Rehabiliteringsprosessen
Et tverrfaglig team samarbeider med deg og dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. Du får en individuelt tilpasset timeplan med terapitimer og aktiviteter/avtaler hver uke.
En hovedkontakt, i samarbeid med lege, koordinerer rehabiliteringen, og sikrer samhandling internt i sykehuset eller med eksterne samarbeidspartnere.
Det arrangeres målsettingsmøter for å sikre fremgang i prosessen. Sammen med deg definerer vi kortsiktige og langsiktige mål, som dokumenteres i målplanen.
Pårørende kan delta på møter dersom det er pasientens ønske.
Mål
Sentrale mål for rehabiliteringen er at du:
- tilegner deg kunnskap om skaden og dens følgevirkninger, forebygging av komplikasjoner og mulige senskader
- oppnår størst mulig grad av selvstendighet i daglige aktiviteter
- ivaretar ernæringsbehov, huden, blære og tarmfunksjon
- mottar veiledning/rådgivning om behandling og trening, på kort og lang sikt
- mestrer ny livssituasjon
Din egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Rehabilitering foregår fra du våkner om morgenen til du legger deg om kvelden. Du trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter som for eksempel personlig hygiene, måltider, påkledning og forflytning. Det kan være en utfordring å finne en balanse mellom aktivitet/trening og hvile. Teamet vil hjelpe og veilede deg om dette.
Tverrfaglig team
Sykepleiere og hjelpepleiere er tilgjengelige hele døgnet. Fysioterapi- og ergoterapitilbudet avhenger av omfanget av skaden, eventuelle restriksjoner og i hvilken fase av rehabiliteringen du befinner deg i.
I starten kan det for enkelte bety to treningsøkter daglig. I tillegg blir det avsatt tid på timeplanen til målrettet egentrening som tar utgangspunkt i målplanen din. Du får veiledning av fysioterapeut eller ergoterapeut om hvordan du skal egentrene.
Sosionom, psykolog. Logoped, klinisk ernæringsfysiolog og synspedagog er også tilknyttet rehabiliteringsteamet. Avtaler med disse settes på timeplanen etter individuelle behov.
Utskrivning
Lengden på et rehabiliteringsopphold varierer ut fra skadens omfang. Du får informasjon om lengden på oppholder underveis. Teamet samarbeider med oppfølgende instans i din hjemkommune.
Når det er medisinsk forsvarlig, oppfordres du til å reise hjem på permisjon. Det er viktig for den videre rehabiliteringen å undersøke hvordan du fungerer hjemme.
I løpet av oppholdet forberedes utskrivning og oppfølging. Dette innebærer blant annet:
- møte med pårørende
- ved behov for individuell plan (IP) gir vi beskjed til kommunehelsetjenesten
- samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov. Vi benytter også tele og video kommunikasjon
- eventuelle tilpasninger i hjemmet i samarbeid med hjemkommune
- videre rehabilitering i annen institusjon eller kommunal oppfølging avklares
- utskrivningsmøte med lege og andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet
- epikrise sendes fastlege
- tverrfaglig rapport sendes med pasientens samtykke til oppfølgende instanser