre MR-undersøkelsen. 

Under

Under undersøkelsen har barnet på seg sykehustøy, og ligger på et bord som blir ført inn i en trang, rørformet maskin som er åpen i begge ender. Undersøkelsen er ikke smertefull, men MR-maskinen lager en høy bankelyd. Barnet får på seg øreklokker som demper lyden. Dersom barnet ikke skal ha narkose, kan foresatte bli med inn i MR-rommet og sitte sammen med barnet.

Når bildene blir tatt, går MR-personalet ut av undersøkelsesrommet. De kan se og følge med på barnet gjennom et vindu og via kameraovervåking. Får barnet narkose, vil anestesilege og anestesisykepleier være der og overvåke barnet helt til det våkner igjen etter undersøkelsen.

Hvor lang tid det tar vil variere avhengig av hva som skal undersøkes, oftest fra 30 til 60 minutter. Med forberedelse til narkose vil hele undersøkelsen ta fra en til to timer.

Etter

Har barnet fått narkose eller avslappende medisin, må det overvåkes på sykehuset etter undersøkelsen til det er våkent, har fått i seg drikke/mat og har tisset.

Resultatet av undersøkelsen

Bildene blir gransket av en radiolog som lager en skriftlig rapport av hva bildene viser.

Rapporten blir sendt legen som henviste barnet til MR innen en til to uker.

Bildene og rapporten blir lagret i datasystemet vårt.

Er barnet innlagt på sykehuset, vil resultatet av undersøkelsen, blir gitt av legen dagen etter selve undersøkelsen. 

Vær oppmerksom

Det kan i noen tilfeller være nødvendig å gi MR-kontrast i en blodåre i armen. Bivirkninger i form av allergiske reaksjoner på grunn av MR-kontrastmiddel sees sjeldent.

Det er ikke uvanlig å oppleve å bli varm i kroppen i løpet av undersøkelsen. Dette er ikke farlig eller smertefullt. Denne følelsen gir seg når undersøkelsen er over.

MR-undersøkelse og bruk av kontrastmiddel

For barn med sterkt redusert nyrefunksjon kan det oppstå alvorlige bivirkninger etter bruk av MR-kontrast.  Det blir tatt særlige hensyn til denne pasientgruppen. 

MR-kontrast kan benyttes når det er nødvendig å påvise sykdomstilstander, etter en nøye medisinsk vurdering.

Kontakt

Sykehuset i Lillehammer Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Oppmøtested

  • Sengeposten ligger i 7. etasje.
  • Nyfødtintensiv ligger i 9. etasje.
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Lillehammer ligger i 2. etasje. 
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Gjøvik ligger i 1. etasje.

Vår besøkstid

Vis hensyn og vent med å komme på besøk hvis du selv er syk. Du bør ikke besøke pasienter dersom du har infeksjonssymptomer fra luftveier eller mage/tarm. Besøk utenom oppgitt besøkstid etter avtale med avdelingen.
Besøkstider
  • I dag 09:00 - 21:00
  • Mandag 09:00 - 21:00
  • Tirsdag 09:00 - 21:00
  • Onsdag 09:00 - 21:00
  • Torsdag 09:00 - 21:00
  • Fredag 09:00 - 21:00
  • Lørdag 09:00 - 21:00
  • Søndag 09:00 - 21:00
Sykehuset på Lillehammer sett ovenfra.

Sykehuset i Lillehammer

Anders Sandvigs gate 17 (atkomst via Langes gate)

2609 Lillehammer

Sykehuset på Gjøvik sett ovenfra.

Sykehuset i Gjøvik

Kyrre Grepps gate 11

2819 Gjøvik

Transport

Helsebussen er tilpasset pasienter og tilbyr god komfort, egne plasser for bårer og rullestol samt heis, handikaptoalett og helsepersonell. 

Har du fått innkallingsbrev til sykehus kan du ringe Pasientreiser på telefon 915 05 515 for reservasjon av plass. Behandler kan også bestille plass direkte for reiser på medisinsk grunnlag. 

