Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse, Transkutan registrering og polygrafi

Søvnregistrering av barn som ligger på sykehus

Transkutan registrering og polygrafi er to metoder vi bruker for å sjekke hvordan barnet eller ungdommen puster om natten.

Om undersøkelsene

Transkutan registrering betyr at vi undersøker hvordan barnet puster under søvn, ved å måle gasser i blodet gjennom en sensor på huden. (Trans = gjennom og kutan = hud)

Polygrafi (søvnregistrering) betyr at vi måler pustemønsteret mens barnet eller ungdommen sover. Denne undersøkelsen registrerer noen flere faktorer enn en transkutan registrering, og barnet må ha på litt mer utstyr.

Legen bestemmer hvilke(n) måling(er) barnet/ungdommen skal ha. Undersøkelsene gjør ikke vondt.

Før

Innleggelsesdagen

Dere kommer til avdelingen til avtalt tid, og blir tatt imot av lege og sykepleier. Vi måler vekt og høyde, og så spør vi litt om hvordan barnet/ungdommen har det.

Hvis dere bor i nærheten kan dere dra hjem etter at vi har gjort nødvendige undersøkelser og prøver, og komme tilbake senest ved sengetid.

Utstyr, mat og medisiner

Hvis barnet/ungdommen bruker pusteutstyr ber vi om at dere tar med alt utstyr barnet/ungdommen bruker til vanlig. Dette kan for eksempel være:

  • CPAP
  • BiPAP
  • hjemmerespirator
  • hostemaskin
  • inhalasjonsutstyr

Det samme gjelder hvis barnet får spesielle medisiner eller mat.

Hvis barnet trenger annet spesielt utstyr som for eksempel sengeheis, spesialseng eller andre ting er det fint om vi får beskjed på forhånd. På sykehuset får vi tak i det aller meste, må planlegges før innleggelsen.

Fast nattevakt

Hvis barnet har egen nattevakt hjemme eller i bolig er det ønskelig at nattevakten følger med også på sykehuset. Hvis dette ikke er mulig må vi ha beskjed i god tid slik at vi kan dekke dette behovet. Dere må avtale med eventuelle assistenter/hjelpepersonell om hvem som skal følge barnet gjennom innleggelsen.

Rom

Dere får enerom den natten registreringen pågår. Hvis foreldrene har behov for eget rom, må mulighet for dette avklares med avdelingen.

Under

Transkutan registrering

En liten sensor blir festet på huden når barnet skal sove, for eksempel på panne, øreflipp eller brystkasse. Sensoren måler oksygen og karbondioksid i blodet, og målingen viser hvor godt barnet puster når han eller hun sover. Sensoren skal sitte på gjennom hele natten og en fagperson kommer inn og sjekker at den sitter på plass.

Foto av maskin som brukes ved transkutan registrering

Eksempel på maskin som brukes ved transkutan registrering.
Foto som viser hvordan transkutan sensor festes i pannen

Her er det illustrert med en dukke, hvordan en liten sensor kan bli festet i pannen.

 

FOto som viser hvordan transkutan sensor festes i øreflippenTranskutan registrering øreflipp.jpg

Apparatet og sensoren som festes i øreflippen eller pannen ved transkutan registrering kan for eksempel se slik ut.

Polygrafi (søvnregistrering)

Utstyret barnet skal ha på seg, består av:

  1. Et slags plastrør, som vi kaller nesegrime, som barnet skal ha ytterst i neseborene for å måle luften ut og inn av nesen. Hvis barnet har maske, fester vi nesegrimen i den.
  2. To strikkbelter som vi fester på overkroppen. Ett rundt brystkassen og ett rundt magen. De måler pustebevegelsene.
  3. En liten maskin som festes på beltet. Denne måler hvordan barnet ligger og beveger seg.
  4. En måler festet på fingeren og en slags klokke rundt armen (ev. liggende i sengen). Denne måler hvor fort hjertet slår og hvor mye oksygen det er i blodet. Til sammen kan alt dette gi legen mye informasjon om hvordan barnet har det når han eller hun sover.

NB!

Vær oppmerksom på at ved polygrafi gjør vi også lydopptak. Dette gjør vi blant annet for å registrere snorkelyder og pustelyder, men annen lyd som prat, blir også tatt opp.

