Samarbeidsrutiner mellom fastleger og SI divisjon Psykisk helsevern, voksne pasienter
Praksiskonsulentene og SLIPS har over tid arbeidet med å få på plass anbefalinger for samhandling mellom eksterne henvisere og divisjon Psykisk helsevern. Med disse håper vi at veien inn i psykisk helsevern blir ryddigere og smidigere enn tidligere.
Fastleger bør prioritere og sette av tid dersom divisjon psykisk helsevern ønsker samarbeid med oss under innleggelse og ved utskrivelse.
Retningslinjer ved elektive henvisninger til DPS er også nevnt i prosedyren og det er en kort beskrivelse av håndtering av akutt innleggelse av pasienten med rusproblematikk.
Samarbeid - Akuttinnleggelser i psykisk helsevern (sihf.no)
Samarbeid- akuttinnleggelser i psykisk helsevern (PDF)
Spesialisert rehabilitering etter covid-19
Av Ingrid Elise Sundfør, spesialrådgiver divisjon Habilitering/rehabilitering
Sykehuset Innlandet har tilbud til voksne (fra og med 18 år) om rehabilitering etter mild og moderat covid-19. Tid siden akutt sykdom minimum tre måneder. Det må foreligge en klar beskrivelse av symptomer forenlig med «long-Covid», dvs. med vedvarende problemer med respirasjon, kognitiv funksjon og/eller fatigue. Mange har i tillegg ledd- og muskelsmerter, brystsmerter, samt vektnedgang på grunn av tap av smak og lukt. Symptomenes konsekvens for pasientens funksjon må være tydelig beskrevet.
Alle henvisninger vurderes på Granheim, og alle pasienter som er aktuelle for spesialisert covid-19-rehabilitering tilbys grunnleggende lungefunksjonstesting der.
Samarbeid med Helse og arbeid, hjerne (Ottestad) ved samtidig behov for rehabilitering rettet mot kognitive utfall og/eller fatigue.
Dette tilbudt kommer i tillegg til tilbudet om rehabilitering for personer med større følgeplager etter utskrivelse fra sengepost eller i forbindelse med poliklinisk oppfølging, et tilbud SI har hatt siden 2020.
Rehabilitering etter mildt/moderat Covid-19 forløp (PDF)
Henvisning skulder og kne, SI Gjøvik
Av
Inger Opheim, avdelingsoverlege kirurgisk avdeling Gjøvik
Bjørn Robstad, seksjonsoverlege ortopedisk avdeling Gjøvik
Vi mottar mange gode henvisninger på skulder- og knepasienter, takk for det!
For tiden har vi en stor kapasitetsutfordring på poliklinikken og vi har lange ventelister for poliklinisk vurdering på mange problemstillinger. Det er viktig for oss å plukke ut de pasientene som trenger ortopedkirurgisk vurdering.
Vi håper dere derfor vil være påpasselige med å dokumentere om pasientene har forsøkt relevant rehabilitering i regi av fysioterapeut for enkelte lidelser der dette vil være den primære behandlingen før kirurgi vurderes.
Dette gjelder først og fremst:
- Mild - moderat gonartrose
- Degenerative menisklidelser uten mekaniske symptomer
- Degenerative lidelser i skulder uten traume
Det er selvfølgelig ingen regler uten unntak, og vi vil prøve å svare på forespørsler hvis det er spørsmål knyttet til dette. Skader som skyldes et akutt hendelse/traume, vil vi gjerne at henvises raskere. Vi ser oss nødt til å vurdere å avvise henvisninger på ovenfor nevnte problemstillinger, der det mangler opplysninger på om treningsterapi er forsøkt eller ikke.
Felles inntaksteam i DPS Elverum-Hamar
Av Marianne Gade, avdelingssjef og Emil Aamli Carlson, psykologspesialist/inntaksansvarlig
Fra og med 1. november 2021 starter DPS Elverum-Hamar med felles inntaksteam for allmennpsykiatriske poliklinikker i Elverum og Hamar. Felles inntaksteam opprettes med mål om å unngå uønsket variasjon i vurderingspraksis.
Dialog/ tilgjengelighet
Inntaksteamet vil være tilgjengelig for drøftinger på telefon 476 84 440. Ta gjerne kontakt om du er i tvil om en pasient bør henvises. Telefonen er åpen innenfor ordinær arbeidstid kl 08.00 – 15.30, og bemannes i hovedsak av inntaksansvarlig: Psykologspesialist Emil Aamli Carlson. Får du ikke umiddelbart svar – legg igjen beskjed, og vi vil ringe tilbake. I ferier og ved eventuell sykdom må det påregnes redusert kapasitet for telefonhenvendelser.
Avklaringsteam
Det etableres et avklaringsteam som skal bistå inntaksteamet i komplekse saker. Avklaringsteamet springer ut fra DPSets Ambulante Akuttenhet (AAE), og vil arbeide på oppdrag fra inntaksteamet. Som del av vurderingsarbeidet (innen 10 virkedagers vurderingsfrist) vil vi dermed i større grad enn hva som er tilfelle i dag kunne ta direkte kontakt med pasient, henviser og eventuelt andre relevante instanser for å sikre et bedre vurderingsgrunnlag.
