Sykelig overvekt hos voksne
For å vurdere om din overvekt er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Behandling av sykelig overvekt krever varige livsstilsendringer. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes kan etter grundig utredning henvises til overvektskirurgi.
Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap kan bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Overvektsoperasjon betraktes som siste utvei ved sykelig overvekt. Det er viktig å være klar over at operasjon alene ikke er tilstrekkelig for å oppnå et varig vekttap. Det viktigste er endringer i kosthold og fysisk aktivitet.
Henvisning og vurdering
Pasienter som henvises spesialisthelsetjenesten skal ha en BMI over 40 eller en BMI over 35 med vektrelatert følgesykdom (diabetes, hypertensjon, søvnapné, respirasjonssvikt eller belastningsrelaterte skjelettsmerter).
Pasienter med en vanskelig regulerbar diabetes type 2 kan vurderes med BMI over 30.
Kroppsmasseindeks (KMI) og midjemål (helsenorge.no)
«I samarbeid med fastlegen skal pasienten gjøre konkrete forsøk på endring av levevaner i minst et halvt år før henvisning til Spesialisthelsetjenesten» (jfr. pkt. 8.2).
Det er viktig at fastlege er bindeledd mellom sykehus og pasient både under behandlingen og etter gjennomført behandling.
Utredning
Ved første konsultasjon møter du sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog til en samtale. Her kartlegges din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til din overvekt.
Formålet er også å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og å gi råd om dette. Vi ønsker å bruke god tid på å gi deg grundig informasjon om fordeler, ulemper og bivirkninger av kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlingsmetoder. Denne informasjonen får du først i individuelle konsultasjoner. Deretter legger vi opp ditt videre løp sammen med deg, der vi finner den behandlingsmetoden som passer deg best (samvalg).
For pasienter med et sammensatt sykdomsbilde samarbeider vi med andre instanser.
Behandling
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling.
Bruk samvalgsverktøy på helsenorge.no som kan hjelpe deg til å ta valget
Livsstilsendring
Sykelig overvekt behandles med livsstilsbehandling (atferdsbehandling) med eller uten vektreduserende operasjon. Du vil først gå gjennom atferdsbehandlingen der vi fokuserer på hvordan du kan endre din livsstil.
Målet med behandlingen er varig bedring av levevaner, vektreduksjon, vektstabilisering og bedring av følgesykdommer.
Behandlingen foregår først i individiuelle samtaler enten ved sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog.
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lyktes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om overvektsoperasjon.
Det finnes i hovedsak to typer overvektsoperasjoner, gastric bypass (gastrisk bypass) og gastric sleeve (sleeve-gastrektomi).
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- BAROBS 2 - Langtidsoppfølging etter fedmekirurgi
- Hvordan påvirker overvektskirurgi sosiale erfaringer og velvære?
- Sykelig overvekt - effekten av livsstilsbehandling
Oppfølging
Pasienter føres videre i kirurgisk eller konservativ behandlingslinje.