Du vil som deltaker i prosjektet bli tilfeldig fordelt ved loddtrekning i en av tre ulike grupper:
- Den ene gruppen skal donere plasma 3 ganger i løpet av 2 uker, totalt 24 plasmatappinger.
- Den andre gruppen skal donere plasma én gang hver 2. uke, totalt 8 plasmatappinger.
- Den tredje gruppen skal donere vanlig blod cirka hver 3. måned, totalt 2 blodtappinger.
Blod- og plasmatappingene foregår i totalt 16 uker.
Det tas vanlige blodprøver før donasjonene starter, samt 2 og 4 uker etter avsluttede donasjoner. Ved hver tapping tas blodprøvene i samme kanyle som tappingen foregår.
I prosjektet gjøres ekstra analyser hver 2. uke på de samme blodprøvene som tas som rutine. For gruppe tre som gir vanlig blod, tas det i tillegg vanlige blodprøver hver 2. uke mellom donasjonene.
Blod- og plasmatappingene foregår på vanlig måte etter gjeldende retningslinjer, ved at man får en kanyle i armen. Blod tappes som ved en alminnelig fullblodtapping hvor det tappes cirka 450 ml blod som tar under 15 minutter.
Plasma tappes ved det som kalles aferese, som vil si at blodet føres over i en blodcelleseparator som sentrifugerer blodet og skiller ut plasmaet. Det foregår i et lukket system og blodgiveren får sine egne blodplater og røde blodceller tilbake. En plasmatapping tar normalt 45 minutter.
Det er svært viktig at du som deltaker i prosjektet er motivert for å gi blod eller plasma hyppigere i en periode. Du må ha mulighet å møte opp de planlagte dagene for tapping, det vil si inntil hver 4.-5. dag for plasmatappinger.
I prosjektet henter og registrerer vi opplysninger om deg som blant annet sykdommer og medisiner som allerede er registrert i våre blodbanksystemer. Før og etter alle donasjonene bli du bedt om å fylle ut et spørreskjema omkring psykiske symptomer og plager.
Du vil også bli spurt om hvor ofte du ønsker å gi plasma etter prosjektet. Du vil få et spørreskjema om ditt kosthold slik at vi kan undersøke sammenhengen mellom kostholdet og eventuelle mangler vi finner i blodprøvene.
Vi vil undersøke årsaker til hvorfor blodgivere eventuelt ikke kan donere så hyppig som i prosjektet og ønsker derfor at du fyller ut et spørreskjema dersom du ønsker å avbryte studien. Spørreskjemaet er frivillig og du har anledning til å trekke deg fra studien uten å oppgi årsak til dette.