løpet av dette tidsrommet blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke.
Ved mistanke om kreft vil det bli gjort en klinisk undersøkelse av pungen (skrotum), samt en generell klinisk undersøkelse. Det blir tatt ultralyd av pungen i tillegg til blodprøver. Ofte vil det også være aktuelt med andre undersøkelser før vi vurderer operasjon med fjerning av testikkelen.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil det som oftest kunne avklares om du har kreft eller ikke. Beslutning om diagnose tas. Hvis du ikke har kreft, avsluttes pakkeforløpet.
Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om kreft, Helsedirektoratet. Velg testikkelkreft i oversikten.
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
CT er tverrsnittfotografering av aktuelle områder i kroppen med bruk av røntgenstråler. Bildene lages ved hjelp av et dataprogram.
CT-undersøkelsen er særlig nyttig for å:
- undersøke blødninger, aneurismer (utposninger på blodkar), hjernesvulster og hjerneskader
- oppdage svulster og andre prosesser i hele kroppen
- kontroll under og etter kreftbehandling, for å vurdere om behandlingen virker
- avklare infeksjoner og betennelsestilstander, samt vurdering av lungevev
- vurdere organskader etter skader (traumer)
CT-undersøkelserhar ulike navn avhengig av hvilken del av kroppen som skal undersøkes.
-
Før
Forberedelsene varierer ut fra hva som skal undersøkes. Informasjon om hvordan du skal forberede deg til undersøkelsen sendes deg når du blir kalt inn eller gis ved avdelingen når timen blir avtalt.
-
Under
Hvordan undersøkelsen blir utført vil variere ut fra hva som skal undersøkes.
Som regel tar undersøkelsen mellom 10 - 30 minutter, og er smertefri bortsett fra at en plastnål (veneflon) kan bli lagt inn i en blodåre. Dette blir gjort hvis du skal ha kontrastmiddel i blodet. Plastnålen tas ut etter endt undersøkelse. Du blir på forhånd spurt om eventuelle tidligere reaksjoner på kontrastmiddel, og om du har allergier, astma eller diabetes. Kontrasten medfører svært sjelden ubehag, men mange føler en forbigående varme gjennom kroppen.
Under undersøkelsen ligger du på et motorisert bord som forflytter deg inn i åpningen på røntgenapparatet. Dette er en runding som er åpen fra begge sider. Du blir ikke stengt inne i en "tunnel". Bordet beveger seg litt når bildene tas. Det er helt avgjørende for bildekvaliteten at du ligger i ro under hele undersøkelsen. Du kan også bli bedt om å holde pusten noen ganger. Dette for å unngå unødige bevegelser i lunge- og mageregionen.
Personalet går ut av undersøkelsesrommet når bildene blir tatt.De observerer deg gjennom et vindu og du kan snakke til dem gjennom en mikrofon i maskinen.
-
Etter
Hjemreise
Ved CT-undersøkelser der kontrast er gitt intravenøst (i blodet), blir du bedt om å vente i 30 minutter etter at kontrast er satt inn før du kan reise hjem. For andre undersøkelser gjelder ingen spesiell oppfølging, dersom dette ikke er spesifisert i innkallingsbrevet.
Resultat av undersøkelsen
Resultatet av undersøkelsen kan du dessverre ikke få med en gang. Bildene skal granskes av en røntgenlege og svaret blir sendt legen som henviste deg. Ved akutte tilstander blir det gitt et foreløpig svar like etter undersøkelsen.
Vær oppmerksom
Normalt sett er det ingen risikoforhold forbundet med denne undersøkelsen. CT-undersøkelsen innebærer ioniserende stråling og undersøkelsene skal være tilpasset slik at stråledosen er så lav som mulig.
Gå til
CT-undersøkelse
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Undersøkelse, evt fjerning av testikkel
Pasienter som kommer inn med nyoppdaget svulst i testikkelen må gjennom en operasjon som kalles orchiektomi. Funnene som blir gjort under operasjonen, avgjør om det er nødvendig å fjerne testikkelen. Operasjonen gjøres via et snitt i lysken. Vanlig bedøvelse er narkose, eventuelt spinalbedøvelse. Hvis testikkelen må fjernes, kan du i de fleste tilfeller få tilbud om testikkelprotese.
-
Før
Før operasjonen
Før operasjonen skal du ha samtale med sykepleier, anestesilege og kirurg, som vil gi deg informasjon om selve operasjonen. Her vil du også få tilbud om sædbanking, det vil sinedfrysing av sæd, og eventuelttilbud om testikkelprotese.
Det blir tatt blodprøver og urinprøve.
Operasjonsdagen
- Faste fra kl. 01 natt til operasjonsdagen. Dette innebærer at du ikke skal spise fast føde, røyke, tygge tyggegummi eller bruke snus. Du kan drikke små mengder klare væsker som vann, saft og te inntil 2 timer før operasjonen starter.
- På sykehuset blir du bedt om å dusje og fjerne hår fra operasjonsfelt.
- Du vil få tilbud om beroligende og smertestillende medisiner før du blir kjørt i seng til operasjonsavdelingen
-
Under
Operasjonen gjøres via et snitt i lysken. Vanlig bedøvelse er narkose, eventueltspinalbedøvelse.
Funnene som blir gjort under operasjonen, avgjør om det er nødvendig å fjerne testikkelen. Hvis testikkelen må fjernes, kan du i de fleste tilfeller få tilbud om testikkelprotese.
-
Etter
Etter operasjonen ligger du på overvåkningsavdelingen til bedøvelsen har gått ut.
Så fremt du ikke er plaget av kvalme, vil du få mat på ettermiddagen.Du bør være i mest mulig i ro operasjonsdagen.
Ved hjemreise
- Som regel får du reise hjem dagen etter operasjonen.
- Det er vanligvis ikke nødvendig med sårskift hjemme, bortsett fra ved dusjing.
- Hvis det er sydd med utvendige sting, fjernes disse hos fastlegen ca. ti dager etter operasjonen.
- Unngå tunge løft og harde fysiske anstrengelser den første måneden etter operasjonen.
- Videre behandling / kontrollavtaler bestemmes i hvert enkelt tilfelle.
- Ev. sykmelding og resepter får du ved utreise.
Vær oppmerksom
Får du smerter, feber eller at det siver fra såret, må du kontakte fastlegen.
Gå til
Undersøkelse, evt fjerning av testikkel
Oslo universitetssykehus
CT blir kun tatt om det faktisk er påvist kreft.
Det blir tatt vevsprøve av den friske testikkelen dersom det er testikkelkreft av typen germinalcelle i familien, ved sterilitet (infertilitet) eller dersom testikkelen har skrumpet. Vevsprøve av begge testikler ved germinalcellesvulst utenfor testikkelen.
Det blir også tatt prøve av spermiene med tanke på å fryse ned sæd før behandling.