Den endelige vurderingen av rett til helsehjelp vil bli gjort i inntaksteamet, og kommuniseres ut derfra med brev til pasient og henviser, som tidligere.
Vi tillater oss å minne om de krav som pakkeforløp stiller til henvisningens innhold: Henvisning og start - Helsedirektoratet. En grundig henvisning er den beste hjelp for oss til å gjøre gode vurderinger. Ved behov for supplerende opplysninger vil dette som hovedregel bli etterspurt fra inntaksteamet pr dialogmelding.
Tverrfaglig diabetes fotpoliklinikk ved Sykehuset Innlandet Hamar
Av Trine E. Finnes, seksjonsoverlege Medisinsk avdeling Hamar
Vi tar imot pasienter fra allmennpraksis i kommuner i Sykehuset Innlandet, Elverum-Hamar sitt inntaksområde. Videre tilbyr vi en helhetsvurdering av pasienter som allerede er under behandling ved karkirurgiskpoliklinikk og diabetespoliklinikkene.
Henvisninger rettes til medisinsk poliklinikk Hamar ved endokrinolog. Alle pasientene vil få en bred tverrfaglig førstegangsvurdering. Behov for videre oppfølging vurderes individuelt. I tillegg til terapeutiske tiltak som for eksempel karkirurgi og orthose, vil forebyggende tiltak som riktig fottøy og diabetesregulering vektlegges. Fullt tverrfaglig tilbud gis hver 4. uke. I tillegg tar vi pasienter inn til kontroller. Der hvor man har mistanke om alvorlig infeksjon, vil pasientene få en rask vurdering ved endokrinologisk poliklinikk. Dersom det er mistanke om kritisk ischemi, må pasientene henvises karkirurgisk poliklinikk etter vanlige retningslinjer.
Henvisning til skadepoliklinikken Gjøvik
Av Inger Opheim, avdelingsoverlege kirurgisk avdeling Gjøvik og Karin Frydenberg, praksiskonsulent
Kirurgisk avdeling Gjøvik opplever regelmessig å få henvist pasienter som ikke hører hjemme ved skadepoliklinikken.
Følgende gjelder for håndtering av pasienter med skader og spørsmål om skader:
- Pasienter med fersk skade som er under 48 timer gammel kan henvises til skadepoliklinikken.
- Pasienter med åpenbare brudd og feilstillinger kan komme direkte til skadepoliklinikken, men kommer de utenbys fra er det fint om de sendes på røntgen først for å spare tid.
- Pasienter med eldre skader skal vanligvis håndteres av fastlege. Ved behov kan pasienten henvises til elektiv poliklinikk med anmerkning at man ønsker rask time.
- Fastlege eller legevakt kan også ringe sekundærvakt ved kirurgisk avdeling for konferering, eller benytte kollegatelefonlisten og ringe ortoped eller gastrokirurg på dagtid.
- Dersom en pasient henvises til røntgen med funn av brudd som må behandles akutt, vil |pasienten bli henvist videre til skadepoliklinikken.
Generelt gjelder at et hvert tilfelle må vurderes med skjønn. Ved tvil ring sekundærvakt ved kirurgisk avdeling.
FACT-team
Av Anne-Katrine Kroken, ressursperson/koordinator FACT Innlandet
FACT (Flexible Assertive Community Treatment) er anbefalt modell for samhandling mellom kommuner og sykehus om kunnskapsbasert, integrert og lokalbasert behandling og oppfølging av personer med alvorlig, langvarig psykisk lidelse og/eller ruslidelse. Innlandet har per i dag åtte team i drift.
FACT-teamene i Innlandet er organisert i tre DPS (Lillehammer, Elverum-Hamar og Gjøvik) og avdeling for Akuttpsykiatri og psykosebehandling (Enhet for sikkerhetspsykiatri) og med 32 samarbeidende kommuner. For mer informasjon om FACT-teamene i Innlandet:
Anne-Katrine Kroken, epost: kroann@sykehuset-innlandet.no telefon: 948 52 810
Helsedirektoratet har bestemt at anti-RhD-profylaxe skal settes i kommunen, hos fastlege eller jordmor.
Av avdelingssjef Anja Døssland Holstad og leder for praksiskonsulentene Karin Frydenberg
Informasjon om endring i nasjonale rutiner for svangerskapsundersøkelser av kvinner som er RhD-negative og bærer RhD-positivt foster – om hvor profylaksen i uke 28 skal settes.
Bakgrunn
I Norge er omtrent 15 prosent av alle gravide RhD-negative. Ca. 60 prosent av disse bærer RhD-positivt foster, og kan potensielt utvikle antistoffer mot barnets blodlegemer. Disse antistoffene kan passere morkaken, og utløse livstruende hemolytisk sykdom hos fosteret. Profylakse mot denne såkalte alloimmuniseringen gis i uke 28 og ved fødsel, og begge har til nå vært gitt i spesialisthelsetjenesten.