Transkutan registrering sovende.jpg

 

Slik kan det se ut når et barn gjennomgår polygrafi.



Etter

Hvis legen er fornøyd med målingen og resultatet er bra, kan dere reise hjem på formiddagen. 

Noen ganger er ikke legen helt fornøyd med målingen og da kan det hende dere må bli litt lenger:

  1. Selve målingen kan en sjelden gang bli mislykket, for eksempel hvis sensoren har falt av. Da hender det at vi må gjøre en ny måling natten etter.
  2. Målingen kan vise at barnet kanskje trenger litt hjelp med pusten. Da kan det hende dere må bli en dag ekstra for at vi skal finne noe som kan hjelpe barnet med pusten, eller ta en ny måling natten etter.
  3. Hvis barnet allerede har pustehjelp, og vi ser at barnet fortsatt ikke puster så godt som vi ønsker, kan det hende vi må justere litt på pustemaskinen og gjøre en ny måling før dere drar.

Kontakt

Sykehuset i Lillehammer Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen, Lillehammer

Oppmøtested

  • Sengeposten ligger i 7. etasje.
  • Nyfødtintensiv ligger i 9. etasje.
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Lillehammer ligger i 2. etasje. 
  • Barne- og ungdomspoliklinikken, Gjøvik ligger i 1. etasje.

Vår besøkstid

Vis hensyn og vent med å komme på besøk hvis du selv er syk. Du bør ikke besøke pasienter dersom du har infeksjonssymptomer fra luftveier eller mage/tarm. Besøk utenom oppgitt besøkstid etter avtale med avdelingen.
Besøkstider
  • I dag 09:00 - 21:00
  • Mandag 09:00 - 21:00
  • Tirsdag 09:00 - 21:00
  • Onsdag 09:00 - 21:00
  • Torsdag 09:00 - 21:00
  • Fredag 09:00 - 21:00
  • Lørdag 09:00 - 21:00
  • Søndag 09:00 - 21:00
Sykehuset på Lillehammer sett ovenfra.

Sykehuset i Lillehammer

Anders Sandvigs gate 17 (atkomst via Langes gate)

2609 Lillehammer

Sykehuset på Gjøvik sett ovenfra.

Sykehuset i Gjøvik

Kyrre Grepps gate 11

2819 Gjøvik

Transport

Helsebussen er tilpasset pasienter og tilbyr god komfort, egne plasser for bårer og rullestol samt heis, handikaptoalett og helsepersonell. 

Har du fått innkallingsbrev til sykehus kan du ringe Pasientreiser på telefon 915 05 515 for reservasjon av plass. Behandler kan også bestille plass direkte for reiser på medisinsk grunnlag. 

Rutetider for Helsebussen Dombås - Lillehammer - Gjøvik (helsenorge.no)  
Rutetider for Helsebussen Lillehammer - Hamar - Oslo (helsenorge.no)

Nærmeste busstopp er Sykehuset Lillehammer og Sykehuset Mejdells gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Lillehammer stasjon (tog) og Lillehammer skysstasjon (buss). 

Informasjon om rutetider (entur.no)​

Nærmeste busstopp ligger i Ludvig Skattums gate og Johan Sverdrups gate, rett ved sykehuset. 

Sykehuset ligger omtrent én kilometer (10-15 minutter normal gange) fra Gjøvik stasjon (tog) og Gjøvik skysstasjon (buss).

Informasjon om rutetider​ (entur.no)​

  • Pasienter og besøkende kan parkere på avgiftsbelagte plasser på sykehusets parkeringsplass. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-17.00 og lørdag klokka 08.00-15.00. Betaling skjer forskuddsvis med kredittkort eller med mynt, eller i parkeringsselskapets app. Parkering ​koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn (med forbehold om endringer). 
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger ved inngangen til Blodbanken (inngang 10), innerste bakgård, på baksiden av skiltene. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes på sykehuset.
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngangen på sykehuset. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.

