Behandling
Tidlig rehabilitering etter ervervet hjerneskade
Når du etter et hjerneslag eller annen traumatisk hjerneskade regnes som medisinsk stabil, blir du søkt overført til tidligrehabilitering dersom du fyller inntakskriteriene.
Hver enkelt søknad om rehabiliteringsopphold vurderes i forhold til forventet nytte av det tverrfaglige tilbudet rehabiliteringsavdelingen kan gi. Fokus rettes bl.a. mot kartlegging for deltagelse i tidligere aktiviteter, og på denne bakgrunn prioriteres ofte pasienter i yrkesfør alder.
Henvisning og vurdering
Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise deg til rehabilitering. Henvisningen skal inneholde beskrivelser av områdene i sjekklisten under.
Rettighets- og behovsvurdering foretas fortløpende.
Før
Under
Behandling og opplæring foregår i trygge og tilrettelagte omgivelser. Hensikten er å øke selvhjelpsferdigheter, og fremme uavhengighet, selvstendighet og evne til å mestre egne liv. Lengde på tidligrehabiliteringsopphold varierer.
Ved innleggelse vil du møte det tverrfaglige teamet som skal bistå i rehabiliteringen. Det gjennomføres en kartlegging av din helsetilstand, og ut fra den settes det mål for oppholdet og en rehabiliteringsplan utarbeides. Målsettingen på sikt er at du skal bli så selvstendig som mulig ut fra skadens omfang.
Det vil være et stort spekter av metoder og muligheter som tas i bruk for å tilrettelegge rehabiliteringen best mulig for deg. Du har en koordinator i avdelingen, som har et spesielt ansvar for å koordinere tjenestene under oppholdet.
I tidligrehabiliteringen tilstreber vi å sikre balanse mellom å hjelpe deg med å dekke grunnleggende behov, og det å hjelpe deg fram mot å bli mest mulig selvhjulpen. Derfor vil mange dagligdags oppgaver som for eksempel personlig stell og matlaging også være den del av treningen.
En del av den tverrfaglige oppfølgingen vil også være å sikre deg riktige hjelpemidler, tilpasning av hjemmet og søknad på rettighetsbaserte stønader. Det blir tidlig i behandlingsforløpet tatt kontakt med din hjemkommune for å planlegge både permisjoner og utskrivning. Dette er viktig, siden du kan ha behov for hjelp fra hjemmetjenesten når du kommer hjem.
Medbestemmelse står sentralt i rehabiliteringen og tjenestene baseres på samhandling mellom deg, spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten.
Etter
Det gjennomføres en sluttkartlegging når oppholdet nærmer slutten, og den tverrfaglige rapporten sendes til de samarbeidsparter du og avdelingen blir enige om.
For noen pasienter er det aktuelt å planlegge med videre oppfølging i spesialisthelsetjenesten. For andre pasienter er det fastlegen som vurderer videre oppfølging. Fastlegen må da sende ny henvisning ved behov.