Fra 1.10.21 skal den første gis i kommunehelsetjenesten.
Blodprøve for å bestemme ABO/RhD-typing (samt antistoffscreening) tas i dag av den gravide ved første svangerskapskontroll. Fosterets blodtype tas hos RhD- negative mødre i uke 24 (NIPT (Non Invasive Prenatal Test)). De mødrene som er RhD-negative og hvor NIPT viser at de bærer et RHD-positivt foster, gis profylakse i hhv uke 28 og ved fødsel for å forebygge alloimmunisering.
Laboratoriet har til inntil nå meldt barnets RhD type direkte til gyn.pol. (via kopi av svar), som har innkalt den gravide og satt injeksjonen. De skal i september fortsatt sende kopi av svar til gyn. pol., men fra 1. oktober 2021 skal de kun sende svar til fastlegen (den som har tatt prøvene uke 24).
Gjennomføring
- Blodprøver tas av den gravide som vanlig.
- Laboratoriet sender svar til rekvirent om kvinnens RhD-type (påminner evt. kontrollprøver som skal tas uke 24). (Prøven til Foster RhD (FRhD) kan tas senere, men ikke før uke 22)
- Hos RhD-negative sørger rekvirenten (fastlege/jordmor) for nye blodprøver i uke 24 (2x 6 ml EDTA)
- Laboratoriet sender svar til rekvirent om fosterets RhD-type
- Ved Rh-positivt foster bestilles preparat hos Folkehelseinstituttet og anti-D gis i uke 28. Sykehuset Innlandet har brukt Rhophlac i.m. til alle aktuelle i uke 28.
- Legekontor og helsestasjoner kan bestille RhD-immuniseringsprofylakse elektronisk i Folkehelseinstituttets nettbutikk for vaksiner. Nettadressen er «vaksinebestilling.fhi.no».
- Vi foreslår å bestille når man får positivt svar på blodprøven tatt i uke 24.
- Det blir ingen kostnader for legekontor eller gravid
- Det skal brukes takst 217 e
Det er viktig at ingen gravide «glemmes» og vi foreslår en overgangsordning slik:
Gravide som får stilt indikasjon (dato for svar på blodprøve) før 1. oktober 2021, får tilbud om profylakse på sykehuset, i samsvar med dagens rutine.
Gravide som får stilt indikasjonen (dato for svar på blodprøve) etter 1. oktober 2021, får tilbud om profylakse i kommunen (fastlege eller jordmor), i forbindelse med svangerskapskontrollen i uke 28.
Helsekortet for gravide har en rubrikk der man bør bekrefte at profylakse er gitt.
Ved spørsmål kan dere henvende dere til avdelingssjef Anja Døssland Holstad (Anja.Dossland.Holstad@sykehuset-innlandet.no) eller leder for praksiskonsulentene Karin Frydenberg (frydrein@gmail.com)
Import av bilder tatt ved andre sykehus eller røntgeninstitutt
Sykehuset Innlandet importerer røntgen-MR bilder som er tatt eksternt. I forbindelse med henvisning av pasienter som har fått tatt bilder andre steder, er det viktig at bildene er på plass når pasienten møter til poliklinisk time eller innleggelse. Henvisende lege eller pasient bør sørge for at bildene blir oversendt, men det er ikke alltid dette har gått i orden. Det er derfor viktig at det står i henvisningen hvor bildene er tatt. Dette for å unngå ekstraarbeid for sekretærer og leger på sykehuset.
Praksiskonsulentene
Thyroidea diagnostikk - henvisninger til FNAC av thyreoidea
Av avdelingsoverlege Trine Fleischer Eng
Bildediagnostikk – seksjon radiologi Hamar og endokrinkirurgisk seksjon på Hamar ønsker ikke at pasienten henvises fra fastlege direkte til FNAC av thyroidea på røntgenavdelingen. I disse tilfeller ønskes det at pasienten blir direkte henvist til endokrinkirurgisk poliklinikk for vurdering av om FNAC er indisert. Endokrinkirurg følger opp svaret i så tilfelle.
Hvis radiolog stiller indikasjon for FNAC under ultralydundersøkelsen, vil pasienten automatisk bli satt opp til time for dette uten at fastlege trenger å sende ny henvisning. Radiolog og endokrinkirurg følger opp svaret i så tilfelle.
Pasienter med indikasjon for kun ultralyd av hals og thyroidea kan som vanlig henvises til radiologisk seksjon fra fastlege.
Vakttelefon onkologisk stråleenhet Gjøvik
Fastleger kan kontakte onkolog på Stråleenheten direkte på vakttelefon 911 37 529. Onkologvakt er tilgjengelig på dagtid mandag til fredag. Dersom det ikke er spørsmål som gjelder strålebehandling, skal onkolog ved lokalsykehus kontaktes.
Praksiskonsulentene
Informasjon om vaksinering av kreftpasienter
Retningslinjer, utarbeidet på OUS, for vurdering av når kreftpasienter som er under behandling bør ha vaksinen. Se vedlegg
Karin Frydenberg, praksiskonsulent