Rutetider for Helsebussen Dombås - Lillehammer - Gjøvik (helsenorge.no)  
Rutetider for Helsebussen Lillehammer - Hamar - Oslo (helsenorge.no)

Nærmeste busstopp er Sykehuset Lillehammer og Sykehuset Mejdells gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Lillehammer stasjon (tog) og Lillehammer skysstasjon (buss). 

Informasjon om rutetider (entur.no)​

Nærmeste busstopp ligger i Ludvig Skattums gate og Johan Sverdrups gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Gjøvik stasjon (tog) og Gjøvik skysstasjon (buss).

Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

  • Pasienter og besøkende kan parkere på avgiftsbelagte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 09.00-17.00 og lørdag klokka 09.00-15.00. Betaling skjer forskuddsvis med kredittkort eller med mynt, eller i parkeringsselskapets app. Parkering ​koster 23 kroner per time / 99 kroner per døgn (med forbehold om endringer). 
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger ved inngangen til Blodbanken (inngang 10), innerste bakgård, på baksiden av skiltene. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes på sykehuset.
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngangen på sykehuset. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.

  • ​Pasienter og besøkende kan parkere i sykehusets parkeringshus i Ludvig Skattums gate​. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-16.00. Det er også parkeringsmuligheter i gatene omkring sykehuset. Betaling skjer forskuddsvis med mynt eller i parkeringsselskapets app​, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Parkering koster 35 kroner per time / 99 kroner per døgn ​(med forbehold om endringer).
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på østsiden (3 plasser) og vestsiden (2 plasser)​ av Ludvig Skattums gate ved sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes i sykehusets parkeringshus (parkering mot avgift).​
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngang og legevakt. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

Praktisk informasjon

Sykehuset i Lillehammer har eget apotek.

Sykehusapoteket Lillehammer (sykehusapotekene.no)

Barn under 16 år betaler ikke egenandel på sykehus. Det er gratis.

​Noen får allergiske reaksjoner av enkelte blomster. Det er derfor ikke tillatt med blomster på sykehuset. 

Vær oppmerksom på at en del også reagerer allergisk på parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. ​

​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Det ikke tillatt å ta med seg dyr inn i sykehuset av hensyn til smittevern og allergi. Forbudet gjelder ikke servicehunder. Dersom du har behov for å ta med deg servicehund, må du på forhånd ta kontakt med avdelingen.​​

Se​rv​​ering 

Som pasient i Sykehuset Innlandet får du servert mat ved avdelingen du er innlagt. 

Mer om matservering og menyoversikt 

Kanti​​ne​ 

Kantine ligger i 2. etasje og er åpen for alle besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker med mer. Middag serveres fra 11.​​00. 

Mer om kantinetilbudet og åpningstider​ ​

​K​iosk 

Narve​sen ligger i 1. etasje ved hovedinngangen. 

Åpningstider

  • Mandag til fredag: 07.30-20.00
  • Lørdag: 10.00-18.00
  • Søndag: 12.00-19.00
Åpningstidene kan avvike i forbindelse med helligdager.​

​Automat​er 

Ved heisene finnes automater med diverse drikkevarer og et lite utvalg av kioskvarer.

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon i sykehusets lokaler, men vær oppmerksom på at mobiltelefonen skal være slått helt av i lokaler skiltet med "Mobilfri sone". 

Ringelyden på mobiltelefonen skal til enhver tid være satt på lydløs. Vi ber alle pasienter og pårørende vise hensyn og unngå unødvendig støy. 

Hjelp oss å hindre smitte. Som pasient eller besøkende på sykehuset må du følge gjeldende smittevernregler.

​Gjeldende smittevernregler

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

Les mer om rett til tolk

​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

Det er mulighet for undervisning ved sykehuset for barn og ungdom i skolealder fra 4. innleggelsesdag. Spør avdelingen dersom dette er aktuelt for deg.

Les mer om undervisningstilbudet (lillehammer.vgs.no)