  • ​Pasienter og besøkende kan parkere i sykehusets parkeringshus i Ludvig Skattums gate​. Avgiftstider er mandag til fredag klokka 08.00-15.00. Det er også parkeringsmuligheter i gatene omkring sykehuset. Betaling skjer forskuddsvis med mynt eller i parkeringsselskapets app​, eller etterskuddsvis med kreditt- eller bensinkort. Parkering koster 22 kroner per time / 88 kroner per døgn ​(med forbehold om endringer).
  • Blodgivere kan parkere gratis på egne reserverte plasser i forbindelse med blodgiving. Parkeringsplassene ligger på østsiden (3 plasser) og vestsiden (2 plasser)​ av Ludvig Skattums gate ved sykehuset. Gyldig parkeringsbevis fra Blodbanken må ligge godt synlig i frontruten.
  • Elbil-parkering finnes i sykehusets parkeringshus (parkering mot avgift).​
  • Handikap-parkering finnes ved hovedinngang og legevakt. HC-plassene er gratis for personer med gyldig HC-bevis liggende godt synlig i frontruten. Dersom ingen HC-plass er ledig, kan du parkere gratis på vanlig parkeringsplass mot at HC-bevis ligger godt synlig i frontruten.
  • Pårørende til akutt syke og døende pasienter, foreldre til barn som skal til dagbehandling og følgepersoner til fysisk/psykisk funksjonshemmede pasienter, kan henvende seg til avdelingen de skal til for å få parkeringsbevis.​​

Har du vært til behandling, kan du søke om å få stønad til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise. 

På helsenorge.no kan du søke digitalt. Søknadsskjema på papir finner du enten på helsenorge.no eller hos din behandler.  

Har du spørsmål, trenger du hjelp til utfylling av søknad eller bestilling av reise? Ring pasientreiser på telefon 915 05 515.  

Mer informasjon om pasientreiser (helsenorge.no)

Praktisk informasjon

Sykehuset i Lillehammer har eget apotek.

Sykehusapoteket Lillehammer (sykehusapotekene.no)

Barn under 16 år betaler ikke egenandel på sykehus. Det er gratis.

​Noen får allergiske reaksjoner av enkelte blomster. Det er derfor ikke tillatt med blomster på sykehuset. 

Vær oppmerksom på at en del også reagerer allergisk på parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette. ​

​​Det er tillatt å ta bilder og filme på Sykehuset Innlandets områder, men vær oppmerksom på at pasienter, pårørende og helsepersonell ikke skal fotograferes eller filmes uten samtykke. 

Det ikke tillatt å ta med seg dyr inn i sykehuset av hensyn til smittevern og allergi. Forbudet gjelder ikke servicehunder. Dersom du har behov for å ta med deg servicehund, må du på forhånd ta kontakt med avdelingen.​​

Se​rv​​ering 

Som pasient i Sykehuset Innlandet får du servert mat ved avdelingen du er innlagt. 

Mer om matservering og menyoversikt 

Kanti​​ne​ 

Kantine ligger i 2. etasje og er åpen for alle besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker med mer. Middag serveres fra 11.​​00. 

Mer om kantinetilbudet og åpningstider​ ​

​K​iosk 

Narve​sen ligger i 1. etasje ved hovedinngangen. 

Åpningstider

  • Mandag til fredag: 07.30-20.00
  • Lørdag: 10.00-18.00
  • Søndag: 12.00-19.00
Åpningstidene kan avvike i forbindelse med helligdager.​

​Automat​er 

Ved heisene finnes automater med diverse drikkevarer og et lite utvalg av kioskvarer.

​Det er tillatt å bruke mobiltelefon i sykehusets lokaler, men vær oppmerksom på at mobiltelefonen skal være slått helt av i lokaler skiltet med "Mobilfri sone". 

Ringelyden på mobiltelefonen skal til enhver tid være satt på lydløs. Vi ber alle pasienter og pårørende vise hensyn og unngå unødvendig støy. 

Hjelp oss å hindre smitte. Som pasient eller besøkende på sykehuset må du følge gjeldende smittevernregler.

​Gjeldende smittevernregler

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. 

Les mer om rett til tolk

​Pasienter og pårørende kan logge på det trådløse nettverket "HSO Gjest".

Det er mulighet for undervisning ved sykehuset for barn og ungdom i skolealder fra 4. innleggelsesdag. Spør avdelingen dersom dette er aktuelt for deg.

Les mer om undervisningstilbudet (lillehammer.vgs.no)